Livigno

Wie denkt dat Livigno te diep in Italië ligt voor een spontane skitrip heeft het mis. Na ongeveer tien uur rijden ben je in het Italiaanse bergdorpje, en dus kan Livigno gemakkelijk concurreren met de populaire Oostenrijkse bestemmingen. De bereikbaarheid van dit pittoreske dorpje dat op 1816 meter hoogte ligt, was vroeger zo slecht dat de overheid destijds heeft besloten om geen belastingen te heffen aan de inwoners. Tegenwoordig is de bereikbaarheid prima en de belastingvrije status niet veranderd. Elk voordeel heeft zijn voordeel zou je kunnen zeggen.

De bergen van Livigno

Livigno is gelegen tussen twee bergtoppen van elk bijna 2800 meter hoogte en met 31 liften en 110 km aan piste kun je ’s ochtends kiezen op welke berg je wilt beginnen. Dat kan aan de Carosello-flank of de Mottolino-flank. Deze zijn gescheiden door het dorp maar met een gratis pendelbus ben je er zo. De liften ondergaan de komende seizoenen upgrades wat de toegankelijkheid alleen maar vergroot. Wie houdt van verfijnd en lekker eten kan kiezen uit een van de vele heerlijke gunstig geprijsde restaurantjes, zowel op de pistes als in het dorp. Berghut Tea di Memi in de Fedeira-vallei is zeker de moeite waard vanwege de lekkere traditionele snacks en lokale producten. Het dorp zelf heeft een gezellige kleinschalige sfeer mede door het vrijwel ontbreken van hoogbouw. Zoek je een activiteit buiten het skiën, dan is de ‘Latteria di Livigno’, oftewel de lokale zuivelboerderij het bezoeken waard. Op de bovenste verdieping zijn een restaurant, ijssalon en winkel te vinden. Erg bijzonder zijn de ramen her en der, die een kijkje geven in de fabriek op de begane grond.

Los van het feit dat de Italianen gepassioneerd zijn over lekker eten, zijn ze zeker zo gepassioneerd als het om de pistes gaat. Op het moment dat wij hier eind januari mogen spelen is er al even geen verse sneeuw gevallen en toch liggen de mooie brede pistes er perfect bij. Maar ook het funpark, één van de grootste van Europa (en sinds een paar jaar de thuisbasis van iconisch freestyle evenement Nine Knights en Nine Queens) ligt er tiptop bij.

Wat Livigno een van de meest unieke wintersportlocaties maakt is dat het de ideale locatie is om off-piste te rijden, zowel voor beginners als voor gevorderden. Het feit dat ze een eigen freeride-map hebben (beschikbaar bij de VVV) waarop elke bergtop en dal gedetailleerd met hoogtelijnen is weergegeven, maakt dat dit gebied opeens twee keer zo groot wordt en legio aan nieuwe off-piste routes aanbiedt. Daar waar het in veel wintersportgebieden verboden is om buiten de pistes te gaan, laten ze je hier in Livigno vrij om te gaan waar je wilt.

Ook kun je, als je minder gevorderd bent, starten met een lawine-clinic en materiaaluitleg bij de Alpine Guides, om vervolgens met begeleiding van een berggids de eerste sporen in het verse wit te zetten. Wat niet veel andere gebieden in Europa aanbieden is het maken van heli-drops, in Livigno kan dat wel. Per helikopter vlieg je met gids en vrienden naar een van de freeride-gebieden in de buurt waar je het rijk voor je alleen hebt! Livigno besteedt veel aandacht aan lawine-veiligheid en heeft een aantal initiatieven ondergebracht onder de naam Freeride Project. Verschillende pieper-checkpoints, informatieborden en gratis wifispots om het laatste bericht te checken zijn hier onderdeel van. Maar er is meer: het Snow Safety Centre van Livigno. Fabiano Monti (tevens ambassadeur van Black Diamond) en zijn team verzorgen hier dagelijks een Avalanche-bulletin op basis van de laatste 24 uur. Op zich niet bijzonder denk je, maar de precisie en de hoeveelheid sneeuwinformatie waarmee dit wordt samengesteld is van buitengewone proportie voor een skigebied van deze omvang. Een technologisch hoogstandje met sneeuwalgoritmen, sneeuwgeschiedenis, een beeldbank van hoe de sneeuw gelaagd is bij wat voor weertype en berggidsen die elke dag door het gebied trekken om gegevens te verzamelen. Deze kennis wordt niet alleen met omringende gebieden, maar zelfs wereldwijd gedeeld.

Klaar voor een nieuw avontuur met veel (freeride) skimogelijkheden, lekker eten en drinken en af en toe een activiteit buiten de skischoenen? Dan hoort Livigno zeker tot de mogelijkheden.

www.livigno.eu

Tekst: Cees de Wildt

Beeld: Livigno

Meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit White 2017. Word abonnee van White zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel meer hoeft te missen. Losse uitgaven van White kun je ook bestellen in de Soul Webshop. Digitale uitgaven kun je uiteraard terug vinden in de Soul Kiosk App, zodat je White ook via tablets of smartphones kunt lezen.