Shimano: Bijna de helft van alle potentiële E-bikers zegt dat zij een E-bike zouden gebruiken als alternatief voor de auto.

Uit een onderzoek van Shimano onder meer dan 14.000 mensen in 12 Europese landen is gebleken dat 27% van de Europeanen heeft gezegd dat ze nu eerder een e-bike zullen gebruiken of kopen dan vóór de COVID-19-pandemie. Daarvan zegt bijna de helft (46%) er één te gebruiken als alternatief voor de auto, en 38% zegt er één te gebruiken om het milieu minder te belasten. Een derde (34%) van de mensen onder 35 jaar geeft aan dat het gebruik van een e-bike tijdbesparend is.

Op lange afstanden is de auto uiteraard sneller dan de fiets, maar op korte trajecten in de stad, vooral tijdens de spitsuren van het woon-werkverkeer, is een fiets vaak sneller en efficiënter. En het gaat niet alleen om tijd. Door de reistijd met frisse lucht te combineren, en de motor van de fiets die het werk doet zodat je niet bezweet raakt, vormen e-bikes een aantrekkelijk alternatief en het lijkt erop dat het grote publiek dat doorkrijgt.

Als we naar de afzonderlijke landen kijken, dan zou meer dan de helft van de mensen in Italië (55%) overwegen een e-bike vaker te gebruiken om het openbaar vervoer te vermijden, terwijl in Spanje 50% meer er één zou gebruiken voor de dagelijkse beweging.

Van de 66% Europeanen die nu minder geneigd zijn een e-bike te kopen of te gebruiken, zegt 24% dat een gebrek aan veilige fietsinfrastructuur in hun stad een reden is om ertegen te zijn.

Ondanks het feit dat er in heel Europa een “fietsboom” is uitgebroken sinds het begin van de lockdowns, is het duidelijk dat alleen wanneer lokale overheden en nationale regeringen stappen ondernemen, zoals gemarkeerde fietspaden of duidelijk aangegeven veilige fietsroutes, het grote publiek meer geneigd is om op de fiets te stappen.

De bevindingen zijn afkomstig uit het Shimano State of the Nation report 2021. Op de Shimano website is dat rapport hier te vinden.

Voor meer informatie over het kiezen van een e-bike, inclusief alle e-bike merken en tips over het rijden, ga je naar shimano.com.


Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Electrified E-Bike Magazine en volg ons op Facebook en Instagram!

 van