Fietsroute: de grootste cirkel door Nederland

Voor Wielrenblad #3 van dit jaar hadden we een interview met kunstenares Quinda Verheul. Ze reisde per fiets door Europa en Marokko, was een half jaar artist in residence in Yogjakarta (Indonesië) en streek toen neer in Rotterdam. We vroegen haar naar de Atlas Moutain Race, fietsen in het algemeen, ultraracen in het bijzonder en trouwens, waarom fietste ze laatst een cirkel van 600 kilometer? Het volledige interview met Quinda kan hier worden gevonden.

Quinda reed onlangs de grootste cirkel die in Nederland mogelijk is. Waarom deed ze dit? “Daar is echt geen goede reden voor. Het is een totaal onnodige, zelfverzonnen uitdaging, gewoon omdat het mij grappig leek. Eerder reed ik in een radius van vijftien kilometer om mijn woning, dat werd een 180 kilometer-rit. Als ik een route maak met Komoot, kijk ik vaak naar de omgeving, waar is het groen, zijn er al mooie paadjes aangegeven? Wat ik leuk vond aan het maken van de cirkelroute, is dat er geen focus is op het vinden van het mooiste gravelpad of om een stadskern heen, maar juist op zo dicht mogelijk bij die perfecte cirkel uit komen. Daardoor rijd je door woonwijken en gekke straten, die je normaal gesproken zou ontwijken en als onhandig zou ervaren. Die cirkel was een uitdaging, omdat je bijvoorbeeld pontjes wilt vermijden. Het verraste mij enorm hoeveel provincies ik aandeed en wederom bevestigde deze rit hoe divers het Nederlandse landschap is. Daar hoef je geen rondje van 600 kilometer voor te fietsen en al helemaal niet in 36 uur, zoals ik deed. Toch was het wel spannend en ik hou van zo’n gekke uitdaging. Met voldoende basisconditie en eten kun je het heel lang volhouden.

Komoot

De route van Quinda kan in twee delen worden gevonden op onze Komoot pagina.

Nog geen lid van Komoot? Opgeven is heel eenvoudig:

  1. Klik hier om naar de pagina van Komoot te gaan.
  2.  Maak een account aan en volg de stappen in beeld of log in met je gegevens
  3.  In beeld zie je een balk waar je de code WIELRENBLAD in kunt vullen
  4. BONUS: Als je de code ingevuld hebt kun je één regiobundel gratis downloaden.

Beeld door Jonny Hines en Lian van Leeuwen


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #4 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!