Trail: Alta Badia
Geografisch gezien behoren de Dolomieten tot de Zuidelijke Alpen maar qua beleving lijkt het haast alsof je op een ander continent zit. De voor de Dolomieten kenmerkende steile rotswanden en scherpe pieken zijn zo uniek en overweldigend dat ze zelfs de meest fervente bezoekers van de Alpen doen verbazen. Niet voor niets behoort dit gebergte tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Up/Down zocht het eens wat zuidelijker op en reed een ronde dwars door de bijzondere rotspartijen. Bekijk hieronder de highlights van de Trail: Alta Badia.
Tekst en foto’s: Michiel Rotgans
Wat is een ‘Bucket Trail’?
Een ‘Bucket Trail’ is een route die je eens in je leven gereden moet hebben. Elk nummer neemt Up/Down je bij de hand en delen we een vette mountainbike-ervaring met je. Via een informatief beeldverhaal krijg je alle gegevens die nodig zijn om deze route na te rijden. Gps-bestanden stellen we voor je beschikbaar via onze website, check het GPX-bestand van Trail Alta Badia onderaan dit artikel, of download deze direct.
Hoe zit de trail in elkaar?
Je parkeert je wagen op Passo Falzarego. Rijdt een korte omleiding naar de stoeltjeslift, mooi om in te komen. Deze neem je omhoog en vervolgens klim je naar Rifugio Averau. Vanaf hier begint het downhillplezier tot je in het dal op de weg uitkomt. Eenmaal in het dal moet je over het asfalt terug klimmen richting je auto op de col.
- Tijdsduur: Halve dag
- Afstand: 16,5 kilometer
- Laagste punt: 1656 meter boven NAP
- Hoogste punt: 2367 meter boven NAP
- Hoogtemeters UP: 940 meter (waarvan 370 met de lift)
- Hoogtemeters DOWN: 940 meter
- Moeilijkheidsgraad: 3,5 van 5 stipjes
0. Cinque Torri, vrij vertaald ‘de vijf torens’. Het zijn de meest kenmerkende pieken in dit gebied. We konden het dan ook niet laten om deze trail speciaal voor de foto af te dalen. De foto is mooi, de trail echter niet.
1. Je kan je auto neerzetten op de parkeerplaats bij de Falzaregopas, of in het Italiaans Passo Falzarego. Tevens is hier genoeg horeca voor après-bikedrinks. Altijd fijn als dat geregeld is.
2. Vanaf de parkeerplaats rijd je de trail op. Het eerste stuk gaat gelijk omhoog en is perfect om jezelf warm te trappen. Daarna volgt een leuk afdaling als deze.
3. De trail heeft tot hier een split personality en kan niet echt kiezen of hij nou omhoog of naar beneden wil. Kortom, je bent pas net onderweg, maar bent al aardig wakker geschud door alle actie die zich in een rap tempo aandient.
4. De trail verdwijnt het bos in en wordt vanaf hier een low-speed, maar technische affaire. Als een echte Danny MacAskill hop je tussen de wortels, stenen en switchbacks door. Probeer niet te snel te gaan, want de trail is zo nu en dan verraderlijk. Zoek de uitdaging in het naar beneden rijden zonder ‘voetje-aan-de-grond’.
5. En aangekomen bij de Cinque Torri-lift is het chillen geblazen. De volgende driehonderdzeventig hoogtemeters krijg je cadeau. Nou ja, je moet er een paar euro voor neerleggen. Vergeet niet om je heen te kijken, want achter je liggen een paar prachtige bergen. Boven aangekomen zie je op links de vijf torens liggen. Wat een bizarre rotswanden! Hierna volgt nog een lekker stukje steil klimmen. Het zijn slechts 150 hoogtemeters, maar ze voelen als meer. Onze gids heeft de klim ooit helemaal gereden zonder te lopen, ons is dat op deze bewuste dag niet gelukt, we zijn niet eens in de buurt gekomen.
6. Na een pauze op het hoogste punt (2367 meter) bij Rifugio Averau wordt de afdaling ingezet. Het thema van de trail is: losse rollers. Sommigen van ons voelen hem niet helemaal en doen het rustig aan, anderen geven zich over aan het niet hebben van controle en denderen de berg af.
7. Neem vooral ook even de tijd om te stoppen en om je heen te kijken. Je bevindt je in een bizar mooi gebergte. Check ook vooral de overweldigende rotswanden op rechts.
8. De trail flowt door en door. Maar ondanks dat hij lekker aanvoelt moet je oppassen voor de losse stenen en je ogen voor je op de trail houden.
9. Zodra je links om de hoek buigt is het gedaan met dit open stuk van de trail. Dit stuk is wat lastiger te navigeren vooral omdat het pad wat onduidelijker wordt. Goed op je gps letten!
10. Vanaf hier gaat de trail weer lekker rollen. Hier en daar bevindt zich nog wel een kort, venijnig klimmetje, maar geniet. Want voordat je het weet is het over.
11. Dit is het allerlaatste stukje singletrail. Hierna wordt het pad breder en ook suffer. Jammer om een trail zo te eindigen, maar het is niet anders. We vinden links en rechts van het pad nog wel wat stukjes trail, maar echt heel duidelijk staat het niet aangegeven. Mocht je deze vinden, dan is het meer geluk dan wijsheid.
12. Eenmaal aangekomen op het asfalt verandert deze bucket trail in een wielrentocht. Een col klimmen over asfalt. Ach, er zijn ergere dingen. Met name ook omdat het uitzicht wederom ‘gruwelijk’ is.
13. Tunneltje hier, tunneltje daar. Pas op voor alle motorrijders die hier ook graag rijden.
14. Eenmaal op deze locatie aangekomen ben je bijna boven, het is nog hooguit zo’n vierhonderd meter. Je ziet de parkeerplaats vanzelf liggen als je boven arriveert. Vergeet ook niet nog een keer alle rotsen en het uitzicht in je op te nemen!
Reisinformatie
Wij verbleven in Alta Badia, dat op zo’n 1050 kilometer rijden ligt van Amsterdam. Onthoud, je bent er dan nog niet, het beginpunt is vanaf het hotel nog twintig minuten rijden met de auto. Wij zaten in een hotel van onze partner Mountainbike Holdiays, te boeken via hun website. Het hotel is prachtig gelegen in dit UNESCO-gebied en de omgeving biedt een grote verscheidenheid aan trails. Het personeel is vriendelijk en staat niet gek te kijken als je op je SPD-schoenen de lobby in komt stampen. Als je het lief vraagt heeft de eigenaar zelfs nog wel ergens een compressor staan.
- Hotel Pider
- Str. San Senese 22
- I – 39030 Wengen / La Valle
- T: +39 0471 843 129
- W: www.pider.info
- E: reception@pider.info