23-12-2020 - Nieuws, Wielrenblad, Leesvoer

S-Works Aethos Review: Dé ultralichte klimfiets

Specialized verraste eerder vriend en vijand met de introductie van de Tarmac SL7 als vervanging voor de Tarmac SL6-klimfiets en de Venge-aerobike. De afwezigheid van een dedicated klimfiets of aerobike kwam velen als vreemd voor, maar Specialized had een plan. In de coulissen stond reeds deze Specialized S-Works Aethos te trappelen: een superlichte klimfiets die zelfs de Tarmac tot zwaargewicht degradeert. Zelfs zo licht, dat hij illegaal is in de ogen van de UCI, als je ermee wil koersen zul je het gewicht naar 6,8 kilo moeten brengen. Koersen is dan ook niet het hoofddoel van de Specialized S-Works Aethos. Wat dan wel? De huidige stand der techniek ten volle benutten om maximaal rijgenot te bieden.

S-Works Aethos

Het ultralichte gewicht van de S-Work Aethos

6,8 kilogram. Het is al jarenlang de gewichtslimiet voor een racefiets in officiële UCI-wedstrijden en voor veel materiaalfetisjisten is het een bijna magische grens. De meeste schijfremracefietsen, zoals de S-Works Aethos, zal je niet makkelijk onder dit gewicht krijgen. Zelfs fietsen van sommige profs zitten hier (ruim) boven. Voor ons normale stervelingen is het gelukkig niet van levensbelang om een zo licht mogelijke fiets te hebben. Maar toch, het verhoogt je fietsplezier enorm. Toen wij de gloednieuwe S-Works Aethos aan de tand mochten voelen in de Limburgse heuvels merkten we pas echt hoe snel je omhoog vliegt op een fiets van slechts zes kilo.

S-Works Aethos

Geen compromissen bij de S-Works Aethos

Toen Specialized begon met het ontwikkelen van de S-Works Aethos zijn ze letterlijk op nul begonnen. Om het frame zo licht te maken waren er miljoenen berekeningen in speciale computerprogramma’s nodig en werd langzaam duidelijk hoe de S-Works Aethos eruit zou komen te zien. Ook werd er vakkundig gekeken welke stukken uit de carbon lay-up nodig waren, en welke konden worden weggelaten. Op deze manier is het Specialized gelukt om een frame van slechts 585 gram in maat 56 te maken, zonder dat het gewicht ten koste gaat van de rijkwaliteit. Aangezien aero-eigenschappen gewicht toevoegen en de rijeigenschappen negatief beïnvloeden, mochten aero-vormen op de S-Works Aethos achterwegen blijven.

S-Works Aethos

Alleen het beste van het beste op de S-Works Aethos

Hierdoor weegt de volledig afgemonteerde fiets slechts zes kilo in maat 56. Bizar licht, helemaal als je bedenkt dat het frame gemaakt is voor schijfremmen. De S-Works Aethos blijkt dan ook afgemonteerd met het beste van het beste: een prachtige Roval Alpinist CLX-wielset die slechts 1248 gram weegt; een nieuwe, extreem lichte, Alpinist-zadelpen; vanzelfsprekend een stuur en stuurpen van carbon. De versnellingsgroep Shimano Dura Ace Di2 is te vinden op de S-Works Aethos.

S-Works Aethos

Dat de Roval Alpinist CLX-wielen, waarmee de S-Works Aethos is uitgerust, zo licht zijn merk je direct in het rijgedrag: ze voelen enorm direct aan en accelereren razendsnel als je even aanzet. De Dura Ace Di2-groep die te vinden is op de S-Works Aethos schakelt feilloos, zoals we gewend zijn van de high-end groep van Shimano. De schijfremmen doen het perfect, waarbij goed merkbaar is dat de minimale roterende massa niet alleen de acceleratie maar ook de vertraging verbetert.

S-Works Aethos

Het gedrag van de S-Works Aethos

De geometrie is op een haar na gelijk aan die van de Tarmac en Venge, de bovenbuis is ietsje korter, evenals de balhoofdbuis. Het rijgedrag van de S-Works Aethos is ondanks zijn lichte gewicht aangenaam en voorspelbaar. Vooral bergop merk je het beperkte gewicht goed en de S-Works Aethos smeekt erom om zo hard mogelijk omhoog te rijden. Maar als je een tandje zwaarder schakelt en gaat staan op de pedalen, dan merk je pas echt hoe lekker deze fiets klimt; we vliegen de Limburgse heuvels op en hebben achteraf tientallen pr’s op Strava neergezet. Ook op vlakke wegen en in afdalingen blijft de fiets erg comfortabel: nerveus is hij nergens en tijdens het afdalen laat hij zich makkelijk door de bochten sturen. De S-Works Aethos is perfect in balans, en op momenten voel je je één met de fiets en het wegdek.

S-Works Aethos

In de bergen en op de heuvels voelt de S-Works Aethos zich mede door zijn gewicht van zes kilo echt thuis, maar op het vlakke is hij eveneens een genot, mede dankij zijn uitgebalanceerde weggedrag en comfort. Dit is precies wat Specialized voor ogen had met de S-Works Aethos: niet alleen een snelle fiets, maar bovendien eentje die je in staat stelt om maximaal te genieten van het fietsen zelf. Goed nieuws: er komen ook meer betaalbare uitvoeringen van de S-Works Aethos!

Specificaties en prijs

Frame S-Works Aethos FACT 12r Carbon
Voorvork S-Works FACT Carbon
Shifters Shimano Dura-Ace Di2 Disc R9170
Remmen Shimano Dura-Ace R9170 Disc
Stuur S-Works Short & Shallow
Stuurpen S-Works SL
Zadel Body Geometry S-Works Power
Zadelpen Roval Alpinist Carbon
Wielen Roval Alpinist CLX
Banden Turbo Cotton 26mm
Crankset Shimano Dura-Ace R9100 Dual sided powermeter
Achterderailleur Shimano Dura-Ace Di2 R9150
Cassette Shimano Dura-Ace R9100 11-30t
Gewicht 6 kg (mt. 56 excl. pedalen)
Info specialized.com
Prijs € 11.799,-

Tekst en beeld door Merlijn Spenkelink & Kelly Bonnenberg


Deze review van de S-Works Aethos komt uit de nieuwste uitgave van Wielrenblad #4 2020. kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Wielrenblad of UP/DOWN. Dan ontvang je alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van