20-09-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Shimano Benelux ondersteunt project Flaxed bicycle

Thomas Kanters is de bedenker en ontwerper van de FLAXED bicycle. Thomas ontwikkelde als afstudeerproject een fiets gemaakt van Vlas materiaal. Shimano Benelux heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en ondersteunde Thomas daarom tijdens zijn afstudeertraject.

Hieronder Thomas zijn verhaal:

De FLAXED bicycle is een eerste aanzet naar aanleiding van een droom, een droom om een fiets volledig uit duurzame materialen werkelijkheid te zien worden. Vanuit mijn passie voor fietsen heb ik met mijn afstudeerproject een alternatief gecreëerd, waarmee ik hedendaagse ontwerpen ter discussie wil stellen.

Het doel van het project is niet alleen bedrijven te inspireren om op een verantwoorde manier na te laten denken, maar juist de consument het belang van duurzame ontwikkelingen te laten inzien. Vlas is net als vele andere natuurlijke materialen co2 neutraal en is door zijn snelle groei, wereldwijd volledig hernieuwbaar.

Met een eigentijds ontwerp en een relatief eenvoudige techniek heb ik het ontwerpproces inzichtelijk gehouden. Ik streef er namelijk naar om kennis en ervaringen met anderen te delen. Vanuit mijn interesse voor snelheid en kracht heb ik het ontwerp gericht op dat van een baanfiets. Een zelfdragende vorm heeft ervoor gezorgd dat het frame zijn eigen gewicht kan dragen. Om de fiets tegen diverse krachtinvloeden te beschermen heb ik de oppervlakte van het frame vergroot. De contouren van het frame vormen daarbij een interessant lijnenspel die de aangepaste geometrie benadrukken.

Diverse gesprekken met specialisten en experts hebben mij geholpen mijn droom te realiseren. Zo heeft de samenwerking met Shimano er voor gezorgd dat het frame is voorzien van hoogwaardige componenten, waarmee het ontwerp volledig tot zijn recht is gekomen.

Door het ontwerp te reduceren in vorm en gewicht, wil ik het frame productierijp gaan maken. Aan de hand van een vergelijkende prestatie zal de fiets tot het uiterste worden gedreven en zullen vele getuigen zijn van waar duurzame ontwikkelingen toe in staat zijn.

Wielrenblad_Bannertje

 van