Noorwegen

‘The fool wanders, a wise man travels’, merkte ene Thomas Fuller op ergens in de 17de eeuw. Geen idee wie de man verder is en wat hij nog meer te melden had, maar hij heeft een punt. Reizen is een verrijking van je bestaan, je leert andere culturen kennen, je ontmoet interessant volk en maakt nog eens wat mee. Voor een surfer, en zeker een die opgroeit in Nederland, is reizen synoniem voor goede surf scoren. Wie de Noordzee als dagelijkse kost heeft, vindt altijd wel een spot die meer te bieden heeft dan zijn homebreak. Pointbreaks, holle beachbreak zuigers, mellow peelers, in je zwembroek of juist fully hooded, wie erop uit trekt vindt wat hij zoekt.

6|SURF vroeg een aantal ervaren reizigers naar hun favoriete bestemming. Inpakken en wegwezen!

Jarenlang reed ik met mijn vriend, hond en surfplanken de Zuid-Europese kust af. Het resulteerde zelfs in een surf & travel guide over dit gebied. De liefde voor Portugal, Spanje en Frankrijk is nog sterk. Maar het ver- langen naar rust, ruimte, outdoor- avonturen bracht ons al eens naar het noorden van europa. Destijds deed een tripje naar Denemarken alleen maar naar meer verlangen. Waarom niet een langere trip, een boot pakken, bergen en meren rond rijden, de hiking-boots mee.

Omdat de I Love the Seaside surf & travel guide zo’n succes bleek en er duidelijk vraag is naar meer informatie rond de surfbreaks, besloten mijn Seaside partners Dim Rooker, Geert-Jan Middelkoop en ik een nieuwe editie te gaan maken. Dit jaar zijn we de kust en spots vanaf Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland, België tot aan Normandië afgegaan. Ik houd oprecht van de Noordzee kust. En voor deze komende editie heb ik ook voor het eerst kennisgemaakt met een stuk Baltische Zee, het Kattegat en de Noorse Zee. Vooral die laatste, eigenlijk heel Noorwegen, was voor mij iets wat ik niet kende en overweldigend vond. Bergen die oprijzen uit de oceaan, diepblauwe orden die het landschap weerspiegelen. De hemel van het buitenspelen.

En dan de surf natuurlijk. Hoe hoger naar het noorden je reist, hoe verder je 3.2 wetsuit naar de vergetelheid wordt verbannen, maar met een goeie 4.3 kwam ik de zomer prima door. Zelfs tijdens een kleine swell zijn de golven krachtig, en door de grillige kustlijn liggen veel baaien beschermd tegen de wind. Zo heb ik een van mijn mooiste ses- sies in Ervik gehad, iets ten noorden van Bergen. Een pointbreak die tijdens een cleane zomer swell snelle schouder- en heuphoge golven voortbracht. Tussen de sets moest je een eeuwigheid wachten, wat totaal geen straf was omdat de omgeving zo adem- benemend mooi is. Groene kli en waar schapen staan te grazen, een karakteristieke Vikingkerk en eeuwenoude graven kijken uit over de maan- vormige baai en eindeloze hikingpaden wachten om ontdekt te worden. De Lofoten eilanden in het hoge noorden geven in september al dat magische noorderlicht en Jaeren in het zuiden is het Les Landes van Scandinavië.

De surfgemeenschap is groter dan ik dacht, heel hecht en stoked als de Noordzee surfer. Altijd in voor een sessie, hoog, laag, keiharde aflandige wind of ijzige kou. Er is weinig modegevoeligheid in zowel de keuze van kledingmerken of boards. Er wordt op alle boards gesurft, longboard, shortboard, funboard; wat er maar voorhanden is of wat de omstandigheden vragen. Ze zijn vooral hip in de inrichting van hun cafés, guesthouses en restau- rants. Daar is het altijd warm en gezellig.

Ik wil er volgend jaar weer terug. Deze keer echt op vakantie, nog meer op de swell rijden en niet alleen maar aan het werk. Met onze eigen gids die in voorjaar 2018 uitkomt als leidraad natuurlijk.

Alexandra Gossink // Auteur en medeoprichter I Love the Seaside