02-03-2015 - Windsurfen, Nieuws, Tips & Tricks

Tas inpakken

Sean O’Brien is een van de meest bereisde windsurfers op de PWA world tour. Een sunnyboy die het leven tot de max leeft. Als de negenvoudige Australisch windsurfkampioen niet op een evenement van de tour rondhangt zien we hem wel snorkelend bij het Great Barrier Reef of chillend met een cocktail in een zwembad in Mauritius. Maar waar doet hij het van? Wat is zijn geheim? Dit nummer: trip blagging.

Woord: Sean O’Brien / Beeld: Sean O’Brien, John Carter

sean's_tekst1

De laatste tien jaar strijd ik op de pro tour in Formula en slalom en ik reis het hele jaar de wereld over, van tropisch eiland naar wereldberoemd strand, zonder dat ik echt succes heb op de world tour. Ik heb geen groot budget om te reizen en ik woon in een van de duurste landen van de wereld. Hoe kan het dat ik ben uitgegroeid tot een van de meest bereisde windsurfers op de tour?

Stap 1: Skills Ik noem het trip blagging, een soort ritselen voor gevorderden. Wat het inhoudt? Het betaald krijgen van reizen door organisatoren van evenementen, merken en sponsors in ruil voor mediaaandacht en het genereren van een online ‘stoke’ voor hun event. De afgelopen tien jaar heb ik een vrij goede score voor trip blagging opgebouwd; zonder wereldtitels of top-10 rankings om mijn sponsordollars te genereren is het vrijwel de enige financier van mijn avonturen geweest. De Canarische eilanden, het Great Barrier Reef, Aruba, de Malediven en de Penghu-eilanden zijn een paar plaatsen die te binnen schieten, en waar ik me allemaal heen heb geblagd.

Het goede nieuws: ritselen kun je leren. Wat zijn de skills die je nodig hebt om gratis de wereld over te reizen met je windsurfsetje? Handig zijn met een camera is een goede start. Ik ben geen geweldig goede fotograaf, maar met een boel oefenen en de goedkoopste ‘professionele’ camera en wat redelijke lenzen, kan ik foto’s schieten die goed genoeg zijn voor print, online, social media en de merken waar ik voor vaar. Dan het schrijfgedeelte: als je een dag varen om kan zetten in een verhaal vergroot je je kansen op publicatie in een magazine significant, en is je kans op ‘publicatie’ in digitale magazines zo goed als 100 procent. Ik ben geen professionele schrijver, maar schijn een bepaalde stijl te hebben die mensen waarderen en dit motiveert me om ermee door te gaan: oefening baart kunst zeg maar. Last but not least: communicatie skills. Extreem belangrijk bij trip blagging, aangezien je waarschijnlijk uitgenodigd wordt voor ceremonies, etentjes en borrels met de organisatie en de locals, waarbij het helpt als je iets leuks te vertellen hebt. Omdat je het balletje meestal aan het rollen brengt via een email is het kunnen schrijven van een goede mail een must!

Zoek uit waar je sterke punten liggen, of het nou fotografie, film, verhalen vertellen, een telefoonboek vol mediacontacten of een extreem knap koppie is waardoor elke stap die je zet sowieso wordt vastgelegd door een fotograaf (hier heb ik helaas geen last van).

Benieuwd naar de rest van Sean’s verhaal? Dit is een artikel uit Motion windsurf magazine 2014 #1. Mocht je dit magazine gemist hebben dan kun je deze bestellen in onze webshop of word voor het gemak meteen abonnee zodat je geen nummer meer hoeft te missen!   

 van