Happy Trails – Heel de Heuvelrug in een keer

Maar liefst negen vaste mountainbikeroutes, van Rhenen tot Lage Vuursche, van de stichting MTB Utrechtse Heuvelrug (UHR), twee routes van Landgoed Den Treek Henschoten en de route Soesterhoog vormen samen het mountainbike-walhalla van Midden-Nederland. Een voor Nederlandse begrippen ongekend groot netwerk aan hoogwaardige trails, waarin het (beetje) hoogteverschil een goede smaakmaker is. Eugen Uppelschoten neemt je mee.

‘Wat is er mooier dan een lange dag door prachtige natuur over zalige singletracks te biken?’  

Twaalf routes

Deze twaalf routes vragen erom om op één dag aan elkaar gelust te worden. Want wat is er mooier dan een lange dag door prachtige natuur over zalige singletracks biken? Bij zonsopkomst de trail op en er einde dag voldaan weer af. In de ochtenddauw de frisheid opsnuiven, de natuur zien en horen ontwaken. Een ree springt weg, een wespendief zweeft over, spechten roffelen er lustig op los en overal om je heen een vogelconcert. En dan heb je nog een hele dag voor je! Maximaal genieten van alle routes met elk een eigen karakteristiek. Van ruig Kwintelooijen tot flowy Rhenen, van slingeren op Den Treek-Noord tot het fameuze hand-built trailtje op Hoge Vuursche. Met segmenten als Harry Slinger en de Snakerun, het Klamme Genot en de Zachte Dood is er een kleurrijk pallet aan trails. Toegegeven, het zijn geen technische adrenaline-trails zoals je die over de grens aantreft, toch kun je jezelf prima vermaken als je eropuit bent. Een leuk randje hier, een verscholen jumpje daar, de moeilijkste lijn kiezen op een venijnige wortelklim, of simpelweg lekker gas geven. Dat laatste is wel iets om op zo’n lange rit voorzichtig mee te zijn. De dag is nog lang en je tikt in totaal 1675 hoogtemeters weg.

Onderweg zijn er tal van mogelijkheden om direct aan, of dicht bij, de route water te tappen en goed voor jezelf te zorgen. Bijvoorbeeld goede koffie met gebak bij het Beauforthuis aan route Austerlitz/Zeist, een bourgondische uitsmijter bij het Berghuis onderaan de Amerongse Berg en/of iets van de grill bij Buiten in de Kuil in Lage Vuursche.

Drie concentraties

De MTB-routes op de Heuvelrug kennen drie concentraties. Om het middendeel met de oostelijke en westelijke delen te verbinden gebruik je fietspaden of andere weggetjes. Wie weet gaat het ooit nog lukken om alle bos- en landgoedeigenaren mee te krijgen zodat er aansluitende verbindingsroutes komen. Dat zou een nog groter feestje zijn. Nu gaat de route voor ruim 155 kilometer over mountainbiketrails en is zo’n tachtig kilometer geen trail. De route is een XC-route, een hardtail voldoet, maar met een XC-fully heb je wat meer comfort en kun je wat technischer rijden met behoud van efficiency. Met een lichte trailbike is de fun factor het grootst, maar dan moet je wat meer tijd uittrekken.

Kies een mooie, niet te warme, dag uit en bedenk dat bij aanhoudende droogte een serieus deel van de trails mul is, doordat met name in de lagergelegen gebieden veel stuifduinen zitten. Voor de routes van de stichting MTB UHR heb je een vignet nodig à 7,50 euro voor een heel kalenderjaar en voor de routes van Den Treek Henschoten kun je een dagkaart voor vijf euro kopen.

EndUHRance & kluitech.nl

Traditiegetrouw biken we rondom de langste dag vanuit Bikeshop Amersfoort alle routes op één dag onder de noemer ‘EndUHRance’. Wat ooit begon als een challenge met zeven routes is nu uitgegroeid tot twaalf en wie weet waar het zal eindigen? De route is uiteraard te biken wanneer je wilt, mits het lang genoeg licht is. Het bos is alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en -ondergang. Op de najaarsdag dat we met fotograaf Gijs deze impressie van de rit schoten, was het zulk heiig en gesloten weer dat we de lampjes die we aan hadden om naar de route te biken tevens op de trails nog goed konden gebruiken.

Tip: kluitech.nl is een uit liefhebberij opgezette Challenge site. Er wordt bijgehouden wie per regio en per route Koning is, zoals wie de meeste verschillende routes op een dag rijdt, wie het meeste keren een route op een dag rijdt, enzovoort. Gaaf als je deze route ook gaat biken. Gebruik #enduhrance, #heeldeheuvelrug of #uhr12, meld je aan op kluitech.nl en word gekroond tot Koning van de UHR.

Nog geen lid van Komoot? Opgeven is heel eenvoudig: 

  • Klik hier om naar de pagina van Komoot te gaan
  • Maak een account aan en volg de stappen in beeld of log in met je gegevens. 
  • In beeld zie je een balk waar je de code UPDOWN22 in kunt vullen.
  • Download een gratis regiopakket met offline kaarten! Bespaar maar liefst €8,95 door onze vouchercode UPDOWN22 in te vullen via de website van Komoot. 

Tekst: Eugen Uppelschoten
Foto’s: Gijs Ferkranus