Shapehoek Veiligheid; Knock-out
Surfen is niet geheel ongevaarlijk. Rotsen, een plank aan je been met gemeen scherpe vinnen en niet te vergeten andere surfers zorgen voor het nodige risico. Een ongeluk zit in een klein hoekje en zeker met de almaar drukker wordende line–up neemt de kans toe dat je zelf een keer slachtoffer of getuige bent van een ongeluk. Wanneer je een ongeval ziet gebeuren wil je natuurlijk hulp bieden. Maar wat doe je eigenlijk als je een slachtoffer ziet drijven die niet meer reageert? Of iemand die niet meer in staat is op eigen kracht de kant te bereiken?
De volgende paar stappen leren je hoe je iemand die knock-out is met behulp van je surfboard van de line-up naar het strand krijgt. Dit maakt je natuurlijk geen
lifeguard, maar kan wel iemands leven redden. Deze handeling is puur gericht op het transporteren van een slachtoffer. Uiteraard zijn er talloze dingen die je kunt doen om de overlevingskansen van een surfer in nood te vergroten. Deze zijn hier echter achterwege gelaten omdat ze bij een onjuiste uitvoering eerder gevaarlijk zijn dan behulpzaam. Het spreekt voor zich dat een longboard praktischer is om iemand mee te redden dan een shortboard. De HSA organiseert opleidingen tot surfinstructeur waarbij je ook opgeleid wordt
tot lifeguard. Kijk voor meer informatie op www.hsa.nl
Met dank aan drenkeling Yannick de Jager.
Hans en Yannick zijn beiden Level 1 surfinstructor en SLSA lifeguard. Wil je leren surfen en er zeker van zijn dat je in goede handen bent kijk dan op www.surfles.nl.
1. Je signaleert iemand die bewusteloos in het water ligt en begint naar de persoon toe te peddelen. Als je in de buurt bent probeer je op een geruststellende manier te vertellen dat je komt helpen. Geruststelling is heel belangrijk bij hulpverlenen, ook als de persoon (half) buiten bewustzijn is. Als de persoon een leash draagt doe je die eerst af en je duwt het surfboard van het slachtoffer zo ver mogelijk van je af.
2. Je positioneert je zodanig dat je board tussen jou en het slachtoffer ligt. Je pakt de pols van het slachtoffer en legt die op de voor jou buitenste rail van je board.
3. Je rolt je board om waarbij je de pols tegen de rail aanhoudt. Je trekt het slachtoffer als het ware naar je toe waarbij je het board omrolt.
4. Nog steeds hou je de pols tegen de rail, waarbij je het board (wat nu met het deck naar beneden ligt) nog een keer omrolt. Je verste rail is bij deze handeling onder de oksel van het slachtoffer.
5. Het slachtoffer ligt nu met het bovenlichaam (het zwaarste gedeelte van het lichaam) op je board. Pak de benen van het slachtoffer en leg die ook op het board.
6. Positioneer het lichaam zo dat je zelf achter het slachtoffer komt te liggen en kunt peddelen.
7. Peddel zo hard je kunt richting het strand. Probeer gebruik te maken van de golven maar verlies je slachtoffer niet!
8. Als je aan de vloedlijn bent aangekomen probeer je aandacht te trekken van mensen die hulp kunnen bieden/halen.
Tekst: Hans van den Broek
Seq: Gert-Jan de Koning
Het magazine met dit artikel kun je bestellen in de soulshop. Inhoud van dit nummer o.a.:
– Pais Vasco verlossing in Spaans Basenland
– Amsterdammers winnen surftrip van hun leven
– Update Kunstrif
– HSA Winterspecial
– Red Bull Break the Bank
– Searching Senegal
– Door het oog van de naald
– Basic: Frontside Air
6 surf magazine