09-04-2015 - Snowboarden, Nieuws

Schöneben zoekt het hogerop

Weet jij waar Schöneben ligt? De Reschenpass dan misschien? Om eerlijk te zijn wisten wij ook niet zo goed waar we precies heen gingen, want meer informatie dan een icoontje van een skilift langs de doorgaande weg hadden we niet. Dat het om een stukje verborgen Süd-Tirol ging, werd al snel duidelijk: het originele dorp ligt namelijk onder water.

Tekst mirte van Dijk / Beeld Jascha van der weijden

schoneben - tekst1

‘Naar rechts!’ hoor ik Joris laconiek vanaf de achterbank roepen. Rechts? Er is geen rechts. Ik zie alleen maar scheve huizen langs een oude asfaltweg en een smal stuk berm. We keren om en rijden het stuk nog een keer. Opeens, als een soort 3D-afbeelding, verschijnt er in die berm een smalle slingerweg tussen de huizen. De toegang tot het skigebied Schöneben.

Iedereen stapt verbaasd de auto uit als we de parkeerplaats op rijden. Het is hier verre van druk, we zien dan ook nergens een teken van leven en de lift gaat met lege gondels omhoog. Vanwege de stilte gaan we automatisch fluisteren: ‘Weet je zeker dat hier de hoofdingang van het gebied is?’ vraagt Jord. Vertwijfeld lopen we richting de kassa, de vrolijk roze gestifte glimlach van een Italiaanse signorina tegemoet. Op de een of andere manier heeft alles iets geheimzinnigs. Zou dat komen omdat onder aan de piste een groot stuwmeer ligt, waardoor in de jaren vijftig het hele dorp is onder gelopen?

Met de skipas nog in onze handen stappen we de gondel in. Het lijkt erop alsof niemand de mystrieuze stilte wil verbreken. Na een paar seconden zien we vanuit het door ski’s en snowboards bekraste raam de grote blauwe watermassa waaruit een spitse kerktoren steekt. ‘Dat is het laatste wat van het oude dorp is overgebleven’ zeg ik. Daarmee schud ik blijkbaar de rest van de club wakker. Boots worden vastgesnoerd, jas dichtgeritst en goggle op scherp gezet. Daar gaan we, op zoek naar meer verborgen plekken.

schoneben - tekst2

Culturele run
Zodra we de gondel uitstappen stroomt de muziek van het restaurant ons tegemoet. ‘Koffie?’ zegt Jord. ‘Maar we hebben nog niks…’ roep ik als ik word onderbroken door Joris: ‘Koffie!’ Niks tegen in te brengen dus. Het kwartje valt als we de warme ruimte binnen stiefelen: ‘Oh, natuurlijk, we zijn in Süd-Tirol!’ Laura kijkt me vragend aan. “Italiaanse koffie!’ roept Jord enthousiast.

Benieuwd naar het vervolg van deze reis en wat Schöneben allemaal te bieden heeft? Dit artikel is afkomstig uit Taste snowboard magazine 2014 #1. Mocht je meer reisverhalen, interviews, tip & tricks en nog veel meer willen lezen? Taste snowboard magazine 2014 #1 is los te bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen!

 

 van