Schwalbe Binnenband Recycling Programma
In 2015 is Schwalbe gestart met hun Binnenband Recycling Programma. Eerst in Duitsland en inmiddels ook in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk. Schwalbe verzamelt de binnenbanden en zorgt voor transport naar de partner-productielocatie in Indonesië waar de banden worden gerecycled. We vroegen Schwalbes Bas Leibbrand er wat over te vertellen.
Interview
WRB | Hoe werkt het Schwalbe Binnenband Recycling Programma? Bij alle deelnemende fietsenwinkels worden oude binnenbanden ingezameld. Zij kunnen dit vervolgens kosteloos naar het Schwalbe-magazijn in Hoofddorp sturen. De oude binnenbanden worden daar in big bags opgeslagen. Daarna wordt deze in een zeecontainer naar Indonesië vervoerd. Bij de Schwalbe-fabriek aldaar worden de oude binnenbanden verwerkt en gerecycled om weer als grondstof te dienen voor de productie van nieuwe Schwalbe-binnenbanden. Elke Schwalbe-binnenband is honderd procent recyclebaar en bestaat op dit moment al voor twintig procent uit gerecycled materiaal.
WRB | Is het transport van oude binnenbanden vanuit het Schwalbe-kantoor naar Indonesië zinvol? Uit de energiebalans, opgemaakt door de internationaal gespecialiseerde firma EPEA, blijkt dit zeker het geval te zijn! Met alle transportroutes wordt namelijk slechts minder dan een vijfde deel van de energie verbruikt die nodig is om een gelijke hoeveelheid nieuw butyl te produceren.
WRB | Verzamelen jullie alleen Schwalbe-binnenbanden of mag ook een ander merk binnenbanden worden ingeleverd bij de deelnemende fietsenwinkel? Wij nemen alle binnenbanden in. Uiteraard is er een voorkeur voor oude Schwalbe-binnenbanden, omdat we precies weten wat de ingrediëntenlijst is van onze eigen binnenbanden. Je kan het recyclingproces en het productieproces van nieuwe Schwalbe-binnenbanden beter begeleiden wanneer je precies weet wat er ingeleverd wordt voor recycling.
WRB | Is het (op termijn) ook mogelijk buitenbanden in te leveren voor recycling? De diverse rubbersamenstellingen, maar ook de hieldraad en de nylonweefsels in een buitenband maken het recyclingproces ervan aanzienlijk complexer. Achter de schermen zijn we wel aan het kijken naar het recyclen van buitenbanden, maar voor nu doet het programma alleen Binnenband Recycling.
WRB | Wat zijn de kosten voor consumenten om hieraan mee te doen? Die zijn er niet. Het succes van het Binnenband Recycling Programma is dat Schwalbe dit zo laagdrempelig mogelijk wil houden en deze dienst kosteloos aanbiedt. De consument kan zijn of haar oude binnenbanden bij deelnemende fietsenwinkels inleveren. Zij kunnen op hun beurt de oude binnenbanden kosteloos terugsturen naar Schwalbe. Alle deelnemende fietsenwinkels zijn te vinden in de dealer-locator op de Schwalbe-website.
Meer informatie over het Binnenband Recycling Programma van Schwalbe? Klik dan hier, ook om rechtstreeks naar de dealerlocator te gaan en een deelnemende winkel te vinden.
Dit artikel komt uit de vijfde editie van Wielrenblad. Voor meer wielren nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!