Schwalbe Albert: Revolutionaire Radiale MTB-Band voor Enduro
Begin dit jaar kregen we een belletje van Schwalbe: of we in juni een nieuwe band wilden komen testen in Finale Ligure, het enduro-mekka van Europa. Wij zijn de beroerdsten niet en reisden dus af naar Italië om de nieuwe band daar stevig aan de tand te voelen.

Banden hebben enorme invloed op het rijgedrag van je mountainbike. Zoek je een nieuwe set, dan is de keuze qua merken enorm. Bij ieder merk beland je bovendien in een complex woud van profielen, compounds en casings, met allemaal unieke eigenschappen. In de trail-categorie is dit helemaal het geval, omdat men hier vaak op zoek is naar het beste van meerdere werelden. Een band moet veelgrip bieden, goed rollen, klappen kunnen opvangen en ook nog eens slijtvast zijn. Een combinatie van eigenschappen die moeilijk te bewerkstelligen is.
Bij Schwalbe was de Magic Mary tot op heden een goede mogelijkheid voor een dergelijke band, verkrijgbaar met uiteenlopende combinaties van compounds en casings. Het aanbod was daardoor ruim maar wel enigszins onoverzichtelijk door de enorme keuze en variabelen.

De Albert
Daar komt verandering in met de opvolger van de Magic Mary: de Albert. Allereerst valt natuurlijk op dat de allitererende naamgeving is veranderd, maar dat is slechts één van de wezenlijke veranderingen.
Met afstand de belangrijkste verandering is het feit dat Schwalbe met de Albert een radiale band heeft ontwikkeld. Dat is een primeur in de mountainbikewereld en hoewel het concept enigszins gelijk is aan dat van een radiale autoband, vormt het specifiek ontwikkelde karkas van de nieuwe Schwalbe Albert niets minder dan een revolutie.
Bij de ontwikkeling ervan is Schwalbe uiteraard niet over één nacht ijs gegaan. Men heeft een variant op het radiale patroon bedacht die optimaal is voor gebruik op een mountainbike. In een notendop komt het neer op het volgende: een autoband heeft een karkas waarvan de draden (min of meer) haaks op de rijrichting staan. Dat werkt niet voor een mountainbike doordat de band in alle richtingen belast wordt, waardoor de draden zouden gaan wijken. Daarom heeft Schwalbe een eigen (geheim) patroon ontwikkeld, dat het midden houdt tussen een radiaal patroon en een diagonaal patroon. De voordelen hiervan zijn enorm, zo vertelt Karl, de man achter de band.

Ten eerste zorgt het radiale patroon ervoor dat het contactoppervlak met de trail zo’n dertig procent groter wordt. Dat levert logischerwijs meer grip op. Door het radiale patroon vormt de Schwalbe Albert zich bovendien beter om obstakels heen; in plaats van dat het contactoppervlak op bijvoorbeeld een steen drastisch vermindert, absorbeert het nieuwe patroon het obstakel en blijft er veel grip behouden.

Het gevolg hiervan is–naast meer grip–logischerwijs óók meer rolweerstand. De toename van tien tot vijftien procent was voor Schwalbe onacceptabel en moest dus worden opgelost. Daarvoor is een nieuw profiel ontwikkeld dat de rolweerstand reduceert. Netto blijft hierdoor nauwelijks een verschil over. Sterker nog, doordat de constructie van de band meer kan absorberen is het mogelijk om opeen hogere luchtdruk te rijden. Je kan Schwalbe Albert zo’n 0,3 bar harder rijden dan een Magic Mary, metals gevolg zelfs minder weerstand bij een zelfde mate van grip. Een extra voordeel van een hogere bandendruk is dat er in de wangen van de band minder rebound optreedt: die wordt namelijk verplaatst naar de vering. In je vering kan je de rebound–in tegenstelling tot in je band–reguleren, waardoor er hier een extra mogelijkheid tot finetuning ontstaat. Het is dan ook geen wonder dat Amaury Pieron na zijn blessure opeens weer World Cups wint op zijn Schwalbe-banden…

De test
Om ons de verbeteringen in de nieuwe band zelf te laten ervaren, organiseert Schwalbe een testevenement op de beroemde trails rond Finale Ligure. We kunnen de Schwalbe Albert daar blind testen op een veelzijdig stuk trail. Zonder enige informatie over de gemonteerde banden starten we op de oude Magic Mary om een goede set-up voor de vering en bandendruk te vinden. Na drie runs op een deel van Rollercoaster-track hebben we een aardige baseline gevonden. De nieuwe band wordt vervolgens zonder toelichting gemonteerd door het technische team van Schwalbe. Bij de eerste rotsige secties van de trail valt meteen op hoeveel zachter de band aanvoelt, zonder instabiel te worden. De grip lijkt op hardere ondergrond oneindig en de demping van de band is fenomenaal. Beneden aangekomen zijn we benieuwd of de mecaniciens de bandendruk hebben laten zakken. Dat blijkt echter niet het geval, en dit is precies waar het radiale karkas van de Albert het verschil maakt: je voelt de band zich om rotsen heen vouwen, waardoor je altijd houvast hebt. Het enorme volumevan 2.5 en 2.6 draagt hier eveneens aan bij. Deze extreme breedte is vooral nodig om snakebites te voorkomen, omdat dit met een soepele band sneller voorkomt. Na een aantal afdalingen opperen de experts van Schwalbe om de band iets harder op te pompen, om zo te ervaren hoeveel sneller de Schwalbe Albert kan zijn. Dit is ongetwijfeld een groot voordeel voor Amaury, maar na één run op de hogere bandendruk besluiten wij weer wat lucht uit de band te laten lopen. Het vertrouwen en comfort dat de band met de lagere druk geeft, weegt voor een amateur simpelweg niet op tegen de eventuele extra scherpte bij een hogere druk.
Na acht tot negen runs op de inmiddels bekende trail, rijden we aan het eind van de dag een lange afdaling terug naar zee. Op dit onbekende terrein komt de Albert perfect tot zijn recht: hij geeft zoveel vertrouwen dat je ook lastige onbekende secties met vertrouwen afdaalt. Precies waarvoor hij bedoeld is, want Schwalbe mikt met de nieuwe Albert op de ‘technical safety group’; mensen die niet alleen maar volgas willen rijden en die vooral op zoek zijn naar lol en veiligheid. Het enige minpunt hierbij is–als gevolg van de zachtere karkas en noppen-een wat vaag gevoel in mul zand; iets dat je op de meeste endurotrails in Europa niet zult tegenkomen. Wil je dit vagere gevoel in zandvoorkomen, dan is er uiteraard altijd de oplossing om de bandendruk wat te verhogen.


De volgende dag is het programma vrij in te vullen, dus rijden we met de gidsen van Evolve Bikeshop een selectie van de mooiste trails rond Finale. Voor ons is het de eerste keer in het gebied en we konden ons moeilijk voorstellen dat het écht zo briljant zou zijn als alle sociale media je doen geloven. Geloof ons: dat is het! Met de shuttleservice en gidsen van Evolve–in oldskool Iveco-busje–rijden we de hele dag door het gebied en pakken we alleen maar prachtig onderhouden endurotrails mee. Alle trails laten zich kenmerken als flowy endurotrails; voor de ervaren mountainbiker is alles te rijden, maar je hebt zéker wel de nodige technische uitdagingen.
Als het gedurende de dag wat begint te regenen wordt die technische uitdaging groter, maar dankzij het goede onderhoud van de trails én de griprijke Schwalbes blijft alles goed te rijden. De voor ons onbekende, rotsige, natte trails vormen de bevestiging dat Schwalbe goed werk heeft verricht voor de technical safety group, want hoewel we zeker niet op race pace naar beneden knallen geeft de brede, zachte band in dit soort omstandigheden precies het vertrouwen dat je nodig hebt.

De nieuwe bandentechniek is vanaf augustus beschikbaar in verschillende varianten met prijzen tussen de 73,99 euro en 79,99 euro. Wij reden de Albert in de Gravity Pro-variant. Die is beschikbaar in softe en ultrasofte compounds, waar we in alle eerlijkheid geen verschil tussen merkten. Is dit niet genoeg, dan is er ook de Schwalbe Shredda, een band met ultrasofte compound en gigantische noppen, die specifiek voor elektrische enduro-bikes ontwikkeld is. Deze band heeft meerweg vaneen motorcrossband dan van een fietsband, dus kom niet in de verleiding deze op je analoge fiets te monteren, dan trap je het ongans. Naast de nieuwe types komt er ook een nieuwe variant van de Magic Mary die gebruik maakt van de revolutionaire technologie.
Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwtjes? Abonneer je dan op UP/DOWN Mountainbike Magazine. Volg ons op Instagram en Facebook. Benieuwd naar vette blogberichten uit het Up/Down Mountainbike Magazine? Klik hier! Wil je de gehele Up/Down #5 2024 bestellen? Klik dan hier!