09-12-2010 - Surfen, Nieuws

Schouderpijn? Vraag het de fysio!

Misschien nog wel erger dan helemaal geen golven, is aan de kant zitten met een blessure terwijl je maten de ene na de andere goede golf scoren. Hoewel surfen een relatief veilige sport is, vergt het veel van je lichaam. Vooral wanneer je met je neus in de boter valt en dagen achtereen lange sessies surft, kunnen kleine pijntjes structurele blessures worden. Fysiotherapeut Tim Binkhorst geeft tips om snel van je klachten af te komen, of beter nog, ze te voorkomen.

Een van de meest geplaagde gewrichten bij surfers is de schouder. Geen verrassing natuurlijk aangezien het complexe gewricht onze motor vormt. De meeste surfers kennen het wel: een stekende pijn in je schouder bij het ducken of langdurig geirriteerde schouders na je sessie. Op zich geen reden tot grote zorgen. Veel problemen met het schoudergewricht zijn goed te behandelen, maar belangrijker nog, goed te voorkomen. De schouder bestaat uit het sleutelbeen, een schouderblad en de bovenarm. Deze botten worden bijeengehouden door ligamenten en gestuurd door de spieren daaromheen. De belangrijkste functie van de schouder is het overdragen van krachten van de arm. Wanneer je volle bak peddelt of diep moet ducken, werkt je schouder op maximale kracht en in verschillende posities.

Klachten
De pijn aan de voorkant van de schouder die veel surfers ervaren, komt in veel gevallen doordat de spieren van de ‘rotator cuff’ – vier spieren die de schouderkop in de kom sturen – door het vele peddelen uit balans raken. Hierdoor kan de schouderkop ingeklemd raken. Peddelen is een beweging waarbij je de ruimte onder het schouderdak sowieso al verkleint, waardoor de problemen snel kunnen verergeren. Ga je te lang door met de (over)belasting dan kan er een zwelling in de spieren en het slijmbeurs ontstaan. Het resultaat: nog minder ruimte en uiteindelijk een ontsteking. Je pijnlijke schouder kan vele oorzaken hebben. In tachtig procent van de gevallen komt een schouderklacht uit de nek, maar ook het schouderblad of de onderrug kan het probleem zijn. Om dat vast te stellen zul je toch echt een fysiotherapeut moeten inschakelen. 

Behandeling
Een huisarts zal bij schouderklachten in de meeste gevallen rust, medicatie en in het ergste geval een ontstekingsremmende injectie (corticosteroiden) aanbevelen. Vooral dat laatste raad ik resoluut af. Een dergelijke injectie geeft zelden het gewenste resultaat. Sterker nog, het weefsel wordt alleen maar zwakker terwijl de pijn slechts tijdelijk verdwijnt, wat de kans op nieuwe overbelasting vergroot. Is er sprake van een acuut probleem met een dik, warm, stijf en pijnlijk gewricht dan heb je waarschijnlijk een ontsteking. Houd in dit geval minimaal vierentwintig uur rust met eventueel een geimproviseerde mitella. Daarnaast kan je als het echt te gortig wordt ook een pijnstiller nemen zoals Ibuprofen. Na vierentwintig tot 72 uur moet je duidelijk minder last hebben. Wanneer een fysiotherapeut de oorzaak gelokaliseerd heeft, kun je aan je herstel gaan werken. De behandeling moet gericht zijn op het herstel van de natuurlijke beweging en de coordinatie van het gewricht dat de oorzaak vormt. Daarna kun je pas de schouder specifi ek gaan trainen. Wanneer beweging, kracht en uithoudingsvermogen weer op orde zijn kun je wederom het water in. Een preventief programma met een goede warmingup en specifieke stretches kan je in de toekomst echter voor schouderpijn behoeden.

Tim Binkhorst is als fysiotherapeut en trainer aan de HSA verbonden. Bij zowel de junioren als de senioren behandelt hij fysieke klachten en zorgt hij ervoor dat de surfers topfit en pijnvrij aan de start verschijnen. Sinds kort is hij een eigen praktijk begonnen die zich specifiek richt op de behandeling en revalidatie van surfers, motorcrossers, snow-, wake-, kite- en skateboarders. www.flowfysio.nl

 van