Fietsroute vanuit Breda: Rondje over de Fietsallee

In het interview met Janneke Scheepers neemt ze ons mee door haar favoriete Bredase fietsroute. Deze 46 kilometer lange route bevat de fietshoogtepunten van de westkant van Brabant. Van het meest verse asfalt van de Fietsallee tot aan de uitgestrekte akkers van de Franse Baan. Deze route bevat het allemaal!

Hoe heb je de fietsroute vanuit Breda leren kennen?

‘Rondje Slingerdreef’ is een klassieke fietsroute voor fietsers in Breda en de wijde omgeving. Want het is zo goed als autovrij, slingert door het bos en voert over breed asfalt. Waarschijnlijk ging mijn allereerste racefietsroute vanuit Breda over de Slingerdreef.

Wat maak dat het je favoriete fietsroute vanuit Breda is?

In het voorjaar van 2020 zijn de Slingerdreef en enkele aanpalende bospaden vernieuwd en samengeknoopt tot de ‘Fietsallee’. Stel je voor: gloednieuw, zwart asfalt met stralend witte markeringen, slingerend door de Ulvenhoutse en Chaamse bossen. Goed voor in totaal elf kilometer fietsracecircuit. Het is de hemel voor elke wielrenner. Wie hier fietst, kan niet anders dan een tandje opschakelen. De Bredase fietsroute gaat verder over de Franse Baan, een smalle weg van betonplaten te midden van uitgestrekte akkers. Je waant je in België, maar dan zonder elektriciteitsdraden boven je hoofd. Ik heb mooie herinneringen aan pre-corona ritten met fietsvrienden op deze weg. Door de verzuring heen trappen, nog even volhouden om erbij te blijven. Maar ook in je eentje is het hier genieten!

Fietsroute vanuit Breda

Wat is het ‘hoogtepunt’ van de Bredase fietsroute?

Het mooiste stukje van de fietsroute vanuit Breda vind ik de Huisdreef. Twee halve slagbomen wenken je de fietsattractie binnen. Het fietspad gaat kaarsrecht door het bos, halverwege kom je langs een verstild ven. Zwart asfalt en witte strepen sporen je aan: gas geven! Als een computeranimatie zo strak ligt het erbij. Maar het einde van dit rondje is ook mooi. Via het Markdal kom je terug. Je fietst langs rivier de Mark, door weidse, groene uiterwaarden met opvliegende ganzen. Je finisht bij het startpunt: de schilderachtige Ginnekenmarkt. Waar normaal gesproken volle terrassen op je wachten.

Wat is de beste tijd van de dag om deze fietsroute vanuit Breda te fietsen?

Half fietsend Breda, langzaam en snel, heeft deze nieuwe fietspaden gevonden. En het Markdal is al even populair. Dus de beste tijd om deze Bredase fietsroute af te leggen is vroeg in de ochtend of laat op de avond. Zelf vind ik dit rondje ultiem tijdens het ‘gouden uur’. Dan hangen mistflarden over de velden en zie je de avondzon weerspiegeld in het water van de Mark. Of wat dacht je van het zwarte asfalt van de Slingerdreef, dat een oranje gloed krijgt in dit uur voor zonsondergang?

Heb je de laatste tijd een bijzondere ervaring of herinnering opgedaan tijdens het solo rijden van deze Bredase fietsroute?

Het perfecte asfalt van de nieuwe fietspaden maakt deze Bredase fietsroute ideaal om met mijn baby in de fietskar te gaan fietsen. De eerste keer dat ik met mijn dochtertje ben gaan fietsen. Die herinnering maakt deze route nog meer bijzonder.

De fietsroute vanuit Breda van Janneke kan worden gevonden op onze Komoot pagina.

Tekst en foto’s: Janneke Scheepers

De Bredase fietsroute van Janneke kan onderaan deze pagina worden bekeken. Nog geen lid van Komoot? Opgeven is heel eenvoudig:

  1. Klik hier om naar de pagina van Komoot te gaan.
  2.  Maak een account aan en volg de stappen in beeld of log in met je gegevens
  3.  In beeld zie je een balk waar je de code WIELRENBLAD2020 in kunt vullen
  4. BONUS: Als je de code ingevuld hebt kun je één regiobundel gratis downloaden.


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #2 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!