Ups en downs in Leogang

Terwijl we plaatsnemen aan de voor ons gereserveerde tafel, legt een dame met fluwelen witte handschoentjes het zoveelste stuk bestek voor onze neus. Met de modder nog aan onze kont gekleefd voelen we ons een beetje opgelaten, maar de bediening van dit luxueuze bikehotel in Leogang is wel wat gewend…

Het Oostenrijkse Leogang stond al langer op ons lijstje, maar er kwam steeds wat anders tussen. Maar nu, bewapend met full face helmen, bescherming alom en het juiste team rollen we aan in het Oostenrijkse dorp. Het dorp staat goed bekend vanwege het daar aanwezige bikepark, wij gaan kijken hoe tof dat is en uitzoeken of er daarnaast nog andere trails te vinden zijn. We komen een paar dagen voor de World Cup DH aan, waardoor het kleine dorpje redelijk van slag is. Overal rijden dikke tourbussen, parkeerplaatsen zijn afgezet en in het hotel worden we om de haverklap gevraagd van welk media-team we zijn. Up/Down, you know toch?

Leogang

Het hotel is echt next level: een enorme handgemaakte houten bar die door de gehele foyer vloeit, buffetten tot de max, een sauna en om het af te maken een natuurbad waar je een stukje kunt zwemmen tussen de kikkervisjes. Maar we zijn hier niet om te chillen. We ontmoeten onze gids de eerste ochtend bij de lift, waar het hele World Cup circus zich als een olievlek over het terrein uitvloeit. We verdelen onze tijd in het dorp over een aantal trails, waarbij we vandaag beginnen met de trails die geen onderdeel zijn van het bikepark. We starten met een klein rondje via een meertje hoger gelegen op de berg. We rijden voornamelijk over goed onderhouden wandelpaden, dus heel spannend wordt het nog niet. Onze gids laat ook weten dat dit puur een warming-up rondje is en we vervolgens onze weg terug naar de lift, waarmee we de berg opgaan. We laten alle trails van het bikepark links liggen en traverseren door naar de Metzertrail. Dit is een nieuwe trail waar Leogang trots op is, het is namelijk een flink gevecht voor de mountainbikers om eigen trails te ontwikkelen. De lokale boeren vinden hun koeien een stuk belangrijker dan bikers, waardoor er maar weinig speciale trails voor mountainbikers te vinden zijn in deze omgeving. Wil je hier dus buiten het bikepark rijden dan rijd je ofwel op illegale trails of fiets je op trails die je mag delen met wandelaars. Wat weer inhoudt dat dit zeer goed aangelegde en onderhouden wandelpaden zijn, en dus geen uitdaging voor ons mountainbikers bieden.

Leogang

Maar deze Metzertrail is de eerste in de omgeving en leidt hopelijk tot meer. Want de trail rijdt lekker, is divers en tijdens de aanleg is goed gebruik gemaakt van alle features die het terrein biedt. Stukken met modderige stenen en wortels, kleine stukjes northshore en houten vlonders wisselen het natuurlijke terrein af. Veel te snel zijn we alweer beneden.

Het is tijd voor de trails waar Leogang om bekend staat, die van het bikepark. Door het naderende World Cup spektakel zijn echter flink wat trails gesloten, waardoor we het moeten doen met de banen genaamd Hangman en de Hot Shots. Balen, we hadden gehoopt en gepland dat er nog wel wat meer open zou zijn. Maar goed, we zijn nog steeds in Leogang, de zon schijnt in tegenstelling tot de voorspellingen en oh ja, we zaten in een heel sjiek hotel.

Leogang

We starten met de Hangman. Deze kent verschillende lijnen, obstakels zoals drops, boners en tafels om lekker wat airtime te pakken. De eerste ronde stoppen we bij elk opstakel, stappen af en bekijken de lijnen en beste aanrijdsnelheid. De gids transformeert zich in een ware instructeur en voorziet ons van diverse tips, waardoor we na een paar ritjes goed in ons vel zitten en al joelend achter elkaar aanjagen. Af en toe worden we wel weer op onze plaats gezet door de speelse skills van onze gids, maar hé, wij zijn geen 17 meer hè?!

Na de Hangman pakken we een lekkere lunch op de berg, welke gezien de locatie niet anders kan zijn dan een schnitzel met friet in de zon. Vanuit het restaurant hebben we goed zicht op de World Cup DH rijders, welke bezig zijn met hun time-trials op de baan. We zijn nog lang niet klaar met zelf rijden, dus bewaren het kijken naar deze boys en girls voor een later tijdstip.

Leogang

Tijd voor de derde baan, de Hot Shots. Dit is grotendeels een grote aangesloten rit van kombochten en flinke tafels, waar je vooral hard moet gaan om alles te halen. Na een aantal rondje verkennen en warmdraaien gaat de rem eraf en weten we allemaal de tafels goed te springen en grijnst iedereen van oor tot oor. Hot Shots is echt een lekker uitsloofbaan voor iedereen die van airtime houdt, de veelzijdigheid is wel wat minder dan op de Hangman.

Uiteindelijk hebben we dik twee dagen in het park kunnen rijden, waarbij de twee banen ons prima vermaakten. Uiteraard was het toffer geweest als we alles hadden kunnen proeven, maar desondanks zegt het ook wel wat dat slechts twee tracks (ok, met een aantal aftakkingen) je twee volle dagen bezig kunnen houden. Wanneer het gehele park open zou zijn kun je je hier waarschijnlijk prima een dag of 4 á 5 vermaken. Let er wel op dat je hier dus echt heen gaat om te rijden in het park. Wat zeker de moeite is, is om een dikkere bike te huren bij het testcentrum aan de voet van de berg. Je kunt alles uiteraard op je eigen bakkie rijden, maar een keer met 180 of zelfs 200 millimeter veerweg rijden is een hele openbaring en geeft je een hoop zekerheid. Wil je ook nog wat opsteken, dan is een paar uurtjes met een instructeur mee ook heel tof om je skills naar een hoger niveau te trekken.

Leogang

Zoals je kon lezen verbleven wij in het luxe PURADIES hotel (www.puradies.com) waar de trails ook nog eens op uitrollen. Dit hotel heeft echt alles om het luxebeest in je te temmen. Een andere optie is het Biohotel Rupertus (www. rupertus.at). Beide hotels zijn onderdeel van Mountain Bike Holidays (www.bike-holidays.com). Voor meer info over het dorp en de aanwezige faciliteiten kijk je op www.saalfelden.leogang.com


Tekst Harm Spoelstra     Beeld Harm Spoelstra en Jasper Bazuin

Dit artikel is afkomstig uit het UP/DOWN mountainbike magazine #3 2018. Wil je nou altijd de leukste artikelen of meest uitdagende trails vijf keer per jaar op de deurmat krijgen? Koop dan de laatste editie in de Soul Webshop of word dan voor het gemak abonnee . Wil je liever het het magazine online lezen? Geen probleem! Download dan het magazine online via onze Soul Kiosk App.