G-LAND

‘The fool wanders, a wise man travels’, merkte ene Thomas Fuller op ergens in de 17de eeuw. Geen idee wie de man verder is en wat hij nog meer te melden had, maar hij heeft een punt. Reizen is een verrijking van je bestaan, je leert andere culturen kennen, je ontmoet interessant volk en maakt nog eens wat mee. Voor een surfer, en zeker een die opgroeit in Nederland, is reizen synoniem voor goede surf scoren. Wie de Noordzee als dagelijkse kost heeft, vindt altijd wel een spot die meer te bieden heeft dan zijn homebreak. Pointbreaks, holle beachbreak zuigers, mellow peelers, in je zwembroek of juist fully hooded, wie erop uit trekt vindt wat hij zoekt.

6|SURF vroeg een aantal ervaren reizigers naar hun favoriete bestemming. Inpakken en wegwezen!

Indonesië is een magische plek dat een speciaal plekje in mijn hart heeft. Na diverse mooie projecten en expedities in Indo als fotograaf blijf ik terugkeren naar de deze fantastische eilandengroep. Ook dit jaar reisden we af voor een mooie klus. Vanuit onze inspired by nature foundation gingen we een groep begeleiden tijdens een kajakexpeditie in Papua New Guinea. En nu we er toch waren wilde ik dan eindelijk G-land op oost Java bezoeken.

Sinds ik Endless Summer 2 zag heeft G-Land altijd tot mijn verbeelding gesproken. Een paradijs dat niet is aangetast door de mensen waar je de beste barrel van je leven kan scoren. Samen met surfmaat Jorgen Borsboom, waarmee ik afgelopen winters in Ierland heb gezeten, gingen we op avontuur. Zodra je in de buurt van G-Land komt, word je getrakteerd op dikke glassy barrels die mooi om de landpunt krullen. Barrels waar geen druppel water uit formatie is tegen een achtergrond van schitterend groene jungle.

Java is een van de drukst bevolkte gebieden op aarde, de bevolking is hier afgelopen 50 jaar verdrievoudigd en hierdoor staat de natuur onder grote druk. Het Nationaal Park Alas Purwo is echter in goede staat. Het is een van de laatste gebieden waar de Javaanse tijger heeft rondgelopen. Hoewel de tijgers inmiddels helaas verdwenen zijn, wordt je bij aankomst direct gewaarschuwd voor de ‘basterds’ ofwel de Makaken. Het zijn grappige, maar vooral erg brutale apen.

De voorspellingen gaven aan dat het serieus hoog zou worden, maar gelukkig konden we eerst een beetje inkomen met mooie head high surf. We deden steeds drie surfsessies op een dag. Eentje vroeg met eerste licht (5 a 6 man in het water), een ‘drukke’ sessie in de middag en dan einde dag weer een rustige sessie. De dag dat de voorspelde dikke swell zou arriveren was schitterend. Tijdens de eerste sessie in de ochtend was het nog niet zo hoog, maar iedereen had zijn eerste barrels al gauw te pakken. We scoorden onze beste barrels terwijl de swell nog aan het bouwen was. En toen ineens was daar een clean-up set. De eerste golf brak al ver buiten en spoelde iedereen over het rif. Ongelofelijk wat een kracht die golven hadden. Mijn board werd uit mijn handen gerukt en trok mij naar beneden, even dacht ik dat ie vast zat op de bodem. Net toen ik mijn leash wilde losmaken om niet echt in de problemen te komen brak ie al. Na nog vier dikke bakken op mijn hoofd, kon ik mijn board nergens vinden en heb ik me naar binnen laten spoelen. Een voor een kwamen de slachtoffers binnen van deze freak set, er waren vier boards gebroken en die van mij was nog vermist. Uiteindelijk werd er een zoektocht ingezet door lokale vissers. Twintig minuten later was mijn board gevonden en kon ik hem terugkopen voor 300.000 Rp (omgerekend € 30,-). Terima kasih!

Zo scoorden we elke dag, waarvan twee dagen om nooit te vergeten. Echt een onvergetelijk Indo avontuur dat de verwachtingen overtrof. En aangezien G-Land nu zo makkelijk met een snelle boot vanaf Bali te bereiken is, ga ik hier hopelijk nog vaker komen.

Robert Verspui // Fotograaf, documentairemaker, avonturier