23-07-2015 - Nieuws, Wielrenblad

Schwalbe Pro One Tubeless

Na jaren experimenteren is er nu de Schwalbe Pro One, de vervanger van de Tubeless One. Tubeless is volgens Schwalbe dé bandentechnologie van de toekomst.

Om het geheugen op te frissen zijn de drie grootste voordelen van tubeless banden: 1. Geen wrijving tussen binnen- en buitenband. Dit zorgt voor minder rolweerstand. 2. Lagere bandenspanning zonder in te leveren op prestatie. Een lagere bandenspanning zorgt niet alleen voor meer comfort, maar ook voor meer controle over de fiets in lastige situa- ties en op slechte wegen. 3. Tubeless banden hebben een zeer hoge lekbestendigheid.

Niet alleen doordat de binnenband niet kapot kan gaan en het ventiel niet van de band kan scheuren, maar ook omdat het mogelijk is om met een anti-lek vloeistof in de band te rijden. Deze vloeistof zorgt ervoor dat gaten in de band binnen 1/10 seconde gedicht kunnen worden, met minimaal drukverlies als gevolg.

De nieuwe Pro One is met 235 gram 70 gram (25%) lichter dan zijn voorganger. Ook is de band sneller doordat er minder rolweerstand is. Voor de Pro One is dit namelijk 17 watt, de One Tubeless 19 watt, de One met binnenband, een vergelijkbare vouwband, 22 watt en de Durano met binnenband, met vergelijkbare lekbestendigheid, 29 watt.

De nieuwe MicroSkin-constructie in de band maakt het mogelijk om het voor de mountainbike ontwikkelde Tubeless Easy-principe toe te passen op wegbanden, die een veel hogere bandenspanning aan moeten kunnen. De MicroSkin-laag is luchtdicht bij hoge bandenspanning, heel lekbestendig door een extra laagje en geweven met een mono-fibre draad, wat voorkomt dat de anti-lek- vloeistof in de constructie trekt.

Het grootste nadeel van Tubeless-banden was tot nu toe het monteren van de band op de velg. Om dit makkelijker te maken heeft Schwalbe het Tubeless Easy-systeem ontwikkeld. Het mon-teren van de band gaat net zo makkelijk als met een klassieke buitenband, met als enige extra het toevoegen van de anti-lek vloeistof.

De Schwalbe Pro One is verkrijgbaar in de volgende maten: 23-622 (235 gram), 25-622 (255 gram) en 28-622 (275 gram). Ook verkrijgbaar als 20” 28-406, 200 gram. De prijs van de Schwalbe Pro One ligt rond €69,90. Voor meer informatie kun je natuurlijk nog even de website van Schwalbe checken!

 

 van