Val Senales

Val Senales is een relatief onbekende parel in Italië en een perfecte basis voor onze skitest. Een authentiek dorpje, met 27 kilometer pistes maar oneindig veel mogelijkheden voor wie verder weet en durft te kijken. Want je zou niet zeggen dat Val Senales ‘’maar’’ 27km aan pistes heeft. Overal waar je komt heb je een prachtig panorama over diverse valleien, met een constante wauw factor. Het is praktisch onmogelijk om hier genoeg te krijgen van het uitzicht. Doordat het gebied pas op 2000 meter begint, is het erg sneeuwzeker. Hoewel Italië altijd ver weg klinkt ligt dit skigebied net over de grens met Oostenrijk en behoort het nog tot de Sud-Tirol regio. Iets wat voor een dikke win-win situatie zorgt in de vorm van de gezelligheid die men vaak met Oostenrijk associeert, gecombineerd met de heerlijkheid van de Italiaanse keuken en wijngaarden. Zelf heb ik nog nooit in Italië geskied wanneer ik word gebeld met de vraag of ik mee wil gaan met de test. Lang hoef ik er dan ook niet over na te denken en is het meer een kwestie van het verschuiven van mijn werkzaamheden en afspraken dan of ik mee wil gaan, kom maar op!

Authenticiteit op de top!

Nadat we informatie hebben gekregen over ons verblijf wordt het testteam via de gezamenlijke app-groep nog enthousiaster gemaakt. We zullen namelijk verblijven in een berghut genaamd Schöne Aussicht op meer dan 2800 meter hoogte, centraal gelegen in Val Senales, en voorzien van sauna en jacuzzi! Dat is nog eens een bonus en lekker vooruitzicht!
De testcrew bestaat uit een groep goede skiërs van wie ik enkele al ken van werk of via de ski scene. We starten de week wel gelijk lekker op tempo want onze gear gaat namelijk op authentieke wijze de berg op en dit moet voor een bepaald tijdstip anders staat de lift stil. Beeld je een klein oud mannetje in die z’n werk al vele jaren uitvoert met een lift waar je hartje sneller van gaat kloppen. In deze lift gaat net als onze gear, ook alle bevoorrading voor de berghut omhoog. Het is prachtig om te zien en je voelt het, dit wordt een unieke beleving! We kleden ons op de parkeerplaats om, kiezen onze eerste ski’s en gaan snel omhoog om de laatste verbindingslift te halen. Deze verbindingslift is cruciaal om bij de berghut te komen. Later in de week blijkt dat Youssef van de berghut, bereid is om ons op te halen en af te zetten met de sneeuwscooter als we de laatste lift missen, of om naar geweldige locaties te kunnen komen voor het schieten van foto’s en filmbeelden. De berghut Schöne Aussicht, is heel gastvrij en warm, we voelen ons direct thuis. Deze hut is onder tour skiërs een populaire bestemming. Alles voelt er nog authentiek en zoals het ooit bedoeld was. Hout voert de boventoon, lage plafonds, gedeelde badkamers en kamers waar bergliefhebbers alleen maar van kunnen houden. De hut wordt gerund door het vriendelijkste personeel dat je maar kunt wensen. Terug komen na een intensieve dag skiën, voelt als thuis komen. Laat je verwennen aan de bar met een goede portie gastvrijheid en een biertje of plof in de jacuzzi en geniet van het spectaculaire uitzicht (met biertje). Wie geen zin heeft in bevroren haren kan ontspannen in de hitte van de sauna. Hoe dan ook, genoeg mogelijkheden om je benen bij te laten komen van een heerlijke dag skiën. Het ultieme ontspannings- en herstelritueel. Gedurende de eerste twee dagen is het vooral lekker om dit te doen. Op 2800 meter hoogte slapen en inspannen is namelijk wel even wennen en je voelt dat je lijf moet acclimatiseren in de ijlere lucht. Wie sportief getraind is zal hier minder last van hebben, maar bijna niemand ontkomt er aan zich wat sneller vermoeid te voelen. Maar ow, wat is dit het waard!

Val Senales 1

Beste manier om wakker te worden

En dan de volgende dag… Wakker worden onder de douche met een spectaculair uitzicht op het skigebied dankzij de volledige glazen douche wand / muur, waar je over de sneeuw die tegen het glas aan is geplakt, direct naar buiten kijkt! Dit is echt een unieke ervaring en zorgt dat je hart gestolen wordt door dit prachtige gebergte en je er niet aan ontkomt om weer zin te hebben in een nieuwe dag buiten spelen. Het eten (iedere avond vier gangen) is vers en fenomenaal. De passie die wij voor de sneeuw hebben, hebben de koks hier voor het eten. Hoewel het warme water soms een issue kan zijn doet het niets af aan de gave locatie, de hoogte en het uitzicht. Gedurende de week hebben we de beste condities die je maar kan wensen. Met verse sneeuw, ijzige koude wind en temperaturen onder de -30, bereiden we ons elke dag goed voor. Ski’s testen in condities waar ze voor bedoeld zijn, van all mountain tot echt freeride dikke poeder, is deze week geen probleem. Beter kan je het je niet wensen en we genieten volop! In de selectie ski’s die we dit jaar mee hebben, zitten leuke verrassingen en verbazingen. Uiteraard mogen we onze meningen niet delen tijdens het testen, maar het is moeilijk om je gezicht in de plooi te houden na een lekkere afdaling… Oops!
Aan het einde van de dag is het tijd om snel om te kleden en de resultaten naast elkaar te leggen. In de afgelopen jaren heb ik een aantal fijne ski’s onder mijn voeten gehad en ontdekt wat ik prettig vind voor de verschillende disciplines. Maar deze week heb ik de mogelijkheid om ongegeneerd uit te proberen en ontdekken wat er allemaal voor nieuwe speeltjes in de winkel zullen komen. Niet alle ski’s zijn de ideale lengte voor mij, maar na een paar afdalingen is dit iets waar je aan went en doorheen leert te kijken, of kan ik beter zeggen, voelen? Zeker na het overleg met de rest van het team aan het einde van de dag, krijg ik echt wel een duidelijk beeld van voor welke type en niveau skiër, de ski geschikt is. Opvallend genoeg, of misschien juist niet, blijken we zonder elkaar gesproken te hebben, vaak tot dezelfde conclusies te komen over de eigenschappen van de ski. Maar ook voor welk type skiër, de ski het meest geschikt zou zijn bereiken we redelijk snel overeenstemming. Het is leuk om te zien hoe iedereen zijn/ haar eigen ervaring en passie, vertaalt naar een tekst die ook te begrijpen is voor iemand die niet alles heeft getest. Een paar nieuwe favorieten heb ik zeker gesignaleerd! Je kunt ze terug vinden op mijn top 3 lijstje, als je nieuwsgierig bent.

Val Senales 2

Zoveel mogelijkheden zonder keuze stress

De pistes van het gebied bestaan verrassend genoeg voor het merendeel uit rode en veel zwarte pistes. Voor de beginners is er een lekker groot oefengebied beneden aan de berg. De gemiddelde, gevorderde en met name de freeriders/tourders onder ons kunnen hier hun hart ophalen, het hele gebied is eigenlijk één grote speeltuin! Het gebied is goed toegankelijk, zeker wat betreft freeride mogelijkheden. Maar vergis je niet in routes en gebruik je lawinekennis! Makkelijk toegankelijk staat namelijk nooit gelijk aan veilig. Iets wat je makkelijk vergeet met alle mooie maagdelijke afdalingen die lonken. Het gebied is rustig, ook al valt onze week nog officieel in het hoogseizoen. De hut zit vol met tour skiers (en deze dalen niet graag af in de verse poeder) maar tijdens het skiën is hier niets van te merken. Een walhalla aan mogelijkheden ligt iedere dag aan onze voeten. Enthousiasme moet eerder ingeperkt, dan opgeroepen worden. Het besef dat er dan ook nog eens geen reden tot haast om onverspoorde sneeuw te kunnen rijden of keuze stress voor afdalingen is… Vrijheid en genieten tot de max. Heerlijk!
Dit gebied, deze berghut, deze ervaring heeft ons hart gestolen. Schone Aussicht, Val Senalis Schnalstaller Gletsjer, wij komen terug!

Een paar leuke weetjes

Het gebied, Val Senales, heeft zijn bekendheid bij het grote publiek te danken aan de vondst van Otzi. Otzi is de oudste menselijke mummie die tot op heden is gevonden. Deze mummie werd in 1991 ontdekt en heeft meer dan 5300 jaar lang bevroren in het ijs gelegen. Het rustige gebied is ook ontdekt door verschillende filmcrews en wordt regelmatig gebruikt om scènes op te nemen. Zo is er een James Bond film in dit gebied opgenomen. Op de Val Senales gletsjer zijn een berghotel en berghut te vinden. Het hotel ligt direct boven bij de gondel en is het hoogst gelegen berghotel van Europa.

Val Senales 3

Tekst: Caroline Ooms // Beeld: Dim van der Made & test crew

Dit artikel is afkomstig uit White #1 van 2018. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wilt u niks meer missen op het gebied van skiën, word dan abonnee! Voor de laatste updates volg je ons op Facebook en Instagram! Ook zijn al onze magazines te vinden in de Soul Kiosk App, deze is te downloaden via de App Store en Google Play Store