Ischgl’s Inside InformatIon

Ischgl is groot. Niet alleen qua aantal pistemeters, maar ook wat betreft de hoeveelheid liften, winteractiviteiten, hotels en off-pisteafdalingen. We duiken zowel in de sneeuw als in de cijfers en schetsen een overzichtje van dit fantastische resort.


 

Het cijferwerk

Ischgl staat bekend als een redelijk luxe wintersportresort. Je ziet dan ook veel viersterrenhotels, liefst 69 stuks. Maar je kunt ook goede deals scoren wat betreft tweesterrenhotels of driesterrenhotels. Een skipas koop je vanaf gemiddeld 44 euro per dag. Het dorp zelf ligt op 1377 meter hoogte en de top bevindt zich op 2874 meter. Ongeveer negentig procent van de pistes ligt boven de 2000 meter. De sneeuw wordt op tachtig procent van de 280 pistekilometers het hele seizoen gegarandeerd dankzij maar liefst 1100 sneeuwmachines. Deze kunstsneeuw is van topkwaliteit en bestaat uit puur water. Gecombineerd met het mooi brede terrein (515 hectare) en goed onderhouden pistes kun je jezelf hier lekker uitleven. Van de pistes is twintig procent blauw, zestig procent rood en twintig procent zwart geclassificeerd. De 45 liften (negen gondel, vijfentwintig stoeltjesliften en negen sleepliften), met een gezamenlijke capaciteit van 93.771 personen per uur, brengen je in no time naar boven. 

Het terrein

Niet alleen op de pistes is het goed toeven, ook ernaast zijn er voldoende mogelijkheden. Aangezien de gemiddelde bezoeker van Ischgl op de piste blijft vind je zat goede nietverspoorde offpiste afdalingen. Er liggen een paar mooie freeridestukken vlak naast de piste, je hoeft dus niet eens veel te hiken. Zo kun je al direct naast de Piz Val Grondalift zo’n 900 hoogtemeters powderchasen. Ook voor beginners te doen. Net zoals het geval is bij Velilltal naast piste 7. De betere freeriders kunnen de lange runs richting Samnaun nemen. Wil je nog meer ongerepte stukken rijden, dan kun je een stukje verder gaan op je splitboard. Tips: de Ravaischer Salaas met een hoogteverschil van 945 meter op vijf minuten hiken of de Val Matruga op een kwartier hiken afstand. De laatste is vrij extreem met een 800 meter lange geul. Als je juist wel van langere trektochten houdt, dan zit je ook goed in dit gebied. Ischgl ligt in de berggroep Silvretta en heeft 74 drieduizenders, met de Piz Buin (3312 meter) en de Piz Tasna (3179 meter) als bekende pieken met prachtige uitzichten. De Heidelberger Hut, Jamtal’s Hut en Wiesbadener Hut zijn een bezoekje en overnachting waard. Huur voor de beste afdalingen een gids, die weet de speciale stukken te vinden. Het tourseizoen loopt van november tot en met mei.


De extra’s

Vroeger smokkelden veel mensen goederen vanuit het Zwitserse Samnaun, omdat er geen belasting zit op de artikelen in Samnaun. Dit werd altijd oogluikend toegestaan door de Oostenrijkse en Zwitserse autoriteiten, maar soms werd er ingegrepen en werd de waar in beslag genomen. Zo’n tocht ging over bergtoppen heen en duurde wel tien uur. Tegenwoordig is Samnaun nog steeds een belastingvrij dorp, als enige in Zwitserland. Er zijn drie routes georganiseerd die langs Samnaun lopen. Goud (van 35,7 kilometer), zilver (van 24,7 kilometer) en brons (van 19,8 kilometer). Je kunt een app downloaden waarmee je de route kunt volgen. Nog een leuke aanrader is om een keer de Skyfly te nemen. Hierbij word je vast geklikt aan een zipline en ga je met 85 kilometer per uur naar beneden. Via tussenstations vlieg je op vijftig meter boven de grond naar beneden. Je kunt je snowboard meenemen op je rug. Een ritje met de Skyfly kost 39 euro. 

Snowpark

Voor de freestylesnowboarders is er het Ischgl Snowpark. Met meer dan dertig jibs en slides met spc tubes, klassieke rails, boxen, twintig kickers tussen de zes en twintig meter, twee corners, een tubespine en een bagjump, is dit park geen kleintje te noemen. Het is zelfs een van de grootste van Europa. Verder is er nog een boardercross, die voor elk niveau geschikt is. Je kunt daar je eigen lijn kiezen, van makkelijk tot zeer moeilijk. Er is ook een obstacle run in Saumnaun, aan de westkant van de Alp Trider Ecklift.


Muse & Robbie Williams

En dan hebben we nog de bekende openingen afsluitingsconcerten in Ischgl. Met namen van het kaliber Muse, Thirty Seconds to Mars, James Blunt, Robbie Williams, Nickelback en The Killers gaan de voetjes vanzelf van vloer. Sowieso is de aprèsski in Ischgl beroemd, het wordt niet voor niets het Ibiza van de Alpen genoemd. Let wel op, drank en eten is aan de prijzige kant.


  • Utrecht- Ischgl: 915 kilometer
  • Dichtstbijzijnde luchthaven: Innsbruck op 110 kilometer afstand
  • Dichtstbijzijnde treinstation: Landeck op 30 kilometer afstand
  • www.Ischgl.com

 

Woord // Soul Media       Beeld // VVV Ischgl

Meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit Snowboard magazine Taste Jaargang 19 nummer 1, Deze kun je nabestellen in de webshop. Maar natuurlijk kun je het best abonnee worden, zodat je niks meer hoeft te missen. Digitale uitgaven zijn ook altijd verkrijgbaar in onze Soul Kiosk App.