Trail: Eltenberg

Pal tegen de Nederlands-Duitse grens ligt de Eltenberg. Wat blijkt? Deze Duitse heuvel blijkt een ware speeltuin voor mountainbikers. Een omgeving vol slingerende singletracks, technische afdalingen en pittige klimmetjes. We gaan op pad met een paar dames die de omgeving daar op hun duimpje kennen.

Tekst: Marina Heimensen
Foto’s: Jordy Lesimanuaja

Net over de grens bij Beek (Montferland) ligt het plaatsje Elten, nabij het meer bekende Lobith. In de naoorlogse jaren heeft het gebied rond Elten nog even bij Nederland gehoord, tot het in 1963 werd teruggegeven aan Duitsland.

Als je door Elten verder naar boven rijdt kom je in – je raadt het al – Hoch-Elten, een klein plaatsje waar je een fijne koffiestop kan doen of waar je na de rit kan bijkomen met een biertje. Hoch-Elten en de Eltenberg, met een hoogte van 82,4 meter, maken in geografisch opzicht deel uit van het heuvelachtige bosgebied Montferland, waar de vaste mountainbikeroute van Zeddam zich bevindt. Via deze route is het mogelijk de groene grensovergang te nemen vanaf de Stokkumse zijde. Zo fiets je de toffe singletracks tegemoet. Door tijdens de vaste route de trails van Elten mee te pakken, fiets je aardig wat kilometers en hoogtemeters weg.

Er ligt geen officiële route in Elten, maar zelf je weg vinden is des te leuker. Het gebied zelf is van verschillende eigenaren waarbij mountainbiken gedoogd wordt, wat niet inhoud dat het is toegestaan. Omdat er ook veel wandelaars van de natuur genieten is het zaak om het nodige trail-respect te tonen zodat iedereen hier welkom blijft. De bospaden lopen uiteen van singletracks tot steile technische afdalingen vol met wortels. Veel afwisseling dus.

Aan de Montferlandse kant slinger je over de singletracks rustig naar boven. Genoeg speelse paadjes om je daar een tijdje te vermaken voor je aan de afdalingen begint. Je kan alle kanten op fietsen en zelf mooie secties ontdekken. Vanaf de kerk gaan een paar toffe trails naar beneden, verstandig om deze eerst even te checken voordat je jezelf daar naar beneden stort. Er ligt een afdaling die behoorlijk technisch is voor een XC-bike: steil en veel wortels. We hebben je gewaarschuwd…

De andere afdalingen zijn minder steil en zijn zeer goed te rijden met wat meer snelheid. Veel flow met hier en daar een kleine natuurlijke drop of een trappetje. Bergop zijn er ook wat leuke uitdagingen. Vanaf de parkeerplaats bij de camping beneden bevindt zich bijvoorbeeld een lange stenen trap. Vaak ligt deze vol met blaadjes en dat maakt hem dan vrij glad. Probeer deze trap maar eens tot boven uit te fietsen. Bovendien zijn de leuke downhills ook uphill het proberen waard, zoals de lange singletrack vanaf het fietspad omhoog. Een fijne kuitenbijter voor de liefhebber.

Door zelf deze verschillende trails aan alle kanten van de Eltenberg aan elkaar te lussen creëer je een eigen leuke route, inclusief de nodige hoogtemeters. Het gebied is niet groot, dus verdwalen overkomt je niet snel.

Eltenberg

Anti-routes™ zijn niet aangegeven trails waar het mountainbiken gedoogd wordt, alles in ons eigen Nederlandje. Waarom stellen we geen gps beschikbaar van deze routes? Locals hebben vaak een hoop energie en tijd gestoken in het vinden en aan elkaar linken van deze trails en hebben er geen baat bij dat mountainbikers vanuit alle windstreken hier komen rijden. Wanneer je de lokale etiquette niet kent of respecteert kan een gedoogbeleid omslaan in een verbod en dat proberen we te voorkomen. Eén ding kunnen we je wel verzekeren, locals vinden het altijd leuk om hun vondst in reallife te delen met medebikers, dus spreek je creativiteit aan en wend je tot forums, Facebook of Strava. Wil jij ons een keer op sleeptouw nemen over de singletracks van jouw supertoffe Anti-route™, mail ons dan!