Nederlandse Bikeparken: een overzicht

De trails in Nederland zijn weliswaar mooi aangelegd, technische uitdagingen kennen ze veelal niet. In elk geval, met een beetje basistechniek kun je er prima uit de voeten. Echter, begeef je je op de wat meer uitdagende trails net over de grens of zelfs nog wat verder richting de Alpen, dan kan het even schrikken zijn. Steile stukken, drops, krappe bochten en technische passages kunnen bij de minder geoefende biker het angstzweet doen uitbreken.

Maar dan? Je kostbare vakantietijd gebruiken om te oefenen? Nope. In Nederland ligt inmiddels een flink scala aan bikeparken, waar je op Hollandse schaal bijna alles kunt oefenen, zodat je in een later stadium kunt knallen. Redacteur André ging op pad en legde een prachtige lijst aan.

Groningen

Bikepark Groningen

Twintig jaar geleden werd er op het recreatiegebied Kardinge een bult aangelegd voor een skihal. Die skihal is er nooit gekomen en daar hebben mountainbikeliefhebbers uit de omgeving gretig gebruik van gemaakt. Zo’n vijf jaar later werd het bikepark op deze bult gerealiseerd. Dit park is geschikt voor de ervaren XC-rijder, maar is zeker ook tof voor de downhillers. Zo vind je er drops van 40 centimeter tot wel twee meter hoog. Jumps (tafels) van twee tot tien meter lang, kombochten, een wallride, gaps tot acht meter en een serieuze rockgarden. Binnenkort wordt de locatie uitgebreid met nieuwe afdaalroutes en een klimroute. Je kunt er de gehele week gratis terecht, maar een donatie voor het vrijwillige onderhoud is natuurlijk wel zo chic.

Drenthe

Bikepark Terhorsterzand en Bikepark Smalbroek (Beilen)

Centraal gelegen in Drenthe, tussen alle mooie routes in, liggen bikeparks Terhorsterzand en Smalbroek. Deze zijn ontstaan vanuit de vereniging ATB Beilen. Een aantal enthousiaste fietsers had een plan en legde deze neer bij de provincie en de grondeigenaren. Het resultaat is een mooie plek met een oefenweide, dirtjumps, een wipwap, northshores, een pumptrack en verschillende soorten skinnies. Hier je skills oefenen kost je niets en je kunt er altijd terecht. In de toekomst zijn ze van plan om de routes en bikeparken nog beter te verbinden, zodat je op je mountainbike heel Drenthe door kunt crossen!

Vambult (Wijster)

Rondom de Vamberg werd al veel gefietst vanwege het mooie stijgingspercentage, maar dat ging vooral over asfalt. Sinds 2018 wordt er hard gewerkt om er een hele toffe mountainbikeplek van te maken. Het park is nog steeds in ontwikkeling, maar je kunt er nu al terecht voor verschillende endurolijnen, een northshore, rockgardens en aardig wat hoogtemeters, doordat je tig keer de bult op en af moet. Het is de bedoeling dat hier wedstrijden worden georganiseerd. Een leuk weetje: er ligt ook een drijvende brug en deze komt uit Zuid-Afrika. Het park is vrij toegankelijk.

Overijssel

Mountainbike- en belevingspark Hof van Twente (Goor)

Na het succes van de mountainbikeroute van Markelo heeft een aantal mountainbikeliefhebbers de koppen bij elkaar gestoken en een stichting opgericht. De voorwaarde om subsidie te krijgen was dat ze naast een bikepark ook andere recreatie aandacht moesten geven. Dat lieten ze zich geen tweede keer zeggen en momenteel liggen er dus een mooi wandelpad, nieuwe bloemenweides en natuurlijk een tof bikepark. Het bikepark is voor iedereen vrij te bezoeken om skills te oefenen op rockgardens, northshores, een sidewall, een skinny en een wipwap. Alle features worden verbonden door een singletrail van ruim een kilometer. De ideeën die op de plank liggen, zijn iets om naar uit te kijken. Zo willen ze nog een pumptrack, switchbacks en wat drops aanleggen.

Bikepark Salland – Twente (Holten)

‘Iedereen, van loopfiets tot pro, is welkom’, geven ze aan. Dit relatief nieuwe park is een uit de hand gelopen hobby met meer dan 450 meter northshore, zes wipwappen, rockgardens, trappen en drops. Ook kun je terecht op een stuk pumptrack, is er een techniek-oefenhoek, een jumplijn en een speciaal stuk voor de kleinste helden. Het park hanteert openingstijden en je betaalt vijf euro entree. Check de actuele openingstijden voorafgaand aan je bezoek.

Gelderland

MTB Bommelerwaard

Er was een behoefte aan een mountainbikeroute in de omgeving van Zaltbommel, maar vanwege de vele landeigenaren waar rekening mee moet worden gehouden, bleek dit een grote opgave. Er is toen gekozen voor een trainingspark met diverse technische trailfeatures. Je kunt er onder andere oefenen op drops en steile afdalingen, aan je bochtentechniek werken in kuipbochten en lijnen kiezen op de rockgardens. Stichting MTB Bommelerwaard is ambitieus met de plannen van het park. Zo willen ze nog een table top en een northshore aanleggen, maar ook een heuse containerdrop. Je bent zeven dagen per week welkom tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Bikepark De Melkweg (Oosterbeek)

Na het rijden van de prachtige route van Oosterbeek kan je ook nog even een uitstapje maken naar bikepark De Melkweg. Je kunt hier je techniek oefenen op een northshore, wat rockgardens en een wipwap. Het park is voor iedereen toegankelijk en vooral leuk voor de beginnende mountainbikers. Het initiatief komt van de aanliggende zorginstelling, zij doen ook het onderhoud.

Papendal Rockgarden (Arnhem)

Dit rondje bij Papendal is geïnspireerd op de hindernissen van de BMX-baan die je kent van Olympische Spelen. Het is een klein rondje met wat hindernissen, een drop-off en rockgarden. Het is vooral leuk om hem te combineren met de vaste route van Oosterbeek.

Scherpenzeel

Dit kleinschalige bikepark richt zich primair op de mini-mountainbikers. Het park bestaat uit een rondje van zo’n 600 meter met rockgardens, skinnies, northshores, kleine jumps en een wipwap. Het is vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Wild Dukes (Wageningen)

‘Het wildste stukje natuur in beheer van Staatsbosbeheer’, aldus Patrick Jansen. Samen met Ton de Haan zette hij Wild Dukes op. ‘We wilden een bikepark, gewoon omdat we het tof vonden.’ Het park bevat dirtjumps, een gapjump, een northshore en een natuurlijke pumptrack. Hoewel de pumptrack voor iedereen leuk is, is de rest wel echt bedoeld voor mountainbikers die beschikken over een hoog niveau. Je bent er welkom tussen zonsopkomst en zonsondergang. Je hoeft geen entree te betalen, maar je moet je wel melden en een veiligheidsreglement (online) tekenen. Je krijgt dan de code van het cijferslot waarna de pret kan beginnen! Op de vraag wat de toekomstplannen zijn antwoordt Patrick: ‘Die zijn er niet echt, het park is uitgebouwd. Maar als een serieuze enthousiasteling het wil overnemen, dan mag hij bellen.’

Flevoland

Indoor MTB (Almere)

Op het moment van schrijven is het indoor mountainbikepark nog niet officieel geopend, maar we kunnen al wel melden dat je hier altijd kunt fietsen, ongeacht het weer!

Leden van een familie voor wie het fietsen in een kas de manier was om de afstand te overbruggen, kregen een ingeving terwijl ze door de modder ploegden tijdens een toertocht. ‘Hoe leuk is het om een parcours in een kas te maken?’ Dit idee ontstond in 2015 en is nu, na heel veel geregel, gerealiseerd! Iedereen is welkom op het parcours, je kunt er je eerste mountainbikekilometers opdoen, maar ook de gevorderde mountainbiker kan er plezier maken met kombochten, een  northshore, een wallride, drops, een jumpline en zelfs een waterpartij om doorheen te rijden. Daarnaast willen ze het parcours met regelmaat aanpassen, zodat het de moeite waard is om nog een keer terug te komen. Check de website voor de actuele openingstijden en entree.

Noord-Holland

Griffioen Outdoor (Amsterdam)

Griffioen Outdoor is een toffe plek die al meer dan een decennium bestaat. Eigenaar Roy Griffioen had daar een centrum met outdooractiviteiten en heeft dat uitgebreid met een professioneel bikepark. Het bikepark is geschikt voor jong en oud, beginners en gevorderden. Er zijn verschillende lijnen met tafels en gaps, diverse pumptracks en een houten ramp set-up. Ook is er een foam-pit om jezelf een zachte landing te garanderen tijdens het aanleren van nieuwe tricks. Je betaalt een kleine bijdrage van vier euro om er te biken en het huren van een BMX-fiets is ook mogelijk. Check de website voor de openingstijden.

Bikepark Spaarnwoude

Misschien wel het park met de meest uitdagende features. Hoewel het toegankelijk is voor elke rijder, richt dit bikepark zich vooral op de zeer gevorderde rijders, haal je fullface-helm maar uit de schuur. Het bikepark heeft vijf verschillende lijnen, die variëren van een toegankelijke trail met flowy bochten tot een serieuze downhill-lijn met hoge drops en gaps van maximaal acht meter. Mensen komen hier graag, omdat er een goede en gelijkgestemde sfeer hangt. Voor de mensen die zich graag meten met anderen organiseren ze jaarlijks de mini-downhill cup. De openingstijden zijn gelijk aan die van Snowworld en rijden in het park kost je niets, maar een donatie is uiteraard meer dan welkom.

Zuid-Holland

Bikepark Gorkum (Gorinchem)

Als verschillende partijen hun krachten bundelen, dan kan er iets moois worden gerealiseerd. De mountainbikende jongeren in Gorinchem hadden hun eigen ‘trailtjes’ al gebouwd, maar er was nooit echt een locatie. Een lokale stichting, de gemeente en een wielerclub hebben toen samen met de jeugd de handen ineengeslagen, met dit bikepark als eindresultaat. Je kunt er genieten van dirtjumps, een northshore, een wallride en rockgardens. Ook is een trail aanwezig voor de beginners. Het park wordt multifunctioneel ingezet. Er worden bijvoorbeeld sportlessen gegeven door de middelbare scholen, het groen wordt onderhouden door het aangrenzende Wellant College en de wielervereniging oefent hier met de jeugd. Een mooie aanwinst in het Zuid-Hollandse landschap.

Bikepark Vlaardingen

Middenin de Randstad, tussen alle havenindustrie, ligt een prachtig mountainbikeparcours dat je even laat ontsnappen uit de drukte van alledag. Bij het parcours zit ook een technische aftakking. Voordat je de aftakking pakt, kan je jezelf even testen op een skinny. Kom je daar overheen, dan kan je met een gerust hart doorrijden. Lukt het je niet, dan kan je alsnog doorrijden, want elke feature is ook makkelijk te passeren. Ken je eigen grenzen (en zoek ze op). Je komt rockgardens tegen, wat jumps, verschillende northshores en andere houten features. Leuk om je rondje te voorzien van wat technische uitdaging.

Bikepark Rotterdam

‘Sporten en ontmoeten in een groene omgeving vlakbij het centrum van Rotterdam’, dat maakt dit park uniek volgens de bouwers. Dit gloednieuwe park biedt je een singletrack met kuipbochten, een drop-off, een dirtjump en pumptrack. Toekomstplannen zijn er genoeg, er komt nog een uitbreiding van de pumptrack, meer dirtlines en een grotere singletrack. Het park is vrij toegankelijk en het kost je niets.

Noord-Brabant

Kemmertrails Oirschot

Locals hadden vroeger op deze plek al eigen dirtjumps gebouwd en dit werd gedoogd. Walter en Jeroen vonden dat het tijd was om er een legaal bikepark van te maken en na een lange periode van gesprekken met de gemeente waren zij de aanhouders die met winst naar het bikepark gingen. Nu ligt er een mooie pumptrack met dirtjumps. De toplaag is verhard, zodoende onderhoudsvrij en is bijna het hele jaar goed te rijden.

Bikepark Lido (Waalwijk) 

Omdat er, volgens ‘De Bokkenrijders’, op de nabijgelegen mountainbikeroute van de Loonse en Drunense Duinen te weinig uitdaging lag, werd besloten een eigen park op te richten. De ambities van deze groep zijn groot en richten dit jaar een stichting op om uit te breiden en het geheel naar een hoger niveau te tillen. Zo willen ze onder andere een dirtline voor ‘pro’s’ aanleggen. En voor de kleine rijders een pumptrack. Tot die tijd kan je er al veel plezier hebben op verschillende ‘tables’, ‘doubles’ en er zijn grote ‘gaps’ aanwezig. Het park is altijd open en je betaalt er met een glimlach.

Wielerexperience (Roosendaal)

De Wielerexperience is een plek waar verschillende disciplines binnen de fietssport samenkomen. Voor de mountainbiker is er een rondje van een kleine kilometer, waarin je jezelf uit kunt dagen op diverse klimmetjes, rockgardens en twee houten drops van verschillende hoogtes. Gelijk naast het parcours ligt, met zijn 3500 vierkante meter, een van de grootste pumptracks van de wereld. Deze beleving is vrij toegankelijk, maar hou voor de openingstijden wel hun website in de gaten.

Limburg

Green 043 (Maastricht)

‘Dit park is een veilige fietsomgeving en we geven toegang aan alle leeftijden’, aldus een van de initiatiefnemers van Green 043. In tegenstelling tot veel andere bikeparken kan je hier een abonnement afsluiten of gebruikmaken van een rittenkaart. Daar krijg je voor terug dat er toezicht is op het park, dat je lessen kunt volgen van instructeurs en kunt deelnemen aan familieritten. Beginners en gevorderden kunnen er plezier hebben op een dirt-pumptrack, een northshore en een rockgarden. De ambities zijn groot. Er staat een grote verhuizing gepland naar een terrein van 42.000 vierkante meter waar ze onder andere een geasfalteerde pumptrack, twee jumplijnen en een trail aan willen leggen. Een plek om in de gaten te houden dus.


Dit artikel komt uit Up/Down Mountainbike Magazine #3 2020. Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down.