Hier aan de kust – Bucketlist challenge in eigenland

Wie kent het nummer van BLØF niet? Alleen hebben zij het over de Zeeuwse kust, welke prachtig is. Maar de kustlijn van Nederland is veel meer dan alleen deze provincie. Ronald van der Boon neemt je mee langs de kust van Noord- en Zuid-Holland.

Hier aan de kust route

Ik ben geboren en getogen in Katwijk aan Zee, de plek waar de rivier de Rijn het zoute water van de Noordzee ontmoet. De duinen zijn mijn speeltuin. Wie wil dat niet, heerlijk door het glooiende duinlandschap fietsen, zonder autoverkeer, met de bulderende zee naast je, in combinatie met schreeuwende meeuwen. Dat klinkt romantisch, maar het kan ook anders zijn, zoals de Katwijkers zeggen: hòpe wind en berguh waèter. Oftewel, keiharde storm.

Nu kennen we in ons land ook de ‘Nederlandse bergen’. Daarvan hebben we er hier aan de kust genoeg. Er bestaat al lang een LF Kustroute. Misschien heb je ze wel eens gezien, van die groen omrande ANWB-bordjes. De LF Kustroute is 610 kilometer lang en loopt van Cadzand-Bad bij de Belgische grens naar Bad Nieuweschans, of andersom. Uiteraard kan je starten en eindigen waar je wil. Mijn uitdaging werd om solo van het onderste punt van Zuid-Holland (Hoek van Holland) naar het bovenste punt van Noord-Holland te fietsen (Den Helder).

Hier aan de kust route

Meijendel

Ik heb ervoor gekozen met mijn racefiets te rijden, aangezien het grootste gedeelte asfalt is, of hooguit lichte gravelpaden. De banden zijn 28 millimeter, wat prima is voor deze regio. De rit is geladen in de Komoot-app, die ik af en toe zal raadplegen om te kijken of ik nog goed ga. Eten en cameraspullen in de rugzak en we kunnen gaan. In het donker rijd ik weg van Hoek van Holland. Het is heerlijk stil, achter de duinen hoor ik de golfslag van de zee en het asfalt rolt prima hier. Voor ik het doorheb zie ik de pier van Scheveningen met het grote reuzenrad, die staat te pronken in de zee.

De heuvelachtigste duinen in Zuid-Holland vind je tussen Scheveningen en Katwijk. Dit duingebied heet Meijendel en kent een grote diversiteit aan ondergrond. Van asfalt tot straatstenen, maar ook talloze grint- en schelpenpaden volgen elkaar op. Waar in de zomer de stranden gevuld zijn met dagjesmensen en toeristen is het nu stil en leeg. De regenwolken maken het grauw en grijs op deze toch nog vroege morgen.

Achter Zandvoort volgt een duingebied, Zuid-Kennemerland. De kans dat je oog in oog met een Schots Hooglander komt te staan is groot, en dat gebeurt mij dan ook. Deze kolossale beesten staan op tien meter van me te grazen. Tijd om mijn 135 millimeter telelens te pakken en wat foto’s te maken. Een exemplaar blijft mij onderzoekend aankijken met zijn grote uitdagende hoorns. De route door dit duingebied loopt tot aan IJmuiden en hier zal ik via een pontje nabij Velsen het Noordzeekanaal oversteken. In de verte zie je rokende pijpen van de Hoogovens, samen met de talloze grote boten.

Roubaix

Vanaf Velsen gaat de route naar Wijk aan Zee, ik heb op de kaart gezien dat een lang duinengebied zich aandient. Eerst het Noordhollands Duinreservaat, wat na Bergen aan Zee overgaat in de Schoorlse Duinen. Het Noordhollands Duinreservaat is het vlakst van de duingebieden. Denderend en stuiterend houd ik mijn balans over een ongelijk fietspad van straatstenen. Het lijkt Roubaix wel. De combinatie van een nat wegdek bezaaid met mos en losse blaadjes maakt dat je de bochten voorzichtig moet aansnijden.

Het gebied nabij Schoorl is mij redelijk bekend, maar ik heb mij deze keer toch echt laten verrassen. Weidse blikken over zandheuvels, die worden opgevolgd door beboste gebieden met de geur van dennenbomen.

Helaas moet ik nu echt de beboste duinen achter me laten, want na het plaatsje Groet is het alleen open terrein langs de kust. Een blik over de zee laat een gigantisch regenfront zien. Snel schakelen naar 52×13 en gas erop, geen zin in een stortbui. Ik weet de regen redelijk voor te blijven over deze dijk met vrij uitzicht over de bulderende zee. Na Petten gaat de route achter de duinen verder, dit is mijns inziens het minst aantrekkelijke deel van de route. Gelukkig verandert dat na Callantsoog, hier probeer ik ook eens een koffietentje te vinden dat afhaalmogelijkheid heeft. Maar helaas, een verse espresso onderweg kan ik vandaag vergeten. Voor de iconische kerk van Callantsoog vind ik een bankje en neem daar even een meegenomen broodje.

De zon komt weer door en onder een strakblauwe lucht met witte wolken vervolg ik de rit richting het noorden. Het wordt weer geweldig na Julianadorp. Open duinen, heerlijk op en af en in de verte zie ik de vuurtoren van Den Helder opdoemen. Het laatste stuk nabij Den Helder loopt heuvel op, het pad gaat de hoek om en ja hoor, daar is de Noordzee weer. Ik zie de zee heel vaak, maar nu is het toch net even anders.

Hier aan de kust route

Tips

De route is met zowel racefiets als gravelbike prima te rijden. De duinen zitten vol met alternatieve paden en gravelstroken. Waar wel op gelet moet worden is dat dit vrijwel altijd wandelpaden zijn en je deze paden dus met respect moet berijden. In het ergste geval riskeer je een boete. Nabij Noordwijk, Zandvoort en Schoorl liggen officiële MTB-routes, welke heel goed op een gravelbike zijn te doen met uitzondering van Schoorl, waar het op bepaalde plekken erg technisch kan zijn. Bandenkeus is dan ook wel belangrijk, met 700c x 35 tot 40 millimeter banden kun je prima uit de voeten. Kies je voor de racefiets doe dan iets minder druk in de banden. Zelf rij ik tubeless met 5 bar voor en 5.5 bar achter, voor wat meer comfort onderweg. Wegens het zand en de zilte wind is goede smering van de bekende delen ook van groot belang.

Komoot

Nog geen lid van Komoot? Opgeven is heel eenvoudig:

  1. Klik hier om naar de pagina van Komoot te gaan.
  2.  Maak een account aan en volg de stappen in beeld of log in met je gegevens
  3.  In beeld zie je een balk waar je de code WIELRENBLAD in kunt vullen
  4. BONUS: Als je de code ingevuld hebt kun je één regiobundel gratis downloaden.

Voor meer informatie over de kust route, klik hier!

Tekst en foto’s: Ronald van der Boon


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #4 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!