26-10-2022 - Nieuws, Wielrenblad

Schwalbe publiceert eerste duurzaamheidsverslag

Schwalbe publiceert eerste duurzaamheidsverslag en gaat in op de klimaatbalans van de onderneming en stelt concrete doelen voor de toekomst – Ralf Bohle GmbH heeft met zijn merk Schwalbe zijn eerste MVO-verslag gepubliceerd. Hiermee wil het familiebedrijf transparantie creëren, concrete, meetbare doelen formuleren en het thema ecologische en sociale verantwoordelijkheid in het bedrijf verankeren. Het MVO-verslag voor het jaar 2021 heeft een informatief karakter en is tegelijkertijd bedoeld als inspiratie voor de fietsindustrie om haar verantwoordelijkheid verder uit te breiden.

Het verslag is geschreven volgens de normen van het Global Reporting Initiative (GRI). Deze internationaal erkende richtlijnen garanderen de geldigheid van de gegevens en maken door hun specificaties de vergelijkbaarheid van alle duurzaamheidsthema’s tussen verschillende bedrijven mogelijk, ook buiten de eigen branche.

De basis voor Schwalbe’s opvattingen over ecologische verantwoordelijkheid is gebaseerd op de circulaire economie volgens het cradle-to-cradle principe. Hierbij worden producten en processen van begin af aan zo ontworpen dat alle materialen ook na gebruik gerecycled kunnen worden en er geen afval ontstaat. Een voorbeeld hiervan is het Schwalbe Recycling Systeem – na zeven jaar succesvol een binnenbandrecycling programma te hebben uitgevoerd, worden nu ook gebruikte buitenbanden gerecycled en vanaf zomer 2022 gebruikt voor nieuwe Schwalbe producten. Wereldwijd een uniek project.

CEO Frank Bohle “Wie producten voor klimaatvriendelijke mobiliteit aanbiedt, moet zelf ook duurzaam handelen. Dat is wat wij eisen van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij streven ernaar onze bedrijfsdoelstellingen te bereiken met minder verbruik van hulpbronnen en minder milieubelasting. Om dit te bereiken willen wij zoveel mogelijk partners inspireren en erbij betrekken. Onze visie is het creëren van blijvende economische, ecologische en sociale waarde.”

Concrete doelen voor de komende jaren

Schwalbe heeft zichzelf ambitieuze doelen gesteld en vier strategische actiegebieden gedefinieerd waarop deze gerealiseerd moeten worden: Producten, Bedrijf, Supply Chain en Sociale verantwoordelijkheid. Een selectie van de doelen:

In 2023: Introductie van de eerste in massa geproduceerde band gemaakt met RCB verkregen uit het buitenbandenrecyclingproject
In 2026 is Schwalbe van plan 14 miljoen buitenbanden en 15 miljoen binnenbanden recyclen (product).
Alle onvermijdelijke luchtvaartemissies worden vanaf 2022 gecompenseerd door de financiering van gecertificeerde internationale ontwikkelings- en klimaatbeschermingsprojecten in de productielanden (bedrijf)
Vanaf 2025 100% hernieuwbare energie gebruiken in het hoofdkantoor in Duitsland (bedrijf)
Om het project voor transparantie van de toeleveringsketen te starten, treedt Schwalbe in 2022 als lid toe tot het Responsible Sports Initiative (RSI) (Supply chain)
Een belangrijk doel op het gebied van de toeleveringsketen is de uitbreiding van het Fair Rubber programma. Het aantal leden moet tot 2023 met meer dan 700% worden uitgebreid.
Op sociaal gebied is Schwalbe van plan om in 2022 in het kader van een gezamenlijk project met Children e.V. een eigen kinderadviesraad op te richten.

Felix Jahn, MVO-manager – “Met de publicatie van het eerste MVO-verslag bereiken we een mijlpaal,
want we maken transparant openbaar waar we bij Schwalbe momenteel staan en waar we naartoe willen. Onze maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft niet alleen betrekking op onze eigen producten of ons sociaal engagement, maar ook op de toeleveringsketen stroomopwaarts en stroomafwaarts. Wij willen een echte positieve bijdrage leveren en zijn niet tevreden met het slechts verminderen van negatieve effecten. Onze doelstellingen zijn ambitieus, maar onze bandenrecycling toont aan dat we als team moeilijke hindernissen kunnen overwinnen.”

Fair rubber

Schwalbe werkt al sinds 2019 samen met Fair Rubber e.V.. Samen voeren de twee campagne voor eerlijke handel in natuurrubber en ondersteunen actief de verbetering van de leef- en werkomstandigheden van rubbertappers. Hoewel 70% van het wereldwijd verhandelde natuurrubber in de bandenindustrie wordt gebruikt, is Schwalbe tot nu toe de eerste en enige fietsbandenfabrikant die lid is van Fair Rubber E.v. en de problematiek bij de kern aanpakt.

Schwalbe recycling systeem

Na zeven jaar succesvol met het, tot op heden unieke binnenbandrecyclingprogramma te hebben gewerkt en meer dan zeven miljoen binnenbanden te hebben gerecycled, start Schwalbe dit jaar officieel met zijn buitenbandenrecyclingprogramma. Schwalbe is tot nu toe de enige fabrikant ter wereld die zijn gebruikte fietsbanden terugneemt om de secundaire grondstoffen, die in een complex thermochemisch pyrolyse proces ontstaan, opnieuw te gebruiken voor de productie van nieuwe producten. Het proces reduceert de CO2-uitstoot met ongeveer 80 procent ten opzichte van de vroegere verbrandingsmethode. Momenteel telt het Schwalbe Recycling Systeem al ongeveer 950 deelnemers uit de vakhandel en dat aantal groeit dagelijks. In de eerste fase wordt het uitsluitend in Duitsland aangeboden.

Voor meer informatie kun je naar de website van Schwalbe.


Wil je meer wielrennieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van