Les Deux Alpes: Freeride in de Oisans Sauvage

In het hart van de Oisans (Isère) in de provincie Rhône Alpes, ligt Les Deux Alpes. Een groot skigebied van 417 hectare, in totaal 220 kilometer aan pistes, oftewel 89 pistes, 47 skiliften en een vet freestylepark. Met natuurlijke sneeuw gegarandeerd op 3600 meter hoogte, dankzij de gletsjer.

Het skigebied is één van de hoogste die verbonden is met het bekende offpistegebied Les Vallons de la Grave/La Meije en de mythische bergdorpjes van het nationaal park Écrins. Ken jij veel skigebieden waar je van 3600 meter kan afdalen tot 1300 meter? Waar je kunt genieten van toegankelijke poedervelden met lichte hellinggraad tot aan avontuurlijke offpiste afdalingen op gletsjers, waarbij klimtechnieken goed van pas kunnen komen? Wij niet heel veel. We zijn blij dat Les Deux Alpes speeltuin was voor onze skitest 2016!

Wat Les Deux Alpes bijzonder maakt is haar veelzijdigheid. Naast het moderne skigebied – dat ook erg aantrekkelijk is voor gezinnen, dankzij de goede infrastructuur, blauwe pistes en funparken – vind je er ook vele bergdorpjes waar je in de winter naar toe kunt skiën. Les Deux Alpes is het startpunt en met behulp van de liften biedt het toegang tot het nationale park alsook waanzinnige mogelijkheden. Hoewel het er niet direct om bekend staat, heeft Les Deux Alpes veel te bieden als het om freeriden gaat. Net als bij elke andere plek het geval is, is het een kwestie van met de juiste mensen op pad zijn! Zoek professionele begeleiding om volledig te kunnen genieten van alle mogelijkheden op jouw ervaringsniveau. En wie bereid is een kleine hike te doen of de toerski’s onder te binden, krijgt als beloning uitzichten waar je stil van wordt.De test

We zijn deze week niet alleen in Les Deux Alpes om plezier te maken, er wacht ook serieus werk op ons: de skitest! Het White-testteam maakt ‘s avonds bij aankomst in het hotel kennis. De volgende ochtend worden we verwelkomd door een warm zonnetje en na een stevig ontbijt gaan we gemotiveerd aan de slag. Met meer ski’s op een rij dan een normaal mens in z’n hele leven onder de voeten zal hebben, moeten we eerst even strategisch organiseren. Gelukkig denkt het personeel van Les Deux Alpes met ons mee en we kunnen het testmateriaal naar een pisteurshut boven op de piste verplaatsen. De sneeuw kraakt onder onze voeten als we uit de gondel stappen. Gelukkig zijn de weersvoorspellingen voor de komende week goed: zon en halverwege de week verse sneeuw. Beter kun je niet wensen!

Onze groep testers bestaat uit veelzijdige skiërs en we vullen elkaar goed aan. In het begin van de week testen we de piste- tot poederski’s op de goed besneeuwde pistes, vervolgens gaan we over op de freestlyeski’s. Dat is het plan. En zo gebeurt het. De dagen vliegen voorbij en we krabbelen er lustig op los op onze notitieblaadjes. Het is wel lastig om je enthousiasme over een ski nog niet te veel te laten merken. Van onze aanvoerster Ananda mag dit namelijk niet, want stiekem beïnvloeden we elkaar dan toch wel en de meningen mogen pas ’s avonds worden gedeeld en gemotiveerd.

En ja, dan vallen halverwege de week de eerste vlokken als we gaan slapen. We zijn de volgende ochtend niet te houden, tijd voor de freerideski’s! Van brede poedervelden, tot smalle couloirs. Schroevendraaiers mee, zodat we onderweg kunnen wisselen en we knallen van de ene offpiste afdaling over naar de andere! Geen tijd te verliezen, want de zon verwarmt de sneeuw spoedig.


 


Hotel Côte Brune

Aan het eind van elke dag is het tijd voor een plons in de jacuzzi, gevolgd door een goede maaltijd. We smullen van de keuken van Hotel Côte Brune, waar vooral de toetjes ons iedere avond laten watertanden.

Op ontdekking in Les Deux Alpes Als je als freerider de bestemming ‘Les Deux Alpes’ wilt verkennen kun je als volgt je trip voorbereiden. Reserveer een kamer in het het gemoedelijke Hotel Côte Brune, het ligt aan de piste en bevindt zich op drie minuten loopafstand van de grootste en snelste gondel, Le Jandri Express. In het hotel kun je genieten van een wellness-area (met mogelijkheid tot massage), een goede keuken en après-ski in de Umbrella Bar.

Na een goed ontbijt wacht je gids aan de voet van de Jandri Express. Met deze gondel heb je makkelijk toegang tot alle nabije poederafdalingen in het skigebied, want hij neemt je in één keer mee naar de eerste stop op 2600 meter of de tweede stop op 3200 meter.

Boven aangekomen kun je genieten van een waanzinnig uitzicht! De rotsen van het Massif des Belledonne, Le Vercors en Le Chartreuze. De toppen van La Muzelle, Lauranoure, Le Plaret, Le Pic Blanc en Les Aiguilles d’Arves. Het woeste Parc National des Écrins met La Reine Meije en het uitzicht op de gletsjers van Barre des Écrins, Les Rouies en Les Fétoules. En op heldere dagen de Mont Blanc.Inside tips & tricks

Ga in overleg met jouw gids Een beetje freeride-opvoeding kan geen kwaad. Het is natuurlijk heel fijn om achter je gids aan te skiën. Desondanks geven we wat informatie om een beetje mee te kunnen denken. Bij aankomst in Les Deux Alpes raden we je aan om in overleg met je gids een plannetje op maat te maken voor de volgende dag. De meeste Franse gidsen in Les Deux Alpes spreken goed Engels, maar deze lijst van namen kan wellicht helpen jouw wensen duidelijk te maken. Twijfel niet om uitleg te vragen bij deze afdalingen. Na een dag samen met jou offpiste geskied te hebben, kan de gids goed inschatten wat er voor jou mogelijk is. Bereid vooral je conditietraining goed voor, je kunt de eerste dag een beetje last van de hoogte hebben, maar na een nacht slapen op 1300 meter gaat dit al snel over.

Dichtbijzijnde offpiste afdalingen

Les Pentes, Le Diable, l’Y, L’Échine, Pied Moutet, Valée Blanche, Les Gourses, Rachat, Chalance, Combe Interdit, Arete à Jacotte, La Fee, Roche Mantel, Malaprésure, Crête de la Sure Cuculet, Treizemai, Les Travers, Bons Couloirs, Déversoir, Electrique, Banane, Le Patou, La Voute, Couloirs des Triffides, Les Chamois, Le Rama, L’Olympique, Couloirs du Lac Noir, Couloir des Avalanches, Couloir du TGV

Grotere tochten

Verschillende varianten om de Vallon de la Selle in te skiën: via Le Grand Creux de la Tourra, van de Crête des Aiguille Rouge, van de Col de la Lauze, van de Sommet des Dômes de la Lauze of van de Crête de Puy Salié naar St. Christophe en Oisans. Côte Rouge, Muretouse, Château Borel, Vallon de la Meije, Vallon de Chancel, Orcière, Chirouze, Pan de Rideau, Crête de la Sure Nid d’Aigle Bij verschillende afdalingen aan de noordzijde kom je uit bij de rotsblokken van Malaval. Dit ligt niet ver van La Grave en je hebt een taxi nodig om terug te komen (of je kunt de liftduim omhoog steken). Neem ter plaatse een goed biertje op het terras van Le Castillan met uitzicht op La Meije of lunch in het bergrestaurant op 2400 meter, met een waanzinnig uitzicht over de gletsjer. Weer boven aangekomen op 3600 meter kun je na een korte hike, in één keer naar beneden skiën tot aan het het skistation van Les Deux Alpes.


Good to know

Bij slecht weer kun je toch freeriden, neem de kleine gondel tot aan de Crête op 2100 meter en daal af in Les Pentes of offpiste via Le Diable, een achthonderd meter lange afdaling: ‘Qui écoute le meteo, reste au bistro!’ Als er overal al sporen zijn kun je altijd nog naar Les Travers, Bons of Cuculet. Deze dorpjes zijn te bereiken met de liften vanuit Les Deux Alpes. Je kunt al liftend terug of je hebt je zaakjes op orde en je hebt ‘s ochtends vroeg een auto in een van de dorpjes neergezet. Bij een afdaling naar het verborgen bergdorpje St. Christophe en Oisans is de Hammam van La Cordée een gouden tip. Hier word je bij aankomst ontvangen door Marie Claude. Zij – de derde generatie in de familie – heeft het hotel/restaurant/café nieuw leven ingeblazen. Ze is het hele jaar door open en je kunt bij haar eten, overnachten, in haar bibliotheek duiken of naar een van de beruchte concerten komen en haar eigen drankje proeven.

Goede contacten

Bureau des Guides – Berggidsen
Ecole de Ski Français — Stages Freeride
Stages Freeride — Damien Albert
Free Respect — Opleiding en berggidsen
Ski Extreme — Skishop en verhuur

Reis

Les Deux Alpes is te bereiken per auto, bus of vliegtuig. Het ligt niet ver van de stad Grenoble. Je kunt ook vliegen op Genève of Lyon.
Grenoble-Isère vliegveld 120 kilometer van Les Deux Alpes www.grenoble-airport.fr
Lyon – St Exupéry vliegveld 160 kilometer van Les Deux Alpes www.lyon.aeroport.fr
Geneva vliegveld 220 kilometer van Les Deux Alpes www.gva.ch
Ben’s Bus Grenoble Airport Transfers www.bensbus.co.uk/ski-transfer /les-deux-alpes-ski-transfers VFD / Trans’Altitude www.transaltitude.fr/fr /les-stations/2-Alpes

Materiaal en voorbereiding

Les Deux Alpes organiseert ‘Free Respect’. Dit evenement geeft je de mogelijkheid je zo goed mogelijk voor te bereiden op het theoretische gedeelte van het offpiste skiën. Een dag begeleid door een gids word je wegwijs gemaakt in de offpiste afdalingen rond Les Deux Alpes

Eten

Restaurant Côte Brune – Groot terras
Diable au Coeur – 1900m Le Crête
Chalet la Toura – 2600m La Toura Chalet de la Fee – 2600m
La Fee Le Raisin d’Ours – Goed restaurant
Le Cellier – Vlees op haardvuur
Tribeca – Wijnbar en pizzeria Take Away & Snack

Spa & Massage

Le Spa – Hotel Côte Brune

Après-ski & uitgaan

Pano Bar – Vanaf 15:00u
Umbrella Bar – Vanaf 17:00u
Pub Windsor – Vanaf 18:00u
Bobby’s – Vanaf 21:00u
Smithies – Vanaf 22:00u
Avalange – Vanaf 24:00u

Links

www.les2alpes.com
www.les2alpesreservation.com


Tekst: Anne Debeaune

Fotografie: Ananda van Welij

Dit artikel is afkomstig uit White Freeski magazine 2016 #1. Mocht je meer reisverhalen, interviews, tip & tricks en nog veel meer willen lezen? White Freeski magazine 2016 #1 is los te bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen!