05-05-2015 - Surfen, Nieuws

SCØREN I DANMARK

Twaalf jaar geleden verhuisde Vincent Bakker naar Denemarken. Geheel tegen zijn verwachting bleek zijn nieuwe thuishaven over een ongekend surfpotentieel te beschikken. Zeker nu geavanceerde wetsuittechnologie het mogelijk maakt ijskoude omstandigheden comfortabel te trotseren, valt er het nodige te ontdekken in het noorden. Een tipje van de sluier.

Tekst: Vincent Bakker
Beeld: Vincent Bakker, Mark Wengler (Rip ‘n Snap) & René Brask 

Oostzee, Østersøen, Östersjön of Baltic Sea, in verschillende talen de naam voor de zee ten oosten van Denemarken en Zweden. Om daar in vroeger tijden vanuit de Noordzee te komen, moest je via het Skagerak, door het Kattegat. Het Kattegat ontleent zijn naam dan ook aan Nederlandse zeelieden die op handelsreis waren en via dit water doorzeilden naar de Baltische landen Rusland en Finland. Het Kattegat was voor hen een soort van ‘kattenluik’ naar de Oostzee. Trechtervormig en gevaarlijk, een rotsachtige kust met stormachtig vaarwater en ondiepe riffen. Een dankbaar jachtgebied voor surfers ook. Heel veel is er nog niet bekend over dit gebied, maar via Facebook doen inmiddels genoeg geruchten de ronde over perfecte pointbreaks en goede swells die hun weg vinden naar de beschutte baaien.

Toen ik eind 2002 op het eiland Sjælland in Denemarken ging wonen, wist ik eigenlijk niet wat me te wachten stond. Goede windsurf omstandigheden? Ja, dat wist ik al wel. En hoge golven op bepaalde spots bij specifieke windrichtingen, dat wist ik ook. Maar surfen? Dat moest ik waarschijnlijk even een paar jaar aan de kapstok hangen. Dacht ik toen. Indertijd had ik nog geen idee of ik hier ’voorgoed’ zou blijven wonen, een optie die mijn vrouw en ik altijd open hielden. Inmiddels, twaalf jaar later, wil ik eigenlijk niet meer weg. En, iets wat ik nooit had durven dromen, ik surf nu meer dan ooit tevoren. Ik surf niet alleen veel, maar doe dat bovendien verassend vaak in hele mooie condities. Het eiland Sjælland en de nabijgelegen Zweedse provincie Skåne, leveren vaak golven op veelal perfekte gevormde pointbreaks. De kronkelende rotskust met baaien en beschutte points barsten van de potentie. Bijkomend voordeel is bovendien het bijna te verwaarlozen getijdenverschil. Een geschenk uit de hemel voor mensen zoals ik die naast het surfen nog een druk bestaan leiden met werk en gezin. In plaats van me druk maken over de juiste timing qua getij, is de enige vraag die me bezighoudt het al dan aanwezig zijn van golven. En als ik dan eens de hele dag de tijd heb, kan ik ook sessies maken van vijf uur, of meerdere sessies op een dag, waarbij wat het tij betreft de omstandigheden nagenoeg niet veranderen.

Wat wel voor haast zorgt en om een goede timing vraagt, is de aard van de swell. De fetch is beperkt dus goede golven komen en gaan snel, vergelijkbaar met de surf in Nederland. Voor goede pointbreak surf hoef je echter niet aan de oceaan te wonen. Natuurlijk, de golven ontstaan lokaal door harde wind, zeker op het Kattegat. Maar aan Anders dan bijvoorbeeld in Nederland, verliezen de golven geen power en hoogte op een rij buitenbanken, maar komen ze frontaal opzetten vanuit de diepte. harde wind is rond deze breedtegraad (zelfde als Schotland) gelukkig geen gebrek. Het kan hier dagen achtereen hard waaien. In de zomer, wanneer de westnoordwesten wind waait -verantwoordelijk voor de beste golven- gaat dat bovendien vaak gepaard met zonnig weer dankzij het föhn-effect van de Noorse bergen. Op de Oostzee kunnen oostelijk winden ook dagen, soms wekenlang aanhouden. En ook oostenwind betekent, net als in Nederland, vaak zon. Maar het kan hier ook plensen hoor, laat dat gezegd zijn.

Wilt u nog meer weten over deze bestemming? Dan kunt u het gehele artikel lezen in Six surf magazine 2014 #1. Mocht je dit magazine gemist hebben dan kun je deze bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen!

 van