Fietsroute Haarlem: Alternatief rondje door de duinen

Tijdens het interview met Thomas Ettema vertelt hij ons alles over zijn favoriete fietsroute door Haarlem en omstreken. Deze solo ronde neemt je mee richting de Noord-Hollandse kust. De diverse omgeving maakt deze route zo leuk!

Hoe heb je de fietsroute vanuit Haarlem leren kennen?

Via Komoot heb ik alle unieke, rustige en diverse stukken rondom Haarlem samen weten te voegen tot een fietsroute dat in twee uur te rijden is. Bij gebrek aan woon-werkverkeer, fietsen met een concreet doel, heb ik geprobeerd het mooiste in een rit te bundelen. Het feit dat ik alweer achttien jaar in Haarlem woon en daar dus ook fietsroutes fiets, zorgt voor voldoende lokale routekennis.

Wat maakt dat het je favoriete Haarlemse fietsroute is?

Het feit dat er klimmetjes, kasseien, gravel en strak asfalt in deze fietsroute vanuit Haarlem zit, bij iedere ondergrond is ook de omgeving totaal anders. Van de start in het centrum, via de duinen de polder in. De fietsroute start bij station Haarlem, vlakbij mijn huis, en heeft ondanks de centrale ligging op de gehele route maar één stoplicht.

Wat is het ‘hoogtepunt’ van de fietsroute rondom Haarlem?

Het misschien wel laatste stuk gravel door de Kennemerduinen is een van de mooiste delen van de fietsroute vanuit Haarlem, dit vanwege de prachtige natuur en het feit dat gravelpaden schaars zijn in de randstad. Daarnaast zijn de klimweg in Spaarnwoude en de kasseienstrook langs de A9 twee mooie punten om je conditieniveau te testen, een KOM is daar nog een flinke uitdaging.

Alternatief rondje Haarlem

Wat is de beste tijd van de dag om deze fietsroute vanuit Haarlem te rijden?

Wanneer je direct na het avondeten wegrijdt, maak je eenmaal in de duinen een prachtig laagstaande zon mee. Als je vervolgens een beetje doortrapt kan je deze Haarlemse fietsroute nog voor het donker afmaken. Sowieso is het altijd fijner om rond zonsopkomst of -ondergang te rijden, als je het mij vraagt.

Heb je de afgelopen tijd een bijzondere ervaring of herinnering opgedaan tijdens het solo rijden van deze fietsroute rondom Haarlem?

Sinds Corona ons land in de greep houdt heb ik al deze Haarlemse fietsroute aantal keer een zonsondergangrit gereden waarbij de lucht, volledig vrij van vliegverkeer, gedurende die twee uur steeds donkerder werd. Verstilling van de tijd gedurende deze ritjes is iets wat je normaal gesproken maar weinig in Nederland meemaakt.

De fietsroute vanuit Haarlem van Thomas kan worden gevonden op onze Komoot pagina.

Tekst en foto’s: Thomas Ettema

Ook kan de Komoot fietsroute vanuit Haarlem onder aan deze pagina worden gevonden. Nog geen lid van Komoot? Opgeven is heel eenvoudig:

  1. Klik hier om naar de pagina van Komoot te gaan.
  2.  Maak een account aan en volg de stappen in beeld of log in met je gegevens
  3.  In beeld zie je een balk waar je de code WIELRENBLAD2020 in kunt vullen
  4. BONUS: Als je de code ingevuld hebt kun je één regiobundel gratis downloaden.


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #2 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!