Schwalbe start met binnenbanden recycling programma

Hoofddorp – Nederland fietsland! 84% van de Nederlandse bevolking bezit één of meer fietsen. In totaal zijn er in Nederland ruim 22,8 miljoen fietsen. Al deze fietsen samen zijn goed voor circa 15 miljard kilometers per jaar in Nederland. Al deze kilometers betekent dat er ook wel eens een band wordt lek gereden. In de meeste gevallen wordt de binnenband vervangen en weggegooid. Fietsbandenmerk Schwalbe is daarom in 2015 gestart om oude binnenbanden in Duitsland in te zamelen en deze te recyclen voor de productie van nieuwe binnenbanden. Na een succesvolle start van het recycling programma in Duitsland is Schwalbe nu zover om dit programma in de Benelux aan te bieden. De consument kan zijn/haar oude binnenbanden inleveren bij de fietsdetaillist, die vervolgens de binnenbanden kan opsparen en kosteloos naar Schwalbe kan opsturen. Schwalbe verzamelt de binnenbanden en zorgt voor transport naar de productielocatie in Indonesië waar de banden worden gerecycled. Elke Schwalbe binnenband is 100% recyclebaar en bestaat op dit moment al voor 20% uit gerecycled materiaal.

Cycling en Recycling

Schwalbe is al jaren actief om zo groen mogelijk te produceren vanuit de gedachte “Cycling en Recycling”. In 2010 werd hiervoor de eerste Eurobike award gewonnen met de Green Guard anti-leklaag, deze lekbescherming bestaat voor een derde uit gerecyclede latexproducten en wordt gebruikt in verschillende banden binnen de Schwalbe collectie waaronder de bekende Marathon.

In 2015 werd de eerste Eurobike Green award gewonnen voor het binnenbanden recycling programma in Duitsland. Dit wordt nu ook uitgerold in de Benelux! In 2017 werd de tweede Eurobike Green award behaald met de introductie van de Road Cruiser, de meest ‘groene’ fietsband van Schwalbe. Het rubber van deze band bestaat grotendeels uit een combinatie van natuurlijk rubber en hoogwaardig gerecyclede rubbermaterialen.

Energiebalans

Alle fietsdetaillisten in de Benelux kunnen zich aanmelden om mee te doen met het recycling programma. Bij aanmelding ontvangen zij POS materiaal om in de winkel, aan de consument kenbaar te maken dat zij meewerken aan het Schwalbe binnenbanden recycling programma. Op het moment dat fietsdetaillisten een pakket oude binnenbanden hebben verzameld kunnen ze deze kosteloos opsturen naar Schwalbe Nederland. Daar worden alle oude binnenbanden verzameld en uiteindelijk per container verstuurd naar de partner productielocatie in Indonesië waar, door middel van een speciaal de-vulkanisatie proces, de binnenbanden worden hergebruikt. Met alle transportroutes wordt bijna een vijfde deel van de energie verbruikt die nodig is om een gelijke hoeveelheid nieuwe butyl te produceren. De energiebalans is via deze link na te lezen.

 

Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines  kijk op Ridersguide.nl. Altijd up to date en vijf keer per jaar het mooiste mountainbike magazine op de mat en in je broekzak? Klik dan nu hier en wordt abonnee op Up/Down!

Voor meer wielren nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines  kijk op Ridersguide.nl. Altijd up to date en vijf keer per jaar het mooiste Wielren magazine op de mat en in je broekzak? Klik dan nu hier en wordt abonnee op Wielrenblad!

 van