Top 5 mountainbikeroutes met kinderen

Hoewel er genoeg kinderen zijn die minder angst kennen dan wij en langere afstanden fietsen dan hun ouders, zijn er ook genoeg beginners voor wie het echte werk nog net te spannend of te zwaar is. Jongens en meisjes die op hun zesde verjaardag een mountainbike krijgen. Zij staan aan het begin van een grote ontdekkingsreis. Een reis waarbij ze leren hoe ze een lange klim aan moeten gaan, hoe ze moeten staan als ze afdalen, hoe hun houding in een kombocht moet zijn, hoe ze moeten doorzetten als ze net gruwelijk op hun plaat zijn gegaan en dat regen en modder erbij horen.  

Omdat de meesten van ons ook niet meteen over de ideale kracht en vaardigheden beschikten, hebben we hier een Top 5  van mountainbikeroutes die je met kinderen kunt fietsen klaargezet

Tip 1: Ede Kinderroute 

Het kleine broertje van de vaste route van Ede. Dit is de eerste route in Nederland die veel aandacht besteedde aan de mountainbikebeleving voor kinderen. Het mountainbiketeken lijkt op het origineel, maar is meer in de vorm van een kerstboom en heeft een blij gezichtje, je kunt hem niet missen.
Op de route wordt ook van je verwacht dat je rekening houdt met de kinderen op de baan en dat je je PR’s en KOM’s even geen prioriteit geeft. 

De Kinderroute in Ede is net geen vijf kilometer lang, bestaat bijna volledig uit singletracks en heeft een lekker golvend karakter. De klimmetjes zijn kort en de afdalingen overzichtelijk en leuk. Het geheel is goed uitgedacht, zodat het ook voor de meer ervaren ouders leuk blijft om te rijden.  

 

Tip 2: Rhenen 

Rhenen heeft twee heerlijke routes, waarvan de kortste drie kilometer is, maar deze moet je niet hebben. De route van zes kilometer is de route waar jij je kind met een gerust hart op los kunt laten. Rhenen heeft een typisch Utrechtse Heuvelrug-karakter, maar dan in een mooie compacte vorm. Er zitten leuke afdalingen in met wat mooie bochten, een stukje pumptrack en een lang recht stuk tussen de maisvelden door. De gehele route is overzichtelijk en wordt nergens echt lastig, op een wat steiler klimmetje na. Maar dat is een goed moment om je kind te leren dat er na een zware klim meestal een mooie afdaling als beloning volgt. 

Tip 3: Bergen op Zoom 

Met de nieuwe mountainbike routes rondom Bergen op Zoom kan je de skills en het zelfvertrouwen van je kind prima uitbouwen. Om de kids kennis te laten maken met onze favoriete hobby kan je een relaxed rondje pakken en de groene markering volgen. Deze gaat voornamelijk over brede paden, heeft weinig hoogteverschil en is zo’n zestien kilometer lang. Als je kind de randen van het pad op begint te zoeken om daar vanaf te droppen, dan is het tijd om de zwarte route te gaan rijden. Deze ronde heeft een stuk meer uitdaging. De klimmetjes zijn pittiger, de trails zijn een stuk bochtiger en er zitten wat kleine drops in. Als dit alles met gemak wordt overwonnen, is De Kragge de laatste optie om je kind (en jezelf) uit te dagen. Op deze voormalige vuilnisbelt is een uitdagend rondje van vijf kilometer en 220 hoogtemeters aangelegd. De trails zijn flowy, de klimmetjes soms erg pittig en voor de extra uitdaging zitten er verschillende features in. Je kunt dus ondertussen je skills oefenen doode rockgardens af te rijden, de northshore te nemen of zelfs een sprong te wagen. Al deze features bevatten ook een ‘chickenrun’, je kunt er dus omheen. Gegarandeerd enthousiaste kreten van de mini-bikers! 

 

Tip 4: Oostvoorne 

De woorden ‘kinderen’ en ‘speeltuin’ gaan vaak hand in hand. En de mountainbikeroute Oostvoorne is een elf kilometer lange mountainbike-speeltuin. Voor de beginnende bikers is het uitdagend genoeg om de route op een normaal tempo te rijden. Je volgt eerst een slingerend pad door de bosjes met wat leuke klimmetjes en afdalingen. In de duinen rondom het Oostvoornse meer moet je iets vaker klimmen en liggen de wat meer flowy singletracks. Alles is overzichtelijk en het wordt nergens echt moeilijk. Voor ouders zijn er talloze features met wat extra uitdaging, zoals drops in de route, jumplines, verschillende houten features en een serieuze wipwap. Uiteraard zijn al deze features ook te passeren. De les die je op deze trail je kind kan leren: ken je grenzen, zoek ze op en verleg ze.  


Tip 5: Dorst 

De mountainbike route in Dorst is de ideale route om kennis te maken met het mountainbiken. Als je hier op normale snelheid rijdt, wordt het nergens echt spannend, maar het laat je wel zien wat er allemaal mogelijk is. Er zit kort bochtenwerk in, er zijn wat pittige klimmetjes en je kunt enkele kleine afdalingen maken. Met zo’n zeven kilometer is de afstand perfect om de route een keer rustig uit te proberen en dan met meer zelfvertrouwen nog een keer te rijden. En nog een keer… en nog een keer…

 

KOMOOT

Nog geen lid van Komoot? Opgeven is heel eenvoudig:

  1. Klik hier om naar de pagina van Komoot te gaan.
  2.  Maak een account aan en volg de stappen in beeld of log in met je gegevens
  3.  In beeld zie je een balk waar je de code UPDOWN2020 in kunt vullen
  4. BONUS: Als je de code ingevuld hebt kun je één regiobundel gratis downloaden.