What about… Livigno?

Wie denkt dat Livigno net te diep in Italië ligt om eens lekker te gaan wintersporten heeft het mis. Na tien uur en een beetje rijden ben je in het Italiaanse bergdorpje.

Waarheen?

Livigno is gelegen tussen twee bergtoppen van elk bijna 2800 meter hoogte en met 31 liften en 110 kilometer aan piste kun je ’s ochtends kiezen op welke berg je wilt beginnen. Dat kan aan de Carosello-flank of de Mottolino-flank. Deze zijn wel gescheiden door het dorp en niet verbonden met een lift, maar wel met een gratis pendelbus.

Waarom deze bestemming?

Wat Livigno een van de meest unieke wintersportlocaties maakt, is dat het de ideale locatie is om offpiste te rijden, zowel voor beginners als voor gevorderden. Het feit dat ze een eigen freeridemap hebben (beschikbaar bij het plaatselijke toeristenbureau) waarop elke bergtop en elk dal gedetailleerd met hoogtelijnen is weergegeven, maakt dat dit gebied opeens twee keer zo groot wordt en legio aan nieuwe offpiste routes aanbiedt. Daar waar het in veel wintersportgebieden verboden/strafbaar is om buiten de pistes te gaan, laten ze je hier in Livigno vrij om te gaan waar je wilt. Uiteraard kun je als je minder gevorderd bent starten met een lawineclinic om vervolgens eventueel onder begeleiding van een berggids de eerste sporen in het verse wit te zetten.

En dat kan al vlak naast de pistes. Tevens is het mogelijk om in Livigno helidrops te reserveren. Per helikopter vlieg je naar een van de freeridegebieden in de buurt, waar jij en je vrienden je als enigen op de wereld wanen in volledig witte poedervelden. Vanzelfsprekend onder begeleiding van een berggids die dat gebied op zijn duimpje kent. Want safety first!

Het Snow Safety Centre van Livigno verzorgt alle benodigde informatie. Fabiano Monti (tevens ambassadeur van Black Diamond) en zijn team verzorgen dagelijks een lawine-bulletin op basis van de laatste 24 uur. Met precisie wordt de sneeuwinformatie samengesteld, het is buitengewoon voor een skigebied van deze omvang. Een technologisch hoogstandje bestaande uit sneeuwalgoritmen, sneeuwgeschiedenis, een beeldbank van hoe sneeuw gelaagd/samengeperst is en bij wat voor weertype. Berggidsen trekken elke dag door het gebied om gegevens te verzamelen.

Het innovatieve Freeride Project dat Livigno heeft geïntroduceerd, informeert wintersporters continu over de sneeuwstabiliteit door middel van verlichte informatieborden. Daarnaast zijn er in het skigebied verschillende checkpoints voor lawinepiepers. De regionale lawine-updates worden verstrekt door ARPA in Bormio en door het Zwitserse Instituut voor sneeuw- en lawineonderzoek. Deze updates zijn te volgen op de website van Livigno en bij de liftstations. Met de vele gratis wifispots in het skigebied is alle informatie gratis en snel te bekijken.

En verder?

Het gebied heeft naast de uitstekende freeridemogelijkheden ook een van de beste snowparken van Europa. Daarnaast leent Livigno zich prima voor andere sporten zoals ijsklimmen, fatbiken en sneeuwschoenwandelingen. Of heerlijk zwemmen en/of relaxen in een groot zwemparadijs, Aquagrande genaamd.

Wat moeten we nog meer weten?

Een tip is de berghut Tea di Memi in de Fedeira-vallei, voor lekkere traditionele snacks en lokale producten. Een tweede tip is de “Latteria di Livigno”,
oftewel de lokale zuivelboerderij, een recent verbouwde boerderij net buiten het centrum van Livigno. Op de bovenste verdieping zijn een restaurant, ijssalon en winkel te vinden. Erg bijzonder zijn deramen her en der, die een kijkje geven in de “fabriek” op de begane grond.

Meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit Taste snowboard magazine 2017 #2. Mocht je meer reisverhalen, interviews, tips & tricks en nog veel meer willen lezen? Taste snowboard magazine 2017 #2 is los te bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen!

Woord // Cees de Wildt
Beeld // Roby Trabucch, MVD, Alessandro Belluscio en Livigno