Oberstdorf

Hoewel elke cultuur anders is, lijkt snowboarden overal hetzelfde te betekenen. We reden dwars door de vijf Alpenlanden en bezochten vijf totaal verschillende gebieden op zoek naar pro’s die ons de inside-outs konden vertellen over. De snowboardlifestyle, historie en cultuur van hun thuisberg. We bezoeken Freddie Kalbermatten in Saas-Fee, snowboardlegende Régis Rolland in La Grave en we ontdekken de enorme community van het Duitse Oberstdorf. In dit artikel: Oberstdorf.

Het kleine dorpje Oberstdorf oogt oprecht vriendelijk en brengt meteen ons grootste vraagteken van onze trip mee. Tijdens onze speurtocht naar pizza passeren we de lokale boardshop Alptraum, al bijna dertig jaar een centrum voor snowboarden. De winkel is gesloten, maar een schaduw achterin maakt het de moeite waard om te wachten tot hij naar buiten komt. In een dorp waarvan je niets weet, lijkt dit de enige manier om meer te weten te komen.Na een paar minuten verlaat de schaduw de winkel en krijgt een gezicht. Het is Thomas Schädler, hij is gehaast. Hij geeft ons het telefoonnummer van zijn vrouw, die ons alles over de snowboardgemeenschap zal vertellen en hij nodigt ons uit om een dag later deel te nemen aan de jaarlijkse banked slalom. De schaduw verdwijnt in het donker en laat ons sprakeloos achter. Dat waren twee zeer efficiënte minuten. Nu eerst pizza.

Oberstdorf

Inside-out in Oberstdorf

Je merkt niet echt dat hier een hele sterke snowboardgemeenschap schuilt. De vallei ziet er op het eerste gezicht redelijk vlak uit,maar blijkt verbazingwekkende steile bergtoppen te hebben zodra je de (bijna verborgen) gondel omhoog neemt. Vanuit Oberstdorfkun je Nebelhorn of Fellhorn/Kanzelwand binnen- rijden, die de grens met Oostenrijk overschrijdt, voor twee compleet verschillende ervaringen. Onze eerste missie is om meer te weten te komen over Fellhorn en dankzij het telefoonnummer gaan we op zoek naar een shredsessie met Sven Unger, boardercross-legende uit de jaren negentig, die deze plaats als als zijn broekzak kent. We hebben uiteraard de drukste dag van het seizoen gekozen om de veelbelovende Fellhorn te beklimmen, maar het blijkt dat dit skigebied de toeristische stroom perfect weet te sturen.

Toch krijgen we niet veel ruimte om Svens enorme vitelli-turns op zijn zelfgemaakte sneeuwsurfboard te bewonderen, maar krijgen zijn slalomvaardigheden te zien tussen de Duitse toeristen door. Sven leidt ons naar het park, waar we Tobi Weichangst ontmoeten, een toegewijd freestyler die weet hoe om te gaan met de kleine maar erg leuke features van het sneeuwpark Chrystal Ground. Er ligt momenteel niet veel sneeuw, maar tijdens het seizoen shapen ze het park zo veel mogelijk. Het lijkt erop dat de meeste toeristen niet gemotiveerd zijn voor een parksessie en Tobi bevestigt dat het nooit echt druk is. Dat laat genoeg ritjes over voor degenen die echt willen doorgaan, want Chrystal Ground is misschien niet groot, het is het perfecte speel- terrein voor low profile rijders.

Oberstdorf

Find your way down

De volgende dag. We gaan in op de uitnodiging van de boardshop om deel te nemen aan de banked slalom op Nebelhorn. Het is precies negen uur als we jong en oud langzaam de baan af zien rijden. Het is veel te ijzig, dus we wachten. Drinken nog een koffie. Wat bier.

Het lijkt erop dat het hele dorp hier is gekomen. Met zeventig rijders – uit elke leeftijdscategorie – lijkt dit evenement erg populair. We kunnen het niet geloven als Wayne Dry, de organisator van het evenement en lid van de Direttissima Snowboard seedClub, ons vertelt dat dit de eerste keer is dat ze het organiseren.

‘We zijn hier sinds 1987. Alle rijders van toen hebben nu kinderen en die willen ook rijden. Hier op Nebelhorn kunnen we zo veel dingen doen, het ziet eruit als een kleine berg, maar met veel mogelijkheden.’ De snowboardfamilie is groot: jong en oud, amateurs en aankomende pro’s… allemaal blije gezichten. Binnen 48 uur hebben we een juweeltje onder de snowparks geshred, werden we verbaasd over het enorme freeridepotentieel en eindigden we met deelname aan de slalom. En we willen graag geloven dat we hier zijn geëindigd niets met geluk te maken had, maar dat het puur en alleen om de snowboardspirit draait.

Oberstdorf

Meer info Oberstdorf

Woord: Mirte van Dijk   Beeld: Vernon Deck   Rider: Sven Unger

Meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit Taste snowboard magazine 2017 #2. Mocht je meer reisverhalen, interviews, tips & tricks en nog veel meer willen lezen? Taste snowboard magazine 2017 #2 is los te bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen! Je kan ons natuurlijk ook volgen op Facebook.