11-12-2015 - Nieuws, Wielrenblad

Review: Selle Italia Novus – zadel met Ferrari technologie

Een zadel is een wezenlijk onderdeel van een fiets. Logisch toch, hoor ik je zeggen. Toch wordt het belang van een goed zadel vaak onderschat. Reden genoeg om het Novus Kit Carbonio Flow zadel van Selle Italia uitgebreid te testen! 

Tekst & Beeld: George Deswijzen 

We zijn langzaam gewend geraakt om onze fiets helemaal af te stellen op ons lichaam. Het aanleren van de juiste positie op de fiets, het afstellen van de schoenplaatjes en zadels gaat veel mensen echter alweer te ver. Zie het belang hiervan in Wielrenblad #4 “Bikefitter MG Sports kijkt vooral onder de gordel”.

Selle Italia biedt de consument met zijn ‘IDmatch’ serie echter een gemakkelijk custom made systeem. Samen met een geautoriseerde Selle Italia idmatch Center (ook bij diverse zaken in Nederland aanwezig) wordt op basis van 4 gegevens een persoonlijke analyse van je lichaam gemaakt. Deze analyse geeft een advies welk zadel uit de IDmatch serie het beste bij je lichaam en beweging past. Klinkt allemaal zeer hightech en dat is het ook. Selle Italia heeft jarenlang data verzamelde en op basis hiervan software ontwikkeld die voor elk type wielrenner een zadel analyse maakt.

In deze IDmatch serie is de Novus Kit Carbonio Flow een absoluut raspaardje. Het nieuwe 190 gram wegende zadel kent zijn gelijke niet. Het zadel is samen met de ingenieurs van Ferrari ontwikkeld. Het uitgangspunt van de ontwikkelaars was het bevorderen van de optimale positie op de fiets. Het valt op dat de zijkanten van het zitvlak lager zijn dan menig ander zadel. Het verschil zit hem met name in een betere ondersteuning aan de binnenzijde van je bovenbeen. Het flow systeem (uitsparing op het zitvlak) garandeert al enige jaren meer comfort.

De zwarte variant die wij hebben mogen testen is slank en strak. Geen overbodige stickers of stiksels, daar houden wij van. De carbon look oogt ook goed. Hij past perfect op de matzwarte Tarmac die als testfiets dient. Ook de extra bescherming aan de zijkant bevalt ons prima, hoe vaak beschadig je je zadel niet als je je fiets ergens tegenaan wilt zetten. Een praktische en elegante oplossing. Door de speciale carbon-keramische rail past het zadel op elke zadelpen op de markt. Dus ook pennen die gebruikmaken van zijdelingse klemmen. Daar is echt goed over nagedacht door de Italiaanse ingenieurs.

We hebben het zadel een paar weken onder de bips gehad. Te kort om met schokkende resultaten te komen. De eerste indrukken zijn goed, zo goed dat we er nog wel even op blijven zitten. Met het aankomende winterweer zal dat wel iets meer op de Tacx zijn dan op de weg.

  • Website
  • Prijs: vanaf €149,99
  • Kleur: Verkrijgbaar in wit of zwart
 van