02-10-2018 - Skiën, Tips & Tricks

Shapes

CAMBER

Camber is het traditionele skiprofi el en is erop gericht om de skiër zoveel mogelijk grip te geven. Volledige camberski’s zijn dan ook vooral in het piste- en parksegment te vinden. Ligt een camberski plat op de rond in zijn ‘neutrale houding’, dan is een duidelijke boog te zien. Na de grond geraakt te hebben loopt de ski, afhankelijk van of het een twintip is of niet, weer omhoog. Hoe groter de ruimte tussen deze punten, hoe groter de radius, iets wat eigenlijk voor alle profi elen telt. Door het gewicht van de rijder wordt de ski naar beneden gedrukt en de radius van de ski geactiveerd. Bij het wisselen van bocht ontstaat een moment waarop er geen sprake is van druk en zal een camberski terug springen naar zijn neutrale vorm. Hoe actiever of sterker dit gebeurt, hoe meer we spreken van ‘pop’.


 

COMBINATIE

Onder benamingen als carverocker, all terrain rocker en park rocker hebben we de afgelopen jaren ski’s op de markt zien komen die en combinatie zijn van rocker en camber. We splitsen er hier een paar voor je uit.


 

ROCKER

Rocker is ook bekend onder de naam ‘reversed camber’ en als je afbeeldingen van beide types tegenover elkaar zet dan zie je gelijk waarom. Hoe groter de rocker, hoe groter de kromming van de ski, hoe kleiner het contactpunt met de sneeuw. Op een harde of ijzige ondergrond zal je dan ook grip missen maar in de poeder maakt rocker dat je meer drijfvermogen hebt en dat je meer kan spelen. Zet je een ski met rocker eenmaal op zijn kant, dan zul je merken dat het inen uitsturen van bochten erg gemakkelijk gaat, omdat de ski zich al in de juiste positie bevindt en hier niet zoals bij camberski’s nog in geduwd moet worden.


CAMBER MET ROCKERTIP

Een combinatie van rocker in de tip en camber in de rest van de ski met een platte tail (soms een zogenaamde swallow tail) is vooral terug te zien bij pistes en bigmountainski’s. Beide type ski’s zijn niet gericht op achteruit skiën en bij laatstgenoemde zal de rocker groter zijn, om meer drijfvermogen in de poeder mogelijk te maken. Door het toevoegen van rocker hapt dit type ski minder snel dan een volledige camberski, maar zonder controle op een ijzig stuk te verliezen.


 

ROCKER-CAMBER-ROCKER

Door een rocker tip en tail worden de contactpunten van de ski’s met de sneeuw dichter naar de binding gebracht in vergelijking met een camber ski waardoor de radius wordt verkleind. De extra lengte van de ski is door de rocker op deze manier geen probleem meer. Afhankelijk van het type rijder (park, freemountain, poeder) waar de ski op gericht is, zal er meer rocker of camber verwerkt zijn. Dit skiprofi el creëert maximaal drijfvermogen voor de diepe poeder, speelsheid voor park- en backcountry- jibs en vergevingsgezindheid op de piste zonder aan stuurgemak of stabiliteit in te leveren. Een ideaal profi el voor wie één type ski zoekt voor de hele berg. Het is dan ook terug te vinden in veel van de freemountain- en poederski’s.


SIDEWALL VS. CAPCONSTRUCTIE

Een ski met capconstructie heeft een kern die samengesteld is uit bepaalde materialen met daaroverheen een cap die van staalkant tot staalkant loopt. Deze constructie is lichter dan een ski met sandwichconstructie en is goedkoper om te produceren.

Sidewallconstructie kan je zien als de grote broer van de capconstructie. Een combinatie van hogere duurzaamheid, meer gewicht en hogere productiekosten zorgen er voor dat deze constructie vooral te vinden is op de highperformance ski’s. Een combinatie van sidewall- en capconstructie komt steeds meer voor in het rocker-cambersegment. Sidewall in het cambergedeelte om de duurzaamheid en eigenschappen van de kern maximaal naar buiten te brengen, terwijl cap in tip en tail zorgt voor een verlaging van het overall gewicht.


 

FLAT TAIL VS ROCKERED TAIL

Wil je achteruit kunnen skiën of interesseert dat je eigenlijk niet en heb je meer behoefte aan een tail die je wat meer stabiliteit geeft? Een rockered tail kan prettig en vergevensgezind zijn, maar levert over het algemeen wat in aan stevigheid waardoor hij je minder zal opvangen en corrigeren. Denk na over wat voor jou werkt.


 

INCLUSIEF V.S. EXCLUSIEF BINDING

De meeste ski’s die wij testen kan je in de winkel aanschaffen zonder gelijk vast te zitten aan een bepaald type binding. Dit geeft je de vrijheid om een binding te kiezen die bij jou activiteiten en lichaam past. Een freestyler van 85kg heeft een andere binding nodig dan een tour skiër van 70kg. De prijzen zijn allemaal exclusief binding, tenzij anders vermeld.


Dit artikel is afkomstig uit White Freeski magazine 2017 #1. Mocht je meer reisverhalen, interviews, tip & tricks en nog veel meer willen lezen? White Freeski magazine 2017 #1 is los te bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen!

 van