Mountainbiken op de Piz Nair

Natuurgeweld op 3057 meter hoogte

Piz Nair is een van de meest bekende pieken rondom St. Moritz. Met 3057 meter hoogte torent deze zwarte reus boven het nabij gelegen skigebied Corviglia uit. Naast het zwarte gesteente zijn het beeld van de Alpensteenbok en de steilste Ski World Cup afdaling de bekendste iconen hier. Voor ons heeft de Piz Nair nog wat anders in petto.

Piz Niar

Piz Nair is een van de hoogste gebieden ter wereld waar je met je bike in de gondel kunt komen. Eenmaal boven vind je de start van de trail op ongeveer 3000 meter, wat al een prestatie op zich is. Hoog alpine mountainbiken is, zeker als je dat nog niet eerder hebt meegemaakt, een onvergetelijke ervaring. Vergeet groene alpenweides, Heidi’s met pullen bier of geraniums aan de balkonnetjes van houtsnijwerk. Hier is het terrein onvriendelijk, rauw en dor en lijkt alles erop gericht je pijn te doen.

Zelfs nadat je 500 meter gedaald bent zijn er nog steeds amper tekenen van flora of fauna. De rotsen zijn er in uiteenlopende kleuren en vormen, de uitzichten zijn wijds en je voelt je nietig tussen zoveel natuurgeweld. Passages met supergrip worden afgewisseld door secties met losliggend gesteente, waardoor je alle kanten op glijdt. Gedurende de gehele afdaling zie je onder je wielen het landschap veranderen, waarbij de ruwe rotsen plaatsmaken voor een vriendelijkere trail, welke uiteindelijk weer terugvoert naar de start van de gondel.

Piz Niar

Vanaf de top heb je de keuze uit drie tracks.

1. Zuid Route: Dit is de meest uitdagende trail, geschikt voor rijders met de nodig ervaring…en lef. De passages leiden langs steile stukken waar weinig marge voor fouten is.

2. Oost Route: Een leuke en gevarieerde route die via Val Schlattain naar het Alv reservoir loopt. Op alle stukken zijn chickenways aangelegd, zodat deze trail goed te rijden is voor verschillende niveaus. Aansluitend kun je de Trais Fluors route nemen of kiezen voor de flowy route langs het Lej Alv reservoir en Corviglia.

3. West Route: Deze trail loopt via Lej da la Pêsch en de Suvretta pas, waarna je wederom verschillende opties hebt. De simpelste optie via Val Bever vloeit eerst door de Suvrette da Amedan vallei waarna een ontspannen afdaling je naar Bever brengt.

Optie twee is de route om Lej da Suvretta heen en je weg vervolgen richting de wilde Val Suvretta, waar de trail vol ligt met technische passages. Met optie drie rijd je de Suvretta Loop in de tegengestelde richting, met drie dikke klimmetjes erin. Maar ook extra genieten van je welverdiende uitzichten. Via de World Cup trail rijd je vanzelf over een flowy en natuurlijke trail verder.

Meer info: www.mountains.ch

Woord Dave Spielmann / Beeld Filip Zuan

Dit artikel komt uit Up/Down #3 van 2018.Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op FacebookenInstagram!