Samen op (het MTB-)pad

Deze vijf mountainbikeroutes zijn ook leuk met de gravelbike 

‘He, jullie fietsen toch veel in het bos?’, is een vraag die we laatst op een feestje kregen. ‘Zeker, zullen we een keer samen gaan?’ Als later blijkt dat onze gesprekspartner geen mountainbike bezit, maar een gravelbike, zet het ons aan het denken. Dat hoeft een ritje samen niet in de weg te staan. Dus we gingen op zoek naar mountainbikeroutes waar beide disciplines plezier kunnen hebben. 

Er zijn vast genoeg critici die vinden dat elke Nederlandse route op een gravelbike te rijden is. Wij denken dat de ene wel meer geschikt is dan de andere. Zo is het fijner als je op de gravelbike rockgardens, grote drops en jumps vermijdt. Ook de plekken met veel mul zand zijn minder relaxed. Daarnaast willen we natuurlijk wel dat er ook wat uitdaging in het parcours zit, bijvoorbeeld via hoogtemeters of singletracks. Het bleek dat er best veel Nederlandse routes zijn die aan deze eisen voldoen. Hier onze top vijf! 

samen op het mtb pad

Rheden (Veluwezoom)

Dit is wat ons betreft een van de mooiste stukken natuur van ons land. Namelijk het fijne van deze route is dat je hem naar je eigen wens en lengte kunt samenstellen, want je volgt de groene bordjes. Er zitten genoeg brede paden in die het hart van de gravelbiker sneller kunnen laten kloppen. Door de hoogtemeters, de relatief lange afdalingen en de prachtige natuur is dit tevens een perfecte mountainbike-omgeving. De route geeft ook de mogelijkheid om even te ‘spelen’ op de optionelerode lusjes. Deze zijn een stuk technischer en komen weer uit bij de groene hoofdroute. Best of both worlds! 

Grenspark Kalmthoutse Heide

Deze relatief nieuwe plek rondom Ossendrecht heeft vier routes tussen de zes en tien kilometer lang. De routes bestaan voornamelijk uit singletracks, maar ze worden verbonden door een grote verbindingslus. Hierdoor kun je op een dag meer dan honderd kilometer trappen! De singletracks zijn snel en ‘glad’. Voor de uitdaging zijn er wat kleine features aangebracht, maar daar kun je ook makkelijk langs rijden. De verbindingswegen zijn wat meer rechttoe rechtaan. Een goede combinatie van kilometers vreten en singletrack fun!

Winterswijk 

We vinden rondom Winterswijk drie verschillende routes. Er ligt een ronde van ruim veertig kilometer voor gravelaars, een route van bijna veertig kilometer voor mountainbikers en een oude vuilnisbelt voor de meer technische uitdaging. De beide lange routes zijn goed te rijden op beide fietsen. De mountainbikeroute heeft een gedeelte singletrack die heerlijk door het bos slingert, maar het wordt nergens lastig. Ook de ‘berg’ is mooi om even mee te pakken. De hoogtemeters die je in de routes mist, worden hier gecompenseerd. Ook zijn er rockgardens en drops om net nog even die adrenalinekick te krijgen. Voor een volle dag kan je ze alledrie rijden, maar als je het rustig aan wil doen, zijn ze ook afzonderlijk verkennen. 

samen op het mtb pad

Vlissingen 

Zeeland staat niet echt bekend om zijn hoogtemeters. Toch hebben ze in Vlissingen een mooie ronde van ruim dertig kilometer aan kunnen leggen. Waar mogelijk is elk stuk benut om de fietser te laten genieten. De route gaat door de duinen, kleine dorpjes en stukken bos. Dit maakt hem voor beide disciplines leuk om te rijden. Hij wordt nergens echt spannend. Deze plek is vooral een aanrader als je daar een weekje op vakantie bent en eens keer iets nieuws wilt rijden. Tip 4.5: als je er in die vakantieweek nog een keer op uit wilt, is Ouddorp ook een aanrader van hetzelfde kaliber. 

Texel 

Een weekendje Texel? Neem je mountain- en gravelbike mee! Je kunt het hele eiland rond door de zwarte mountainbikebordjes te volgen. Deze tocht van bijna tachtig kilometer is niet heel spannend, maar is er toch wel een voor op de bucketlist. Je ziet bijna elke hoek van het eiland! Soms wel uitdagend vanwege de wind en de lange rechte stukken! Aan de zuidwestkant van het eiland ligt nog een mooi singletrackrondje van bijna acht kilometer. Deze loopt door de duinen en maakt dus ook fraai gebruik van de bijbehorende hoogtemeters. Een mooie afwisseling. 

samen op het mtb pad 7

Naast onze top vijf zijn er nog tientallen andere routes die bij jullie beiden voor veel fietsplezier kunnen zorgen. Dus laat je niet beperken door het verschil in bandbreedte. En ga samen op zoek naar het juiste pad! 


Deze rubriek staat in het laatst gepubliceerde magazine: Wielrenblad #5 2021. Deze kun je bestellen in de Soul Webshop. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Wielrenblad! 

 van