Trail: St. Johann – De langste van Tirol

Soms is er zoveel te zien en te fotograferen, dat het lastig is om al dat moois in een paar pagina’s te proppen. Zo ook tijdens ons avontuur nabij St. Johann in Tirol, niet te verwarren met Anton aus Tirol. Daar bevindt zich de Fleckalm, op deze berg vind je een speciaal aangelegde MTB-trail van acht kilometer singletrail en duizend hoogtemeters: een feestje voor zowel de fotograaf als de redacteuren. Omdat we achteraf zelfs na de derde selectieronde nog met te veel foto’s zaten die ‘er toch echt in moesten’ hebben we besloten om het gewoon een keer anders aan te pakken. Geniet van deze Buckettrail XL!

Tekst en Foto’s: Harm Spoelstra

1. Huh, starten met het afspuiten van je fiets? Proper als de Oostenrijkers zijn, mag je enkel een schone fiets meenemen in de lift. Gelukkig hebben ze vlak naast de ingang een royale schoonmaakplek ingericht.

Buckettrail St Johann Tirol - 1

2. Bij de entree van de lift krijgen we ook nog een oranje zeiltje, om zo te voorkomen dat onze vieze billetjes de velours bekleding van de lift bevlekken.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 2

3.Eenmaal boven word je direct getrakteerd op een uitzicht van hoge pieken, dat belooft veel goeds.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 3

4. Eenmaal buiten is het tijd om de fiets nog een keer te checken. We staan nu aan de start van de trail, op 1800 meter.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 4

5. De trail begint met een breed 4×4-pad, lekker om even in te rollen en je bochtentechniek weer even wakker te schudden op de haakse bochten inclusief losliggende stenen.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 5

6. En dan gaat het ‘aan’. De trail vernauwt zich direct tot een strakke singletrack met korte kombochten.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 6

7. Doordat de rijders allemaal ongeveer hetzelfde niveau hebben en de trail bijna geen ruimte tot inhalen biedt voel je continu de druk van de mannen achter je, doortrappen dus!

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 7

8. Alpenweides op de voorgrond en op de achtergrond, veldbloemen… je vergeet hier geen moment dat je in Oostenrijk bent.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 8

9. Na de stukken open terrein voert de trail je het bos in, waar het terrein wat ruiger en vooral technischer wordt. Irian laat hier zien hoe je dit stuk het beste aanpakt.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 9

10. Na wat technische stukken rijd je deels het bos weer uit over dit snelle stuk op de bergkam, waar Fedde kans ziet de remmen even rust te gunnen en flink wat snelheid op te bouwen.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 10

11. Hoewel de trail weinig echte aangelegde sprongen kent, kun je met wat skills en creativiteit toch aardig wat airtime scoren. Redacteur Bas grijpt zijn kans.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 11

12. De trail varieert heerlijk, met traversestukken over de weides om steeds even bij te komen.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 12

13. Over de grip hadden we ook niet te klagen. We reden in totaal op vier verschillende bikes, vier verschillende banden set-ups waarbij iedereen op zijn eigen voorkeur qua banden druk reed, maar we waren het er allemaal over eens: wat een perfecte grip heeft deze trail.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 13

14. Ook Irian laat geen kans onbenut om los te komen, yeehaa!

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 14

15. Ineens duiken we het bos weer in, waar we worden verrast door een bijna tropisch klimaat: vochtig, warm, donker, door een dik bladerdek en een flink aantal beekjes. Welcome to the jungle.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 15

16. Dit stuk trail is eigenlijk het enige gedeelte waar je even moet bijtrappen, het vloeit hier en daar zowel naar boven als naar beneden. Hoewel het op de foto moeilijk is te zien, blijkt de afgrond een stuk steiler dan je zou vermoeden. Ogen gefocust op de trail houden dus.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 16

17. Hoewel het op de foto moeilijk is te zien, blijkt de afgrond een stuk steiler dan je zou vermoeden. Ogen gefocust op de trail houden dus.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 17

18. De ondergrond verandert ook steeds weer, hier van grijze aarde naar bijna rode gravel.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 18

19. Bas weet wel raad met die rode rotsen.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 19

20. Even bijkomen op het middelste stuk, we hebben nu ongeveer zestig procent van de trail achter ons liggen, dus nog flink wat te gaan.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 20

21. Hoewel het grootste deel van de trail goed afgewaterd – en dus droog – is, ontkomen we toch niet aan dit stuk: Irian ondergaat het minzaam met gesloten mond.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 21

22. Afstappen kan natuurlijk ook, hoewel het maar de vraag is of je daar schoner door blijft…

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 22

23. Om de flow er goed in te houden, zijn er over een aantal plekken op de trail dit soort bruggetjes gebouwd, zodat je jezelf niet door die smalle hekjes hoeft te proppen of je broek openhaalt aan het prikkeldraad. Bas laat zien dat een bruggetje op snelheid ineens een schans is.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 23

24. Was het bovenste deel nog wat technischer, het onderste gedeelte bevat weer wat meer flow en snelheid. Denk aan een flowtrail in een bikepark, vol met heerlijke bochten waarin je steeds harder kunt rijden.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 24

25. En weer dat spelletje om je voorganger zo dicht mogelijk op de lippen te zitten.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 25

26. De Oostenrijkers hebben geen woord gelogen, dit is een lange singletrail.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 26

27. Verboten für wandelaars: Deze regio in Oostenrijk maakt zich hard om meer dedicated MTB-trails te bouwen.

28. Follow the leader!

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 28

29. Onze gids Florian bleef achter met zijn XC-bike en als gevolg van zijn minimale profielbanden moest hij een stuk meer moeite doen op de worteltapijtjes.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 29

30. Koeien in de wei? Niets van dat alles, op de Fleckalm grazen ze ook graag in het bos. Rare beesten.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 30

31. Bijna weer terug, op de achtergrond zie je de lift al weer staan. Maar eerst nog even plat door de bocht.

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 31

32. Je sluit de trail af met een sprong waarna je direct de parkeerplaats op rijdt. Bammetje, slokje water en nog een keer!

Buckettrail St Johann Tirol mountainbike trail UpDown mountainbike magazine 32

Hoe ziet de trail eruit?

Je start onderaan de Fleckbahn op 800 meter hoogte. Vanuit daar kun je via asfaltwegen en grindpaden naar de start van de trail fietsen, welke op 1800 hoogtemeters begint. Onze fitte XC-gids deed er gemiddeld een uurtje over om hier naar boven te trappen. Aangezien dat gelijk staat aan twee keer naar beneden knallen in dezelfde tijd, kozen wij liever voor dit laatste en we lieten ons geriefelijk met de lift naar boven brengen. Wat trouwens betekende dat onze gids voor de allereerste keer met de lift naar boven ging…De trail is goed bewegwijzerd en je eindigt weer onderaan bij de lift, zodat je snel nog een rondje kunt maken.

Reisinformatie

Wij verbleven in St. Johann in het Kaiserfels- hotel van onze partner Mountain Bike Holidays, te boeken via hun website. Een prachtig en groot hotel met goed eten, sauna’s en zwembad, waar het heerlijk bijkomen is na een dagje op de trails. Wij boekten voor onze dagen hier een gids bij de Intersport, de bikeshop die letterlijk in het hotel zit. Florian, onze jonge en strak geklede gids stond ons de hele dag bij. En hoewel het voor deze perfect aangegeven trails niet echt nodig was geweest, is het toch erg prettig om wat lokale kennis bij de hand te hebben.

Let wel, de trailstart is nog ongeveer vijftien minuutjes rijden vanaf hier. St. Johann zelf heeft bijna een eigen MTB-trail, deze was ten tijde van ons bezoek nog in aanbouw, maar wat er al stond zag er in elk geval veelbelovend uit.

Naast de Fleckalm-trail zijn er op 800 meter rijden nog drie trails in de buurt, die ook zeer de moeite zijn. Je vindt deze op de Gaisberg, waar je ook met dezelfde liftpas naar boven mag. De derde trail is alleen met klimmen of een uplift te bereiken, maar is ook zeer zeker de moeite waard.