Gravelroute: De hoogtepunten van Planken Wambuis

Tijdens het interview met Wilco Dragt vertelt hij ons alles over zijn favoriete gravelroute. Vanuit Arnhem rijdt hij het natuurrijke Planken Wambuis in, om daar de meest uitdagende off-road tracks af te leggen op zijn gravelbike. De route gaat van strakke gravelpaden tot technische bospaden.

Hoe heb je deze gravelroute leren kennen?

In dit gebied fiets ik al zeven jaar met de MTB en ik heb daardoor al heel veel paadjes gezien en gereden. Daarnaast heb ik inspiratie van een gravelroute van gravelrides.cc gehaald. Met die input tezamen heb ik via Komoot deze nieuwe gravelroute in elkaar geknutseld. En deze heb ik na een paar ritten nog wat bijgeslepen. Eigenlijk is een route nooit af, er zijn altijd wel weer leukere en mooiere stukjes te vinden.

Wat maakt dat het je favoriete solo gravelroute is?

Om te beginnen ligt het gravelrondje in een heel mooi gebied, met fraaie bossen en heidevelden, over licht geaccidenteerd terrein. Het is een lekker kort ritje met niet te veel hoogteverschillen, met een fijne combinatie van stukken waarin je kunt doortrappen en delen waar het juist meer op sturen aankomt. Er zit veel afwisseling in deze gravelroute: hele fraaie gravelwegen en -paden, leuke bospaden, zo hier en daar een stukje mountainbiketrail en alleen aan het begin en eind een klein stukje asfalt. Je kunt ‘m rustig rijden en van het landschap genieten, of juist een keer volle bak knallen.

Wat is het ‘hoogtepunt’ van het gravelrondje?

Dat is een stukje mountainbiketrail van de Ede-route, een van mijn favoriete Strava-segmenten van de omgeving. Het is een slingerend gravelpad over de Ginkelse hei, met veel flow en juist dat nodigt uit om vol gas te gaan. Dit dit van de gravelroute heeft een hele hoge fun-factor, maar goede stuurmanskunst is vereist, zeker op de gravelbike! Aan het eind van de trail kom je bij een bijzonder kunstwerk: een monument gewijd aan de dropping van 1900 parachutisten tijdens Operatie Market Garden op 18 september 1944. Een plek om even bij stil te staan.

Gravelroute Planken Wambuis

Wat is de beste tijd van de dag om de gravelroute te rijden?

Dit kan in principe op elk tijdstip. Op een zonnige dag in het weekend kan het op sommige delen van dit gravelrondje wel druk zijn. Met name op de gravelfietspaden kun je dan dagjesmensen tegenkomen. Na langdurige regen kunnen delen zeer modderig zijn, en er zijn ook stukken mul zand als het lang droog is geweest. Maar alles is met een goede techniekbeheersing te fietsen.

Heb je de afgelopen tijd een bijzondere ervaring of herinnering opgedaan tijdens het solo rijden van dit gravelrondje?

Met name ’s ochtends vroeg of aan het eind van de dag kun je wilde dieren spotten. Een paar weken geleden reed ik de gravelroute een keer vroeg in de ochtend en kwam ik een stuk of tien reeën en ook nog vijf wilde zwijnen tegen; dat zijn voor mij echt dé topritten!

De route van Wilco kan worden gevonden op onze Komoot pagina.

Tekst en foto’s: Wilco Dragt

De gravelroute van Wilco kan hieronder nogmaals worden gevonden. Nog geen lid van Komoot? Opgeven is heel eenvoudig:

  1. Klik hier om naar de pagina van Komoot te gaan.
  2.  Maak een account aan en volg de stappen in beeld of log in met je gegevens
  3.  In beeld zie je een balk waar je de code WIELRENBLAD2020 in kunt vullen
  4. BONUS: Als je de code ingevuld hebt kun je één regiobundel gratis downloaden.


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #2 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!