17-02-2012 - Snowboarden, Nieuws

Seppe Smits VS the World

tekst: Natasha Smit

Seppe Smits (21) is uitgegroeid tot een echt baasje in het freestyle snowboarden. De roodharige Belg won vorig jaar in het Spaanse La Molina de wereldtitel op de slopestyle en pakte zilver op de Big Air. Inmiddels staat hij ook nummer één op de wereldranglijst van de TTR (Big Air) en wil hij deze week in Oslo hoge ogen gooien op de WK van de snowboardfederatie.

Na een zware winter vol wedstrijden heeft Seppe wat pijntjes. Hij heeft last van zijn knie en hij viel vorige week hard op zijn schouder. Toch hoor je de stoere Belg geen moment klagen. Sterker nog, tijdens de training vliegt hij met een rotvaart over de metershoge schans en haalt hij de mooiste trucs uit. ,,Ik ga wel lekker,’’ zegt hij. ,,Als ik deze tricks morgen land, dan heb ik een grote kans om de finale te halen.’’

Morgen gaat hij in de halve finale op de slopestyle de strijd aan met wereldtoppers zoals de Amerikaan Eric Willet en de Canadees Mark Mc Morris. De ‘triple corks’ land hij nog niet. ,,Ik heb hem in Amerika een keer geprobeerd, maar dat liep niet zo goed af,’’ grinnikt hij. ,,Na tweeënhalf rondje probeerde ik te stoppen en ben ik hard gecrasht.’’

Toch schudt hij de ‘double corks’ bijna achteloos uit zijn mouw. Alsof het niks is draait hij drie keer om zijn as (1080) en gaat daarna ook nog twee keer over de kop (double cork). ,,Ik heb eerst geleerd om flat met mijn snowboard te spinnen en daarna heb ik hem over de kop gaan doen.’’ Legt hij uit. ,,Dat maakt het gemakkelijker.’’

Hoe komt de Belg, die net als wij in een laag land, zonder bergen opgroeide, zo goed? ,,Ik ben vanaf jongs af aan goed begeleid door de Belgische skifederatie. Bovendien kom ik mij optrekken aan een groep van tien snowboarders (waaronder zijn broer), met wie ik altijd ging rijden. Van die groep snowboarden alleen Kevin Bronckaers en ik nog op topniveau.’’

Over zijn verwachtingen voor de WK doet Seppe geen grote uitspraken. Met de aanwezigheid van de hele wereldtop ligt het niveau in Oslo erg hoog. ,,Als het mij lukt om mijn tricks te landen, dan is mijn WK geslaagd. Dan geloof ik ook dat ik een goed resultaat haal. Met een plek bij de top vijf ben ik tevreden.’’

 van