Pyreneeën: Skitrip op z’n Catalaans

Val d’Aran, Pyreneeën, Spanje.
De meeste Nederlanders sjokken automatisch elk jaar weer richting de Alpen. Altijd goed. Maar wij gingen voor wat anders: het gebied Baqueira-Beret in de Comarca (Catalaanse provincie) Val d’Aran. Het skigebied waar de Spaanse koning Juan Carlos en z’n familie regelmatig op wintersport gaan. Dan moet het wel goed zijn, zou je zeggen.

De Aran Vallei is omgeven door hoge bergpieken, sommige hoger dan drieduizend meter. De dorpen, daterend uit de twaalfde eeuw, bestaan uit huizen met een karakteristieke bouwwijze en zijn gemaakt van ruige natuurstenen, leisteen en hout. Dat geeft al meteen een ander gevoel dan de huizen in de Alpenlanden. De comarca is 633 vierkante kilometer groot en er wonen zo’n elfduizend mensen. Deze geluksvogels hebben een van de mooiste skigebieden ter wereld voor hun deur liggen.

Koninklijke ontspanning
Het skigebied ligt op zo’n dertien uur rijden van Nederland. Mocht dat te lang duren, vliegen is sneller en gemakkelijker. De dichtstbijzijnde luchthaven is die van Toulouse en ligt op iets meer dan twee uur rijden. Goedkoper vliegen kan naar Barcelona of Bordeaux, maar dan zit je nog zo’n vier uur in de auto. Het gebied zelf wordt vooral bezocht door Spanjaarden, circa 95 procent, de rest bestaat voornamelijk uit Fransen. De kans dat je Nederlanders tegenkomt is heel klein. Ook wel eens lekker. De skidorpen liggen vrij hoog, op minimaal 1500 meter en de top van het skigebied ligt op 2500 meter.

De prijs van een dagpas is 48 euro en daarvoor krijg je zo’n 150 kilometer aan pistes (die over het algemeen lekker breed zijn), een gondellift, achttien stoeltjesliften en negen sleepliften. Alhoewel sommige stoeltjesliften wat verouderd zijn, brengen ze je wel snel naar boven. Hier is het nog gewoon skiën in de elementen zoals ze zijn, wat betekent dat je je bij minder lekker weer goed moet inpakken. Voor dit ongerief krijg je veel moois terug: het is er buiten de Spaanse vakanties totaal niet druk en de pistes worden uitstekend geprepareerd en onderhouden. Bijna de helft van de pistes is blauw, dus je kan er lustig op los carven of freestylen. Baqueira-Beret staat niet alleen bekend vanwege z’n mooie pistes, het is ook zeer goed toeven buiten de pistes. Je kunt vanaf de piste vrij gemakkelijk offpiste, slechts af en toe moet je een stukje hiken. Neem wel een gids mee, want die kent de fijne plekjes. Zelfs als er al veel verspoord is. Er zijn namelijk ook mooie couloirs te vinden, waaronder een paar ‘double black diamonds’, maar dan moet je wel een beetje kunnen skiën. Heb je het breed hangen, dan behoort heliskiën hier ook tot de mogelijkheden. Er is weinig boomgroei, dus voldoende speelruimte.

Lokaal vertier
Het grootse dorp met (winkel)centrum is Vielha op veertien kilometer van Val d’Aran.Daar zijn wintersportshops, restaurants en bars. Qua eten heeft Val d’Aran een naam hoog te houden. Allemaal muy bueno. De prijzen van eten en drinken liggen ongeveer op hetzelfde niveau als in de Alpenlanden, maar hier krijg je heerlijke tapas, in plaats van een Wienerschnitzel.
Er is geen après-ski zoals we die kennen in de Alpen, maar de tapasbar maakt veel goed. Daar zit oud en jong lekker te keuvelen onder het genot van een hapje en een drankje. En, opvallend, niemand kijkt op z’n smartphone, dat is eigenlijk best een verademing.

In de dorpen liggen de wegen allemaal op een helling, dus even heen en weer lopen naar bijvoorbeeld de drogist is even een kwestie van zweten. Een huurauto of de skibus pakken is dan ook aan te raden.
Ook aan te raden is een bezoekje aan een van de vele musea en andere bezienswaardigheden. Zo kun je onder andere naar een sneeuwmuseum, een wolfabriek, met een honden- of paardenslee op pad, indoorklimmen of lekkere kaasjes proeven in kaasmakerij Era Hormatgeria Tarrau.
Kortom, ook als je je knie verstuikt na een zware offpiste afdaling of als je gewoon een dagje rust wilt… je komt hier de tijd wel door.


Dit artikel is afkomstig uit White Freeski magazine 2016. Mocht je meer reisverhalen, interviews, tip & tricks en nog veel meer willen lezen? White Freeski magazine 2016 is los te bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen!