22-08-2017 - Surfen, Nieuws

Sammy Pupo wint Quiksilver Young Guns 2017

“You have to express yourself. We’re judging the moment.” Zei Matt Hoy ongeveer een week geleden, terwijl er Indonesische dansers achter hem stonden te zwieren met hun sierlijke jurken. Het was tijdens de openingsceremonie van de Quiksilver Young Guns Final van 2017. De omgeving werd verlicht door het licht en de rook van een kampvuur en iedereen was enthousiast, een heerlijk begin als je het ons vraagt. Het is één ding om jezelf uit te drukken met pen op papier, maar de Young Guns werd gevraagd om zichzelf te uiten met een board in de golven. 30 kids werden op basis van hun vaardigheden uitgenodigd door een professionele jury en uiteindelijk stond het publiek klaar om de top 5 te kiezen. Die 5 favorieten werden uiteindelijk losgelaten in de finale waar de jury haar laatste oordeel gaf.

 

Dwight Pastrana, Kyuss King, Kehu Butler, Sandy Whitaker, Sammy Pupo, Kael Walsh en Kade Matson verschenen voor de grote Indonesische dans met de prijs van $10K in het achterhoofd. Elk van hen surfde drie uur lang heats en probeerde zo goed mogelijk te voldoen aan de criteria die de jury ze oplegde: airs, turns en combos. Elke golf kreeg een persoonlijke afdruk van de betreffende surfer. Wilde sprongen leidde tot roekeloosheid en een waar spektakel. Mooi om te zien hoe de surfers zich uitte, toch Hoy?

Het werd echter pas interessant toen de urenlange Superfinale van start ging. De oceaan was niet bepaald speels en 6 tot 8″ hoge golven donderde op de kustlijn en de surfers stelden zich de vraag: Moeten we ze pakken of moeten we vertrekken? $10K stond op het spel, dus als echte helden pakte de surfers hun board onder de arm en snelden naar het water. Kyuss en Kade pakte lange golven en haalde er het beste uit. Kael pakte barrels waar niemand überhaupt over na had gedacht, je hebt er lef voor nodig. The Great Hoy was hier erg van onder de indruk, maar toen pakte Sammy de twee grootste golven van de heat en surfde deze tot in perfectie. Elk moment was in harmonie met de oceaan, geen moment was het een liedje waarvan je wilde dat het stopte.

Maar wie won?

Hoy peddelde met de check van $10K onder zijn arm het water op. Met groot genoegen kondigde hij de winnaar aan en na drie jaar in de finale te hebben gestaan pakte Sammy Pupo eindelijk zijn Young Guns overwinning! Terwijl Sammy op het water de grootste moeite had om zowel zijn board als check onder controle te houden, kreeg hij een luid applaus, maar gespoeld worden was onvermijdelijk. Onder luid gelach pakte de andere Young Gun rijders de aangespoelde Sammy op de schouders en tilden hem het strand op. “Hoewel het nooit als een wedstrijd aanvoelde, was dit ‘This was the best contest ever’!” aldus Sammy Pupo.

 van