07-04-2011 - Skiën, Nieuws

Seizoenier: De nomade Roel van der Laan

Tot nu toe hebben wij seizoeniers gezien die voornamelijk op één plek bleven. Maar kan je ook een seizoen doen vanuit de comforts van je eigen huis? Roel is het afgelopen winter gelukt: met 54 skidagen heeft hij meer runs kunnen doen dan menig skileraar. En weet je wat het beste is? Hij heeft de beste poeder van het seizoen afgereisd.

Tekst: Roel van der Laan en Wilko Mostert
Foto’s: Steven van Veen, Nadine Sikkes, Jeroen Wiemer

Roel, kan je kort vertellen over jouw winter?
Poeder, poeder, poeder! Ik heb elf trips gedaan, in totaal 54 dagen in de sneeuw gehad, 31 gebieden bezocht in zes verschillende landen.

Waar ben je allemaal geweest?
De winter begon op 18 oktober in Hintertux tijdens de eerste dump, vervolgens was het in de Alpen niet veel soeps qua sneeuw, dus zochten we het noorden van Europa op en zaten we vier dagen tussen de Noormannen en vrouwen in de poeder in Hemsedal. Terug in Nederland was het zelfs mogelijk om de Nederlandse ‘bergen’ te voorzien van wat tracks! Vervolgens viel er weer sneeuw in de Alpen en werden Zwitserland, Oostenrijk,
Italië, Frankrijk en Duitsland aangedaan tijdens de verschillende poedertripjes. En nadat de liften gestopt waren met draaien werd het seizoen afgesloten met een paar steile couloirs tijdens een ski mountaineering trip in de Franse Ecrins.

Klinkt als iedereen zijn droom, maar hoe heb je dit nou kunnen financieren?
In het pittoreske Spaarndam waar ik woon is er eigenlijk maar één werkgever, en dat is de Albert Heijn. Door in de zomer en tussen de tripjes door zo veel mogelijk uren te maken komt er toch aardig wat geld binnen. Het voordeel van het werken in een dorpswinkel is dat ik veel begrip krijg als ik weer een keer wil skiën en dat ik twee dagen van tevoren vrij vraag geeft dan ook zelden problemen.

In de Alpen moet er natuurlijk wel enigszins op het budget gelet worden. Ik zie dan ook zelden een apres ski tent van binnen. Voor onderdak kan meestal wel een “billige Zimmer” gefikst worden bij de plaatselijke VVV en anders kan ik in mijn bestelbus ook prima slapen.

Geen kinderen voor jou dus? Wat vond je vriendin er van?
Haha… Ooit zal ik toch ook aan de kinderen moeten als ik me vriendin moet geloven en stiekem lijkt het me ook wel erg leuk. Gelukkig kan ik de komende jaren nog genoeg van de skitijd genieten want mijn vriendin steunt me in alles wat ik doe. Al is het natuurlijk niet altijd even leuk als ik opeens weer weg “moet”. Een klein dankwoordje is dan ook wel op zijn plek denk ik.

Wat was de mooiste trip?
De mooiste trip van afgelopen seizoen begon in het Oostenrijkse Bregenzerwald en eindigde in de Franse Ecrins. In tien dagen zijn we via Italië en Zwitserland van het ene gebied met vers naar het volgende gereden. In het totaal hebben we maar één dag geen verse sneeuw gescoord, maar tussen de bomen hebben we uiteindelijk toch nog wat oude poeder kunnen rijden. Het was echt een roadtrip zoals ik me altijd voor had gesteld.

Hoe werkt dat nou precies, dat poederzoeken?
Een poederzoektocht begint bij het goed in de gaten houden van de weersvoorspellingen. Sites als snowforecast, weeronline, etcetera zijn leuk om eens naar te kijken, maar erg betrouwbaar zijn ze niet. Voor het goed kunnen voorspellen van een dump is het handig om weerkaarten te kunnen lezen en zo zelf het
weer enigszins in te kunnen schatten. Een andere manier om te kijken waar het witte goud gaat vallen is een website als wePowder.nl Daar worden de weerkaarten regelmatig besproken en worden de regio’s benoemd waar het waarschijnlijk zal gaan dumpen.

Als de dump dan eindelijk begonnen is komt het aan op de finetuning. De sneeuwhoeveelheden kunnen per dal sterk verschillen en het is dan ook handig om de automatische meetstationnen in te gaten te houden en de webcams te bekijken. Vaak bekijk ik op de heenreis in Duitsland nog een keer de laatste meetgegevens en kaarten en kies dan de uiteindelijke bestemming met de meeste poeder. Dit principe herhaal je vervolgens elke avond en elke dag sta je weer ergens in een verse laag sneeuw!

Nog tips voor ons?
Het belangrijkste ingrediënt voor het poederrecept is flexibiliteit. Geen maanden vooraf geplande vakanties, maar gewoon een paar dagen van te voren beslissen om te gaan. Voor de rest zijn met name de kleine skigebiedjes ideaal voor het scoren van onverspoorde poeder. Niet zelden ben ik te vinden in een gebied met maar één of twee liften en bijna altijd heb je dan alle poeder voor jezelf. De volgende dag rij je naar een ander klein gebiedje en ook daar kan je dan weer diepe pow scoren.

Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk?
Een echte voorkeur voor een land heb ik niet echt, elk land heeft zo zijn charmes. In Oostenrijk zijn lekker veel bomen te vinden en zijn veel oldschool skiërs die het freeriden nog niet helemaal ontdekt hebben. Zwitserland heeft als voordeel dat je er alle soorten terrein kan vinden, lage bergen met veel bos, maar ook hoge gletschergebieden met steile couloirs. In Italië is het af en toe maar afwachten of de liften opengaan na een goede dump, maar na een goede zuid-dump is het heerlijk skiën tussen de lariksen en het eten is er erg goed. In Frankrijk heb je mooie grote gebieden, maar vaak is daar wel veel poederstress na een dump. Gelukkig kan
je na een hike vaak nog mooie lijnen rijden en zijn er ook hier een hoop vergeten skigebiedjes. Mijn favoriete gebied is dus het gebied waar de meeste sneeuw valt en eigenlijk zijn de hele Alpen dus mijn favoriete land.

Wat zijn je plannen voor komende winter? Wil je niet eens de grote plas over?
Komende winter is eigenlijk al begonnen, op 26 oktober stond ik al in een meter verse sneeuw op de gletscher van Hintertux. Voor de rest wil ik komend jaar weer vele poedertripjes maken en hoop ik de zestig skidagen te gaan halen. Het bekijken van nieuwe gebiedjes blijft altijd erg leuk en ook het rijden met vele verschillende mensen. Een exotisch tripje staat ook al een tijdje in de planning, maar of dit Canada, Japan, Georgië of Alaska gaat worden weet ik nog niet. Als de situatie zich aandient zal ik in ieder geval niet tegenstribbelen om eens op een ander continent de poeder te testen.

 van