07-06-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

SafeTrx-alarmhorloge – Review

SafeTrx-alarmhorloge: veilig kiteboarden in stijl 

Kiteboarden is niet zonder gevaren en de meeste reddingsacties zijn voor kiteboarders. Niet alleen beginners, ook als expert kan je in de problemen komen, bijvoorbeeld omdat je materiaal het begeeft. Met de komst van het SafeTrx-alarmhorloge is de kans dat je veilig aan wal komt nog nooit zo groot geweest. 

SafeTrx-alarmhorloge

Vergeet die vuurpijlen en rookbommen. Materiaalbreuk tijdens een downwinder, letsel na een valpartij terwijl al je maatjes al het water af zijn… Kiteboarden is leuk, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat besef je pas als het weer eens zover is. Vooral op zee of ander groot water loop je dan extra groot risico. Tot voor kort kon je alleen om hulp vragen als je een handvuurpijl, noodlamp, handfakkel of rookbom bij je had. Groot en onhandig en moet je ook nog het geluk hebben dat iemand die ziet en je dan ook weer terugvindt. Tegenwoordig zie je ook veel rijders die hun telefoon meeslepen het water op. Verpakt in een, soms niet zo, waterdichte zak. Het grootste nadeel is de onhandige bediening in het meestal ruige water. Touchscreens werken niet goed met natte vingers. En die PLB (mobiel gps-apparaat): die werkt goed maar is ook vrij groot en onhandig. Bovendien speelt er vaak vertraging in de verbinding. Dit kan beter hebben ze bij SafeTrx gedacht.  

Gespecialiseerd in veiligheid op het water

Dit bedrijf heeft jarenlange ervaring op het gebied van maritieme veiligheid. Sinds kort wordt het platform ook ingezet voor e-health toepassingen. Zij ontwikkelden een alarmhorloge waarbij je met één druk op de knop de reddingsdienst kan waarschuwen als je in de problemen bent. Hoe makkelijk en comfortabel. De software en besturing is speciaal ontwikkeld door Safetrx in samenwerking met de KNRM en andere toonaangevende reddingsdiensten. 

Het horloge zelf is gemaakt door Sony: met veertig gram is het licht van gewicht maar toch voelt het robuust en duurzaam. Daarnaast is het natuurlijk waterproof met een IP van 68. Het  horloge zit fijn om je pols door het soepele bandje van flexibel rubber. Hij zit goed vast en wordt gezekerd met een extra veiligheidsbandje bij de sluiting. Al kun je altijd nog een extra veiligheidsbandje aanbrengen want het beste draag je het horloge over je pak. Zo kun je het makkelijkst en snelst op het alarm drukken. En nee, je hoeft niet bang te zijn dat je de reddingsdienst oproept door per ongeluk op een van de knopjes te drukken. Pas als je de twee bovenste knoppen tegelijk indrukt sla je alarm. 

SafeTrx-alarmhorloge

De belangrijkste features 

Om een zo lang mogelijk batterijduur te hebben is het horloge gestript van allerlei overbodige features en heeft het een zwart/wit-scherm. Je kan er dus geen games op spelen of muziek mee luisteren.  

SafeTrx heeft goed gekeken naar welke functies belangrijk zijn voor sporters. Het belangrijkst is natuurlijk de reddingsfunctie. De SafeTrx heeft een standby-tijd van 6 tot 8 uur in GPS-tracking & alarm mode. Het horloge heeft een e-sim-kaart die gebruik maakt van het LTE-m-netwerk. Hiermee heb je bereik tot twintig kilometer (in sommige regio’s langs de Nederlandse kust zelfs al tot 30 km) vanuit de kust. Je moet hiervoor wel een abonnement afsluiten. Zo’n abonnement kun je per dag, week, maand, half jaar of jaar afsluiten. Prijzen zitten tussen de dagpas van € 10,95 en een jaarabonnement van € 12,95 per maand. Hiervan gaat standaard € 3,- per maand naar de KNRM om hun werk te ondersteunen. Je krijgt sowieso altijd een maand lang een gratis abonnement en nu tot eind april tijdelijk zelfs 15% korting op het horloge.  

Vindbaarheid 

Naast de mogelijkheid om hulp in te schakelen is de nauwkeurige vindbaarheid een groot voordeel van de Safetrx. Dat komt doordat je locatie continue gedeeld wordt. En dat doet het op de meter nauwkeurig omdat het hiervoor niet alleen GPS maar ook het LTE-m-netwerk gebruikt. De reddingsdiensten weten dan niet alleen de exacte coördinaten, maar ook de snelheid, signaalsterkte en batterij-status. Dit alles werkt mee aan een snelle en efficiënte redding. 

SafeTrx-alarmhorloge

Contact met de buitenwereld 

Naast de veiligheidsfuncties heeft de SafeTrx ook een geavanceerd trackingfunctionaliteit, die alle activiteiten met hoge precisie opneemt en als je dat wilt naar je contacten vrienden, partner en ouders stuurt die je in real-time kunnen volgen. Die kunnen je dan live volgen via een webbrowser op een mobiel of computer. Met de Assistance Request kan je contact opnemen met het thuisfront en via de berichtenfunctie communiceren. Ideaal als je ergens gestrand bent en een pick-up nodig hebt of even wil laten weten dat je drie uur later naar huis komt omdat de wind nog te goed is.  

Je kan zelf bepalen wie welke berichten krijgt. Dit is allemaal te beheren in de webapp van SafeTrx. Hier worden ook al je sessies in bewaard: waar heb je gevaren, hoe lang, hoe ver, met welke snelheid enzovoorts. Op het horloge en in de webapp kun je ook verschillende activiteiten instellen zoals windsurfen, suppen, surfen, wingfoilen, ‘open water’-zwemmen etc. Dit valt ook allemaal (live) te delen met je vrienden op Strava. Je hoeft het horloge dus niet later nog eens thuis te synchroniseren op de computer.  

Handig is ook dat je volgers de searchlight-functie kunnen inschakelen. Hiermee wordt de positie van de volger weergegeven in de webapp zodat de volger de horlogedrager makkelijker kan vinden. Handig als iemand je moet oppikken na een downwinder bijvoorbeeld. Daarnaast staat op het horloge de datum en de tijd. Net zoals de overzichtelijke besturing op het horloge werkt de webapp ook duidelijk en makkelijk.  

SafeTrx-alarmhorloge

Updates 

Het SafeTrx-horloge wordt continue wordt doorontwikkeld. Met de nieuwste update van eind februari is de berichtenfunctie toegevoegd en krijg je nu bij het starten van de tracking de lokale wind-, golf- en weerinformatie direct naar het horloge gestuurd. De komende updates brengen de mogelijkheid om andere SafeTrx-users in de buurt te alarmeren, ondersteuning voor andere sporten zoals hardlopen, fietsen, zwemmen (snelheid, hartslag, stappen, afstand, enzovoorts). In de app kan je ook je gear invullen en dan per sessie kiezen wat je gebruikt. Deze informatie wordt dan ook naar de KNRM en je contacten gestuurd zodat ze precies weten wat ze moeten zoeken bij een noodoproep. 

SafeTrx-alarmhorloge

Samenwerking met reddingsbrigades over de hele wereld 

Safetrx werkt overigens niet alleen in Nederland maar met reddingsdiensten van over de hele wereld. Op de site van SafeTrx kun je zien welke dat zijn. Het doel van de samenwerking is niet alleen het redden van mensenlevens maar ook het terugdringen van onnodige reddingsacties. Je drukt alleen op de alarmknop als dat écht nodig is. Daarnaast kun je het alarm ook weer intrekken. In landen waar SafeTrx nog geen samenwerking met reddingsdiensten heeft, maar er wel al een LTE-m netwerk is, kan je noodoproepen naar je buddy aan land sturen: die dan in actie kan komen om jou te redden. 

SafeTrx-alarmhorloge

Veiligheid voorop 

De Safetrx is een innovatief en goed doordacht en uitgevoerd concept dat kiteboarden veiliger maakt. Het horloge is sinds november op de markt en heeft al meerdere reddingacties in gang gezet. Je kunt nu nog met meer vertrouwen het water op, wetende dat hulp dichtbij is als het toch een keer misgaat. Desalniettemin geldt nog steeds: overschat jezelf niet en blijf nadenken. In hartje winter een eenzame downwinder maken is nooit een goed idee. 

Prijs SafeTrx-alarmhorloge:  € 419,- 

Meer informatie op www.safetrxapp.com 


Dit review over de ‘’SafeTrx-alarmhorloge” komt uit Access #1 van 2022. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van