Weer of geen weer

Een korte herfsttrip naar de Pinzgau

Tekst: Jan Koelmans | Beeld: Michiel Maas

Het is op het moment van schrijven nog moeilijk voor te stellen, maar fietsvakanties in het buitenland zijn dit jaar hoogstwaarschijnlijk weer mogelijk. Of het in de zomer al kan, is nu nog compleet onduidelijk. Dikke kans dat het alweer herfst is als het eindelijk zover is. Wat zeker is: zodra het weer veilig kan en mag worden overal in het land fietsen op dragers geklikt om vervolgens naar de bergen af te reizen, al is het pas in november. Het doet ons terugdenken aan onze laatste rit in de bergen, in het vroege najaar van 2020. Het was een beetje een mislukte dag, althans zo leek het in eerste instantie. Een herinnering als vooruitblik. Weer of geen weer route
Het is op het moment van schrijven nog moeilijk voor te stellen, maar fietsvakanties in het buitenland zijn dit jaar hoogstwaarschijnlijk weer mogelijk. Of het in de zomer al kan, is nu nog compleet onduidelijk. Dikke kans dat het alweer herfst is als het eindelijk zover is. Wat zeker is: zodra het weer veilig kan en mag worden overal in het land fietsen op dragers geklikt om vervolgens naar de bergen af te reizen, al is het pas in november. Het doet ons terugdenken aan onze laatste rit in de bergen, in het vroege najaar van 2020. Het was een beetje een mislukte dag, althans zo leek het in eerste instantie. Een herinnering als vooruitblik. 


De bergen. Ze zijn voor fietsers hemel en hel tegelijk. Het helse afzien bergop maakt het afdalen des te hemelser. Sommigen vinden zelfs het afzien hemels. Zodra het weer kan zullen vliegtuigen, treinen en automobielen worden ingezet om er te komen. Vorig jaar, op de drempel van de herfst, mochten we er nog een paar dagen naartoe, alsof er niets aan de hand was. We waren in Bruck an der Großglocknerstraße, een dorpje aan de noordelijke voet van de Großglockner, een van de hoogste bergpassen van de Alpen. We hadden slechts één dag om te fietsen en de weersvoorspellingen waren allerbelabberdst. Niemand van ons had de Großglockner al eens gereden, maar toch kozen we ervoor een andere ronde te maken, door het minder bekende achterland ten noordoosten van Zell am See. De kortste ronde over de Großglockner was 180 kilometer en daar was het weer echt te slecht voor. In heen-en-weertjes hadden we geen zin en het was een mooie kans om eens iets anders te doen dan wat voor de hand lag.   

”Vorig jaar, op de drempel van de herfst, mochten we er nog een paar dagen naar toe, alsof er niets aan de hand was”

weer of geen weer route pinzgau

Het is nooit zo slecht als de voorspellingen doen lijken, zo prentten we elkaar in tijdens het opstappen. Tevergeefs. Zelfs naïef misschien. Een half uur na vertrek barstte er een noodweer los dat ons subiet terug naar het hotel joeg. Eenmaal daar aangekomen scheen de zon weer, dus maakten we hals over kop een nieuw routeplan en we vertrokken wederom, met gehalveerde zin.  Soms bekruipt je het gevoel dat ze daarboven met je lopen te dollen, want er barstte al snel opnieuw noodweer los. We schuilden aanvankelijk nog even in een openstaande garage, onszelf wijsmakend dat het vast weer snel ophield. Maar het ging alleen maar harder regenen, er zat niets anders op dan weer op te stappen en door te fietsen. Met het verstand op nul raffelden we in afgrijselijke omstandigheden de ronde af, omgeven door een dramatisch omwolkt bergmassief. Zoals dat gaat veranderde het afzien op een gegeven moment in genieten. Alles wordt makkelijker zodra je je lot accepteert, zeker als de endorfines beginnen te stromen. Kop over kop vals plat naar beneden, tegelijk tegen en met elkaar rijdend. Er is immers niks mooiers dan fietsen in de bergen, weer of geen weer. 

Komoot route

Bekijk de gereden route op onze Komoot pagina! Hier vind je een volledig touroverzicht inclusief foto’s en een compleet tour-profiel.

Nog geen lid van Komoot? Opgeven is heel eenvoudig:

• Klik hier om naar de pagina van Komoot te gaan
•  Maak een account aan en volg de stappen in beeld of log in met je gegevens. 
• In beeld zie je een balk waar je de code WIELRENBLAD22 in kunt vullen.
• Download een gratis regiopakket met offline kaarten! Bespaar maar liefst €8,95 door onze vouchercode WIELRENBLAD22 in te vullen via de website van Komoot. 

Fietsen in de Pinzgau 

De regio Pinzgau, die samenvalt met de gemeente Zell am See, is behalve een geliefde wintersportlocatie ook een waar fietswalhalla. Sinds in 2015 de Ironman 70.3 wereldkampioenschappen er werden gehouden is de fietssfeer er goed blijven hangen. Aangezien deze er eind augustus 2021  althans, dat is de bedoeling) opnieuw georganiseerd worden, wordt flink de nadruk gelegd op de vele trainingsmogelijkheden rondom het Zellmeer. Mandi Latini, het sportieve aanspreekpunt van Sportcamp Woferlgut, ons hotel, is zelf een fanatiek triatleet en wielrenner. Tevens wordt in deze regio het gravelbiken steeds populairder, de regio Zell am See-Kaprun promoot reeds enkele gravelroutes. Op de website van het hotel kun je allerlei routes downloaden en Komoot biedt er vele honderden binnen een straal van tien kilometer rondom Zell am See. Hoogtepunten in de omgeving zijn het Steinerne Meer, de Loferer Steinberge en de majestueuze drieduizenders van het Hohe Tauern Nationaal Park, ten zuiden van Zell am See. Dit park wordt doorkruist door de beroemde Großglockner Hochalpenstraße, die in de jaren dertig werd aangelegd als hoogste pas van Oostenrijk en die de verbinding vormt tussen de deelstaten Salzburg en Karinthië. Heb je geen zin in klimmen, dan kan je op de Tauernradweg eindeloos vals plat rijden in een uitstekend decor. Als je zin hebt om de klimtijdrit van je leven te rijden, schrijf je dan in voor de ‘Glocknerkönig’. Deze strijd om de titel ‘Glockner King’ gaat over slechts 28,9 kilometer, maar wel met 1.815 hoogtemeters erin. De finish ligt op de Edelweißspitze, boven op de Großglockner, op 2.572 meter hoogte. 

Hotel 

Hotel Sportcamp Woferglut
Hotel Sportcamp Woferlgut, gelegen op veertien kilometer van de tolpoortjes van de Großglockner Hochalpenstraße, doet zijn naam eer aan. Een enorme fitnessruimte, spinninglessen, een minigolfbaan, drie tennisbanen, basketbal, voetbal, beachvolleybal, biljart en tafeltennis, alles is er mogelijk, evenals begeleide wandelingen en fietstochten. Voor de kids is er genoeg vermaak: twee speeltuinen, een bioscoop, trampolines, een binnenspeeltuin en gratis kinderopvang. Vergeten we bijna het enorme zwemparadijs, met onder andere een binnenzwembad dat voldoet aan de internationale wedstrijdcriteria en een enorme glijbaan van meer dan 100 meter. Ondanks de omvang is de sfeer er uiterst gemoedelijk, om niet te zeggen joviaal. De obers in zeer kleine Lederhosen maken flauwe grappen en een enorme herdershond presteert het om altijd in de weg te liggen. De fietsfaciliteiten zijn uitstekend, met een uitgebreide werkplaats, fietsdepot, schoonmaakgelegenheid, uitgebreide begeleiding en sauna en massage achteraf. In het in perfecte chaletstijl uitgevoerde restaurant worden de bekende Oostenrijkse specialiteiten op hun best geserveerd, samen met heerlijke lokale gerechten.  Sportcamp Woferlgut Kroessenbach 40 5671 Bruck/Großglockner sportcamp.at 

Reisaanbieder

Roadbike Holidays
roadbike-holidays.com


Deze route staat in het laatst gepubliceerde magazine: Wielrenblad #1 2021. Deze kun je bestellen in de Soul Webshop. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Wielrenblad!