29-06-2022 - Nieuws, Wielrenblad

Shimano 105 Di2 elektrisch schakelen

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van SHIMANO 105 dat werd geïntroduceerd in 1982 krijgt ‘de groep voor elke fietser’ nu de ultieme upgrade, een overstap naar de Di2 elektronische schakeltechnologie. De langverwachte Shimano 105 R7100 groep levert Di2 prestaties, eenvoudige bediening, en een verhoogde betrouwbaarheid in een betaalbaar pakket.
Wielrenners die van oudsher mechanische schakelsystemen gebruiken, kunnen nu de functie en technologie ervaren die is overgenomen van recente updates van DURA-ACE en ULTEGRA. Shimano 105 Di2 is het resultaat van jarenlang onderzoek en ontwikkeling, waar foutloos draadloos schakelen, op maat afgestelde versnellingen en een uitzonderlijk remsysteem een nieuw tijdperk van betaalbare prestaties inluiden.

SHIMANO 105 Di2: Science of Speed

Na het oorspronkelijke baanbrekende elektronische Digital Integrated Intelligence (Di2) schakelsysteem dat in 2009 werd gelanceerd, biedt deze nieuwste versie, SHIMANO 105 Di2, van Shimano Di2 cruciale functionele verbeteringen, waaronder een draadloze cockpit en de overstap naar 12 versnellingen. Zonder in te boeten aan het snelle, precieze en betrouwbare schakelen dat rijders gewend zijn van alle Shimano groepsets. Schakelen is altijd eenvoudig en consistent, elke keer weer.

  • Geëvolueerd Di2 platform – een geheel opnieuw ontworpen Di2 systeem biedt snel schakelen in een draadloos ontwerp van de cockpit.
  • Meest geavanceerde aandrijflijn – geoptimaliseerde 12-speed aandrijflijn voor ongeëvenaarde efficiëntie en naadloos schakelen.
  • Verfijnde interface en ergonomie – met de optimale balans tussen comfort, aerodynamica en esthetiek zorgt Shimano 105 voor een veilige en comfortabele ergonomie en een strakke vormgeving van de cockpit.
  • Verbeterd remsysteem – het nieuwe Shimano 105 remsysteem verbetert de remcontrole en voorziet in een stiller, onderhoudsvriendelijker systeem.
  • Nieuwe carbon wielen – een combinatie van aerodynamica, stijfheid, gewicht en ‘value for money’ in een competitieve full-carbon, tubeless wieloptie.

SHIMANO 105 Di2: Draadloos waar je dat wilt

Shimano 105 Di2 gebruikt een hybride systeem, met een draadloze cockpit die verbinding maakt met de bekabelde koppeling van de batterij (in de zadelbuis) en de voor- en achterderraileur. Dit zorgt voor betrouwbare prestaties onder alle omstandigheden. Net als DURA-ACE en ULTEGRA, is het Shimano 105 Di2 systeem in hoge mate aanpasbaar dankzij Shimano’s gebruiksvriendelijke E-TUBE PROJECT smartphone app.

Met E-TUBE PROJECT laat jij je fiets schakelen zoals je dat het liefste wil. Denk daarbij aan het aanpassen van de schakelsnelheid, het aantal versnellingen per klik en de Synchronized en Semi-Synchro schakelfuncties.

SHIMANO 105 Di2: Verfijnde interface en ergonomie De nieuwe Shimano 105 shifters met dubbele bediening bieden een ongeëvenaarde ergonomie en zijn met de feedback van profrenners nog verder verbeterd. De nieuwe vorm en verhoogde hood van de shifters zorgen voor meer controle en comfort in elke rijpositie. Remmen wordt ook fijner dankzij een soepelere bediening en het grotere remcontrolegebied.
 
De shifters maken gebruik van Shimano’s eigen draadloze geïntegreerde circuit dat een hoge mate van veiligheid, hoge verwerkingssnelheid en een laag stroomverbruik biedt. In tegenstelling tot andere draadloze platforms heb je aanzienlijk minder kans op storingen en heb je een langere levensduur van de batterij. De enkele geïntegreerde oplaadbare batterij is gemakkelijk op te laden, en zorgt voor stabiele en betrouwbare schakelprestaties op elk moment.
 
ST-R7170 Shifter
Draadloos Di2 connectiviteit
2×12-speed shifter met dubbele bediening
Verfijnde hood voor verbeterde ergonomie en aerodynamica
Verbeterde toegang tot de knoppen

Shimano 105 Di2

SHIMANO 105 Di2: Geavanceerde aandrijftechnologie

Door de overstap naar een 12-speed cassette heeft de Shimano 105 R7100 serie nu de kleine en grote versnellingen waar fietsers naar zoeken, gecombineerd met intelligente stappen daartussen. Dat is gelukt dankzij de geoptimaliseerde versnellingscombinaties met 11-34 en 11-36 cassette-opties plus de 50-34 en 52-36 cranks. Dat geeft fietsers lichtere versnellingen, tot 1:1, voor steile hellingen, en kleinere stappen tussen de versnellingen zodat ze altijd de juiste cadans kunnen vinden.

Het nieuwe systeem is bovendien ‘backwards compatible’, wat betekent dat je ook je huidige 11-speed wielen met de nieuwe Shimano 105 Di2 aandrijflijn kunt gebruiken.
 
FC-R7100 Crank
HOLLOWTECH II crankste
2×12-speed
Kettingbladcombinaties: 50-34T en 52-36T (later beschikbaar)
 
CS-R7100 Cassette
12-speed
11-tands klein tandwiel voor optimale efficiëntie
Geoptimaliseerde “sweet spot” versnellingen voor trapefficiëntie
Compatibel met 11-speed vrijloopnaven
11-34T
 
CS-HG710-12 Cassette
12-speed
11-tands klein tandwiel voor optimale efficiëntie
Compatibel met 11-speed vrijloopnaven
11-36T (later beschikbaar)
 
RD-R7150 Achterderailleur
SHIMANO SHADOW achterderailleur
Geïntegreerd D-FLY connectiviteit
12-speed Di2-technologie
Compatibel met 11-34 en 11-36T cassettes
 
FD-R7150 Voorderailleur
12-speed Di2-technologie
Snel en nauwkeurig schakelen

SHIMANO 105 Di2: Better Breaking

Net als de nieuwste DURA-ACE en ULTEGRA groepen, heeft de nieuwe Shimano 105 een verbeterd remsysteem dat stiller, krachter en beter te onderhouden is. De 10% extra ruimte tussen pad en rotor zorgen voor minder ‘brake rub’. Het vernieuwde en versimpelde ontluchtingsproces, waarbij de remklauw niet meer van het frame hoeft te worden gehaald, zal ook zeker in de smaak vallen bij de thuissleutelaars.

BR-R7170 Remmen
Fijner afgestelde controle en betere remprestaties
10% grotere remblokspeling
Gemakkelijker ontluchtingsproces

Nieuwe RS710 Carbon Wielen Voortbordurend op het thema van een betaalbaar trickle-down technologie, lanceert Shimano ook de twee meest betaalbare Shimano carbon racewielen ooit — de C32 voor klimmen en de C46 voor allround gebruik. Beide delen het DNA met de C36 en C50 DURA-ACE en ULTEGRA wielen waarbij aerodynamica, lichtgewicht en stijfheid in balans zijn.

De C32 heeft een velghoogte van 32 mm, een interne velgbreedte van 21 mm en een gewicht van 1.504 gram. De C46 is 46 mm hoog, heeft een 21 mm interne velgbreedte en een gewicht van 1.612 gram. Beide non-series wielen zijn 11- en 12-speed compatibel, tubeless-ready en worden geleverd met het Shimano logo.
 
WH-RS710-C32-TL
Lichtgewicht wielen voor rijden waar acceleratie belangrijk is
665 gram voorwiel, 839 gram achterwiel
21 mm intern, tubeless velg

WH-RS710-C46­-TL
All-around wielen voor demarrages en meer
719 gram voorwiel, 893 gram achterwiel
21 mm intern, tubeless velg

Over Shimano Europe

 Shimano is opgericht in 1921 en is toegewijd om haar klanten te helpen om dichterbij de natuur te komen, mensen te ondersteunen bij het realiseren van hun dromen en een nieuwe levensstijl te creëren. Dit is een gevolg van het verlangen om uitstekende fietsproducten en -kleding te ontwikkelen. Met 100 jaar ervaring in het creëren van internationaal gerenommeerde fietscomponenten, is Shimano trots producten te hebben ontwikkeld die talloze sporters aan de overwinning helpen en de middelen te bieden voor grenzeloze fietstochten. Ga voor meer informatie naar: road.shimano.com


Wil je meer wielrennieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van