08-08-2014 - Windsurfen, Nieuws

Sean’s Life Hacks

Het reizen met surfmateriaal over de hele wereld is geen sinecure. Slepen met kilo’s materiaal en hoge kosten voor overbagage maken het de windsurfreiziger steeds moeilijker zijn grenzen te verleggen. Tienvoudig Australisch windsurfkampioen Sean O’Brien klokt jaarlijks ruim 60 duizend airmiles en deelt in Motion #3 2014 zijn tips en tricks van twaalf jaar life on the road. Hieronder een paar extra inpakadviezen.

Beeld: Sean O’Brien, John Carter/PWA

Sean2

Tassen inpakken

Een van de meest gehate aspecten van reizen met windsurfspullen is het inpakken van je gear voor een trip. Een paar tips: haal bij racezeilen de cambers uit je mastslurf zodat je de zeilen strakker op kunt rollen. Strakkere zeilen geven minder kreukels, daarnaast kun je de cambers in je handbagage doen en zo wat gewicht sparen. Als je maar met één board reist, gebruik dan nog steeds de verdelers die in dubbele boardbags zitten: extra bescherming voor een minimaal gewicht. Als je niet van deze verdelers hebt kun je ook karton gebruiken. Ik stop mijn boards vaak in een dunne boardbag, die ik vervolgens in een dikkere bag stop, voor extra padding. Belangrijk, want vaak worden er deuken in de bodem of het dek gedrukt, goed inpakken loont zich!

Sean3

Magic number

Gewicht speelt een grote rol in het heel houden van je spullen als je vliegt. Het is soms beter om je spullen over twee tassen te verdelen dan die triple slalom boardbag vol te stouwen. The magic number is ongeveer 20 kilo. Een boardbag van 20 kilo kan gemakkelijk gedragen worden door één persoon en zal in de regel netjes behandeld worden, een tas van 32 kilo is behoorlijk zwaar en zal vaak over de grond worden gesleept en zonder al te veel zorg in de bagagenetten gedropt worden. De keren dat ik mijn boards beschadigd terugkreeg waren bijna altijd als ik zwaar gepakt had.

Als gewicht een probleem is, kies dan voor tassen zonder wieltjes. Wielen wegen een boel vanwege de versteviging rondom die nodig is om de tas stijf te houden. Ik heb geen tassen met wieltjes (dat is waar de trolleys voor zijn!).

Sean4

Wegen

Eenmaal gepakt moet je je spullen laten wegen op het vliegveld. Grote tassen voor boards en gieken zijn meestal te breed voor de standaard weegschalen bij de balies, als je ze daar laat wegen kun je vaak een paar kilo van het gewicht afsnoepen door de tas tegen de zijmuur te laten leunen. Dit is de reden dat ik mijn giekentas het zwaarst maak, met extra zeilen, verlengers en vinnen, omdat gieken niet zo snel beschadigd raken en je soms wel 5 kilo kan besparen door de tas tegen de wand te zetten.

Sean Header

Top tip

Het eerste wat uit je mond komt als je bij de balie aankomt moet zoiets zijn als ‘Hallo, hoe gaat het met u?’ Het is heel eenvoudig om iemands dag op te fleuren, en die paar woorden kunnen je later zeer goed van pas komen! Meer over Sean vind je trouwens op zijn website.

 van