Fietsroute: Gravellen op de Veluwe

Al jaren fiets ik met veel enthousiasme rond in lokale bossen op zoek naar de fraaiste en gekste gravelpaden. Camera op de rug en gaan. Ik begon ooit als toegewijd racer met een voorliefde voor Strade Bianches, van die perfect te rijden harde gravelwegen die iedere local wel weet te vinden en die – laten we eerlijk zijn – vaak het hoogtepunt van je racefietstocht zijn. Strade Bianche-gravel evolueerde voor mij na verloop van tijd naar het iets ruigere werk. Losse gravel en soms een hard bospad, het mocht er zeker tussen zitten en dat ging van kwaad tot erger. De rest is geschiedenis, een gravelverslaving was geboren. 

Fietsroute: Gravellen op de Veluwe

Afgelopen najaar nam Shimano contact op met mij – inmiddels diehard gravelrijder en bikepacker – met de vraag of ik lid wilde worden van hun Gravel Alliance. Een verzameling van de meest fanatieke gravelfietsers in Europa die namens het merk de meest toffe, uitdagende en mooiste gravelevenementen in Europa en daarbuiten zouden bezoeken.

Ik kon en kan nog steeds mijn geluk niet op!

We zijn echter een paar maanden verder en weten dat er van alle spannende plannen die gepland stonden tot nu toe weinig is terechtgekomen. Een pandemie deed zijn intrede en schiep een nieuwe werkelijkheid waarin geen plaats meer was voor fiets- en gravelevenementen. Noodgedwongen zat ook ik plots thuis met een COVID-kater van de bovenste plank.

Fietsroute: Gravellen op de Veluwe

Die kater nam precies anderhalve week in beslag, waarna ik mezelf herpakte. Immers had ik niets verloren. Nog steeds kon en kan ik ieder moment van de dag met m’n gravelbike de deur uit en alleen of samen met m’n vriendin een heerlijke lokale ronde gravellen. Voeg aan dit recept toe dat ik vanuit Arnhem ook nog eens binnen enkele omwentelingen van de crank op de Veluwe zit en je beseft al snel dat je eigenlijk niets te klagen hebt.

Geen betere plek in Nederland om te verdwalen dan op de Veluwe. Ik woon nu al jaren op de flanken van dit fantastisch mooie natuurgebied en weet het nog steeds voor elkaar te krijgen te verdwalen en nieuwe mooie plekken te ontdekken… en dat alles in wat voelt als mijn eigen achtertuin.

Fietsroute: Gravellen op de Veluwe

Hike-a-bike

De meeste ritten deze dagen maak ik met m’n vriendin Carly. Ze kocht onlangs haar eerste gravelbike en heeft de smaak al helemaal te pakken. We hebben beiden niets tegen onze racefiets, maar hebben vooral veel met dat gravellen. Gravellen in de brede zin van het woord. Op de Veluwe ken ik inmiddels al een hele serie prachtige Strade Bianche-gravelroutes, maar het zijn juist ook de kleinere bospaden waar je met een gravelbike fantastisch kan fietsen en verdwalen en die daarom zo heerlijk combineren met de grotere en beter begaanbare gravelwegen. Niets mooier dan links gaan waar je altijd rechts gaat en uitkomen op een prachtige plek met een fantastisch uitzicht over de heidevelden waarvan je eerder het bestaan niet afwist.

Fietsroute: Gravellen op de Veluwe

We trekken er vaak zonder duidelijk plan op uit. Enkel door een richting aan te houden of namen van parken in de buurt als leidraad te nemen. Soms gebruiken we routes die we maken in Komoot, die ons dan juist langs dat ene open plekje in het bos leiden dat we graag al eens zagen of dat paadje dat we nooit eerder reden.

Het is op de Veluwe soms goed kijken waar je wel en niet mag fietsen, maar juist dan ontdek je vaak gebieden waar je van de beheerder vrij rond mag fietsen en waar je vervolgens de prachtigste nieuwe plekken ontdekt.

Fietsroute: Gravellen op de Veluwe

Dat het soms misgaat is natuurlijk een gegeven. Zelfs met de beste gravelbike zijn sommige wortelpaden een beetje te veel van het goede of is dat gekke bruggetje of slootje net te spannend. Soms staat er een hek plots in de weg en moeten we omfietsen of zelfs ergens over het hek klimmen. Inmiddels heb ik ontdekt hoe leuk deze tegenslagen eigenlijk zijn en predik ik bij vrienden dat geen fietsavontuur compleet is zonder fatsoenlijke hike-a-bike, een stuk noodgedwongen wandelen met de fiets. Sterker nog, de plekken met het grootste gehalte avontuur zijn vaak de mooiste momenten tijdens je rit. Het zijn juist die delen van de rit die me de foto’s en verhalen opleveren die ik later vol trots deel met vrienden.

Al met al zou je kunnen concluderen dat ik weer terug bij af ben, de cirkel is rond. Terug bij waar het allemaal begon: m’n lokale fietsavonturen.

Fietsroute: Gravellen op de Veluwe

Geluk zit soms in het vooruitzicht van het rijden van gave buitenlandse gravelevenementen, maar veel vaker nog zit geluk in het beleven van een avontuur in je eigen achtertuin.

Voor deze en meer routes van Erwin kan je terecht op zijn Komootpagina.

Tekst en beeld door Erwin Sikkens


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #2 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!