Kitesurfen in Moorea; Frans-Polynesië

Veel mensen dromen van Frans-Polynesië en Moorea. Vooral liefhebbers van golven, wind en adembenemende natuur. Frans-Polynesië bestaat uit maar liefst 118 eilanden, door de eeuwen heen gevormd door de zee en de passaatwinden. Eigenlijk heb ik één advies, ga hier niet heen. Je zal worden gegrepen door de Mana (Tahitaanse bovennatuurlijke krachten) en nooit meer weg willen.  

Voor mij was een bezoek aan Frans-Polynesië lang onmogelijk met vliegticketprijzen van meer dan tweeduizend euro. Maar toen er een paar budgetmaatschappijen naartoe gingen vliegen, opende dat deuren voor mij. Ik nam contact op met Sacha, een Facebook-vriend die op het hoofdeiland van Frans-Polynesië, Tahiti, woont. Hij vertelde me dat in september de walvissen langs de eilanden zwemmen. En dat het in die maand altijd het best waait, en niet vaak regent. Ik koos natuurlijk die maand om langs te komen. Sacha had heel lief een must see-programma gemaakt, maar het bleek toch erg lastig om beschikbare binnenlandse vluchten en hotels te boeken omdat de maand september de drukste maand is op Frans-Polynesië. En omdat een bezoek aan Frans-Polynesië voor veel mensen erg bijzonder is boeken mensen zeker een jaar van tevoren hun vluchten en verblijf.

Door deze reden ging er een streep door een bezoek aan Maupiti. Volgens Sacha het beste eiland om te kiteboarden. Mijn keuze viel op Moorea, een klein eiland zeventien kilometer van het hoofdeiland Tahiti, en veertig minuten met de veerboot. Moorea betekent gele hagedis in het Tahitiaans vandaar dat je een gele hagedis veel als embleem of logo ziet op het eiland. Op advies van Sacha boekten we een kleine bungalow op de spot Les Tipaniers.

De reis

Het was de eerste keer dat ik zo’n lange vlucht ondernam. Vanaf Parijs is het zeker 22 uur vliegen en je hebt altijd een tussenstop. Ik moest een uurtje wachten op San Francisco. Prima om even de benen te strekken. Het viel me allerzins mee. Onderweg had ik de cartoonfilm Vaiana gekeken, dat gaat over een prinses uit Tahiti.

Toen ik arriveerde bij Fa’a luchthaven was het nacht dus helaas kon ik niks van het eiland zien, maar zelfs om vier uur ‘s nachts werd ik verwelkomd door muzikanten die op hun Ukulele Polynesische muziek speelden en danseressen gekleed in een pareu (omslagjurk), parelketting en prachtige kroon van bloemen. Deze bloemen ruiken heel lekker. Het is traditie dat elke bezoeker een bloemenkrans krijgt als je aankomt. Prachtige traditie.

Nadat Sacha mij had opgehaald was het tijd om de huurauto te halen. Ondanks de tijd – vier uur ’s nachts – was de autoverhuur open. Polynesiërs zijn gewend om vroeg naar bed te gaan en er vroeg uit te komen. Het plan was om direct naar de haven te rijden om daar de veerboot naar Moorea te pakken. Ondanks dat er niet veel wegen zijn, verdwaalden we alsnog. Het was al druk op de weg en er werd flink getoeterd. Uhm ja, zelfs in het paradijs is er stress. Maar toen we eindelijk op Moorea arriveerden was dat allemaal weg. De aankomst per boot is zo mooi, het lijkt wel een filmset.

Moorea

Het vulkanische eiland is omringd door een lagune. Er is weinig bebouwing en urbanisatie. Deze keer was het vinden van de juiste weg erg makkelijk. Er gaat maar één weg van zestig kilometer rond het eiland. Een rondje eiland duurt dan ook maar één uurtje.

Aanrader is om het uitzicht over Temae in Toatea te gaan bekijken vanaf het Sofitel hotel niet ver van waar de veerboot arriveert. De kleuren van de lagune en uitzicht naar Tahiti zijn wonderschoon. Onderweg naar Les Tipaniers kom je langs Cook’s Bay waar de groene pieken mooi afsteken tegen het turquoise water van de lagune. De bungalow die we huurden in Les Tipaniers ligt midden in het groen samen met maar twintig andere bungalows. Slechts honderd meter verwijderd van het strand. Dat strand is net groot genoeg om je lijnen uit te rollen om je kite te starten. Het strand ligt ook beetje uit de wind zodat je het water in moet lopen om te starten.

Speciale kitezone

Er is een speciale kitezone zodat je andere strandgasten niet te veel in de weg zit. Het water is niet diep en er ligt niet veel koraal. Vandaar dat het best populair is onder badgasten. De laguna is erg vlak en perfect voor freeriden, springen en freestyle-tricks. Meer naar buiten toe zijn er ook golven. Maar let op in de channel want daar is het best druk met jetski’s en bootjes. In de ochtend is er niet veel wind en heb je alle tijd om te zwemmen met roggen en haaien. Wij gingen met de kayak naar ze toe om met ze te zwemmen. In het begin was ik een beetje angstig maar na verloop van tijd vertrouwde ik het steeds meer.

Temae Beach

In de middag komt de wind met zo’n krachtje vijf a zes. Na uren varen kan je genieten van een magische sunset. Een privé-paradijs! Helaas konden we hier maar een week zitten en we hadden nog niks anders gevonden, maar Mana bracht redding. We ontmoette Caro en PF, een kitesurfend stelletje dat al een tijdje op het eiland woonde. We mochten gelukkig bij hun logeren bij Temae Beach aan de andere kant van het eiland.

Temae Beach is een lang strand met prachtig wit zand met palmbomen en populair bij de locals die daar vaak komen barbecueën met de familie. Het strand is niet breed, maar de wind in aanlandig zodat je makkelijk je kite kunt lanceren. Maar let wel op de palmbomen. We waren beetje verwend de afgelopen week met het weer. Hier regende het vaak en heftig. We kitesurften tussen de stortbuien door. Aan de andere kant was de wind wel harder. Het leven van Caro en PF was inspirerend en we konden zien dat zij en hun kinderen erg gelukkig waren. Het was fijn om te zien dat de kinderen na school lekker gingen vissen of bodyboarden in plaats van achter een scherm te zitten. Dit soort mensen ontmoeten is waarom ik reizen zo leuk vind.

Tetiaora

Van Moorea gingen we nog naar Tetiaora, een eiland op een paar uur varen vanaf Tahiti. Om dit eiland ligt een ondiep koraalrif en kan niet bereikt worden met een gewone boot. Wij gingen voor anker voor het koraalrif en gebruikte een catamaran om naar het eiland te komen. Geen gemakkelijke opgave want je moet tussen het koraalrif navigeren terwijl er ook golven komen binnenrollen. Deze kun je ook gebruiken om naar binnen te ‘surfen’. Aangekomen op het strand moesten we nog door een dichte jungle van palmbomen. Onze gids ving nog een gigantische kokosnootkrab. Wow, indrukkend dier. Hij liet hem weer gaan omdat het een zeldzame diersoort is.

Toen we uit de donkere jungle kwamen zagen we het strand waar we konden kiteboarden. Het leek wel een ansichtkaart! We hadden geluk: het waaide twee dagen meer dan twintig knopen. De rest van de groep verkende het eiland per voet, maar wij konden dat doen al kiteboardend over kristalhelder water. Je ziet van alles onder je doorgaan: schildpadden, roggen, zandhaaien en andere prachtige vissen. De terugtocht met de catamaran naar de boot was een heftige. Metershoge golven zorgen voor hachelijke momenten. En uiteindelijk op de boot waren we behoorlijk zeeziek, maar wel met een fanatische herinnering rijker. Ik kom zeker een keer terug om de andere eilanden te ontdekken.

Informatie over Moorea:

Veerboten van Tahiti naar Moorea 

Er zijn twee veerboot-maatschappijen. Ze hebben vergelijkbare prijzen en vetrektijden. De veerboten van Terevau zijn wat kleiner dan die van Aremiti dus zijn sneller vol. Prijs: 1500 XPF (€ 12,50) enkeltje per persoon en 4430 XPF (€ 36,25) voor een retour met een auto. Wil je met de auto is het zeker aan te bevelen om ver vooruit te boeken. Vaartijd: 30 tot 40 minuten

www.aremiti.pf

www.terevau.pf

Wanneer te gaan 

Moorea heeft een tropisch en warm klimaat met twee seizoenen. Van april tot oktober zijn er aangename temperaturen en weinig regenval. Van november tot maart is het erg nat en warm met kans op zware hoosbuien. De beste periode voor wind is tussen juni en september. Neem al je kites mee want de wind kan variëren tussen een briesje en een storm.

Tips voor verblijf 

Bungalow Rentals in Les Tipaniers Prijs: 9000 XPF (€ 75,-) voor een kleine bugalow

www.domlocpolynesie.com

Een goed hotel is Hotel des Tipaniers honderd meter verderop. Hier zijn ook restaurants en bars.

Tips voor eten

Onze favoriet is Mahana Snack, vooral vanwege de setting en het uitzicht over de lagune. En je krijgt waar voor je geld. De rauwe vis met kokosmelk is een aanrader! Ga er wel op tijd heen of reserveer want het is vaak vol.

Munteenheid 

De munteenheid die gebruikt wordt in Frans Polynesië is de Pacific Franc CFP of de internationale tegenhanger de XPF. 100 XPF is ongeveer € 0,84.

Je hoeft niet veel contant geld op te nemen want je kunt bijna overal met je bankkaart of creditcard betalen. En er is geen toeslag daarvoor. De wisselkoers blijft vast.

Tijdzones 

Polynesië heeft een tijdverschil met Amsterdam van – 12 uur in de zomer en -11 in de winter. Het is dus vrij makkelijk omrekenen; is het 12 uur ’s nachts in Nederland dan is het 12 uur in de middag in Tahiti.

Taal 

De officiële taal is Frans en de hele bevolking spreekt het. Het wordt ook gebruikt op scholen. Maar op sommige kleine eilanden spreken ze het slecht. Tahitiaans wordt er ook overal gesproken en wordt ook erkent als regionale taal en er wordt ook les in gegeven op school als tweede taal. De basis: hallo is la ora na, doei is na na en bedankt is mauruuru.

Autohuur 

Ik adviseer je om een auto te huren om het eiland te verkennen. Je hebt geen 4×4 nodig. Prijs is ongeveer 35 euro per dag en je kunt de auto ophalen op de luchthaven. En ze zijn erg vroeg open. Ik had goede ervaringen met Ecocar (www.ecocar-tahiti.com) maar er zijn meer autoverhuurbedrijven. Je Nederlandse rijbewijs is geldig hier, net zoals een internationaal rijbewijs. Je rijdt gewoon rechts in Frans-Polynesië.

Bellen en internet 

Je kan goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Je kan deze overal kopen op het eiland en je hebt alleen een identificatiekaart nodig. Geen bankgegevens. Er zijn twee aanbieders, Vini en Vodafone. Vini heeft het beste bereik, maar op de eilanden Tahiti en Moorea heeft Vodafone het beste bereik. Voor 50 euro heb je 2 GB data en 30 belminuten.

Formaliteiten en visum 

Frans-Polynesië heeft banden met Frankrijk maar het is geen Schengen-land. Je moet een paspoort hebben waarmee je maximaal drie maanden kunt blijven. Let wel op als je via de Verenigde Staten reist, dan heb je ook nog een Esta-reisverklaring nodig, ook al ben je alleen op doorreis door de Verenigde Staten.

Tekst: Charlotte Consorti Beeld: Bruno Dubosq & Charlotte Consorti


Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!