Kitesurfspot Viana Do Castello

Het beste van de Portugese kust 

Viana do Castello? Als je deze naam niet kent, ben je niet uniek. Voor de locals is deze spot in het noorden van Portugal magisch. Het stadje met 80.000 inwoners ligt direct aan de Atlantische kust en herbergt een fantastische kitesurfspot op loopafstand van het centrum.  

Massatoerisme is er niet in Viana do Castello en de lokale bevolking is vriendelijk en open. Het oude centrum is prachtig en het is gezellig om door de kleine straatjes te struinen en vers geroosterde koffie met homemade pasteitjes te nuttigen. De gemeente ziet wel de potentie van het watersporten en daar wordt in geïnvesteerd. Er zijn zelfs plannen om een World Cup windsurfen te organiseren.  

Wind 

De beste tijd voor de wind om hier te komen is tussen mei en september. Er staat dan een thermische wind uit het noorden die wordt versterkt doordat er twee bergen liggen vlak bij de spot. Dit werkt als een soort turbine voor de wind. Als er bijvoorbeeld tien knopen wind wordt voorspelt kun je gemakkelijk verdubbelen naar 20 tot 25 knopen! José, eigenaar van het Feel Viana Hotel, kan dat beamen. ‘Normaal gesproken waait het dan alleen echt op dit strand. Rij je naar het zuiden of noorden neemt de wind meteen af. In het windseizoen is er meer dan 90 procent kans op wind meer dan 4 Beaufort.’ 

Toen wij onze trip planden waren de voorspellingen ronduit slecht. Ik had daarom al m’n foilset meegenomen en gegoogled om te kijken wat er meer te doen is in de buurt. Maar uiteindelijk heb ik de hele week met een 8m2 gevaren! En je kunt je klok erop gelijkzetten. Na het ontbijt kun je je kite oppompen en om 11 uur begint het feest en bouwt het tegen 2 uur op tot een knoop of 30. En dit elke dag! 

Temperatuur 

De luchttemperatuur ligt in de zomer overdag tussen de 25 en 35 graden. In de avond koelt het af naar 18 tot 20 graden. Slapen gaat ook prima. De watertemperatuur gaat nooit boven de 18 graden. De noordelijke wind gaat over de diepe, koude Atlantische Oceaan. Ook de wind is dus relatief koud en het water niet heel warm. Een 3/2 or 4/3 millimeter dik wetsuit is dan ook aan te raden.’ 

Spot 

Viana do Castello is 35 minuten rijden vanaf de luchthaven van Porto. Er is eventueel een shuttle van het hotel die je op kan pikken mocht je geen auto willen huren. De spot ligt ten zuiden van het dorp. Vanuit hier ligt er een hele grote baai richting het zuiden. Richting het noorden ligt er een tweehonderd meter lange pier die zo’n tien meter hoog is. Deze zorgt voor mooie constante golven meer naar links en binnenin is er boterzacht vlak water. De wind is er pal sideshore. Je vaart dus recht naar buiten en naar binnen. De spot is superveilig omdat het een baai is en je dus altijd weer aan land komt. Duurt het te lang dan is er een reddingsdienst van hotel Feel Viana die je op kan pikken.  

Tot zo’n honderd meter vanaf de kant kun je nog staan. Het water kristalhelder en de bodem is van zand. Geen rotsen, stenen of andere scherpe dingen. De golven zijn geen windgolven maar krachtige, constante en cleane oceaangolven. In de zomer zijn deze zo’n halve tot anderhalve meter hoog. Perfecte kickers om te springen en te golfrijden. Ze komen binnen in sets en daartussen is het vlak. Er is vrijwel geen shore break dus het water ingaan is supermakkelijk. In de ochtend als het nog niet waait kun je op je surf- of sup-board deze super cleane golven berijden. Ik heb zo’n dertig perfecte ritten gehad in twee uur. Omdat de spot zo groot is zitten windsurfers, surfers, suppersbodyboarders, kajakkers en kiteboarders elkaar vrijwel niet in de weg. De sfeer is dan ook erg gemoedelijk. Iedereen geniet van de golven en er is dan ook geen rivaliteit of locals onlyhouding.    

  

Feel Viana 

Het Feel Viana-hotel ligt op slechts honderd meter vanaf het strand en heeft en Pro Center waar je alles kunt vinden voor de kiteboarder. Iedereen die daar werkt is een watersportfanaat en weet waarover hij/zij het heeft. Je kunt hier ook de nieuwste kitespullen huren. Maar ook sups, surfshortboards, longboards, bodyboards en mountainbikes. Mocht je je eigen spullen meenemen, dan kun je die kwijt in de opslag van het hotel. Er is daar een speciaal wetsuit-droogsysteem met warme lucht zodat je de volgende dag in een lekker droog pak stapt.   

Als je verblijft in het Feel Viana Hotel kun je de spot al zien vanuit het hotel. Mooi en handig om te zien of het al waait. Onze dagroutine begon met een ontbijtbuffet gevolgd door een sup-sessie in de vroege ochtend. Daarna was er lunch (tip, de cheeseburger is fantastisch!), gevolgd door drie, vier uur kitesurfen, sauna, zwembad, diner, biertje en een heerlijke nachtrust. Volgende dag repeat. Het eten is trouwens het noemen meer dan waard. De eigenaar José is een chef geweest en heeft bij veel internationale restaurants gewerkt. Ik kan er van alles over vertellen, maar proeven is beter.  

Al met al heeft deze spot alles wat je je als kiteboarder kunt wensen. Ik ben op veel spots geweest over de hele wereld maar hier heb je een prima balans tussen mooie kiteboard-omstandigheden en een prettig, veelzijdig verblijf.  

 Tekst & foto’s Axel Reese 

Dit artikel komt uit Access #1 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!