19-04-2017 - Nieuws, Wielrenblad

Shimano Di2 Synchro Shift

De lancering van Dura-Ace 9170 omvat nieuwe firmware om wielrenners gesynchroniseerde schakelopties te bieden tussen voor- en achterderailleurs. Nu is deze technologie beschikbaar gemaakt voor de Ultegra 6870-serie en de Dura-Ace 9070-serie gecombineerd met de nieuwste Di2 batterij.

De nieuwe batterij (BT-DN110) bevat een geheugenchip met de nodige verwerkingskracht om de verschillende schakelpatronen en instellingen van gesynchroniseerd schakelen te kunnen verwerken, waardoor je de keuze hebt om jouw schakelposities aan je persoonlijke rijstijl aan te passen.

Hoe krijg je toegang tot de nieuwe functies

Ten eerste dien je ervoor te zorgen dat je de nieuwe BT-DN110 batterij hebt; de enige batterij waarmee je het voordeel hebt van geautomatiseerde voorste shifters (d.w.z. volledig gesynchroniseerde schakelmodus) of geautomatiseerd ‘corrigerende achterste shifters’ (d.w.z. semi-gesynchroniseerde schakelmodus).

Als je een Di2 gebruiker bent met compatibel voor- (FD-6870/FD-9070/FD-9150) of achterderailleurs (RD-6870/RD-9070/RD-9150) kun je de nieuwste E-TUBE firmware downloaden met behulp van een kabelverbinding met een PC of via Bluetooth vanaf je tablet of smartphone naar je componenten.

Schakelmodi

Indien je zowel de firmware als de nieuwe batterij hebt, is het met een nieuwe lampjesvolgorde op je externe EW-90A/B (afgebeeld) of interne EW-RS910 junction box gemakkelijk te zien in welke schakelmodus je zit.

Shimano Di2

Met een dubbele klik op de externe knop kun je tussen de modi schakelen.
• Een continue brandend rood lampje geeft de Manual Shift modus aan
• Een tweemaal knipperend rood lampje geeft modus 1 aan (bijv. volledig gesynchroniseerde schakelmodus)
• Een driemaal knipperend rood lampje geeft modus 2 aan (bijv. semi-gesynchroniseerde schakelmodus).

Elke modus is aanpasbaar in E-TUBE, wat inhoudt dat je verschillende combinaties en aangepaste schakelpatronen kunt kiezen (bijvoorbeeld twee semi-gesynchroniseerde schakelmodi voor verschillende ‘corrigerende’ shifts of twee volledig gesynchroniseerde schakelmodi met een voorderailleur commando op verschillende tandwielen).

Voor meer informatie klik je hier.

Wat is gesynchroniseerd schakelen

Een functie waarmee rijders zich kunnen focussen op alleen het op- of terugschakelen van de achterderailleurs terwijl het Di2-systeem automatisch de juiste versnellingscombinatie kiest van zowel de voor- als achterderailleur. Zelfs in de gesynchroniseerde schakelmodus hebben rijders nog steeds de volledige controle over de voorderailleur. Gesynchroniseerd schakelen is ontwikkeld als toevoeging en niet als vervanging van handmatig schakelen.

Met één druk op de achterste shifter, schakelt de functie naar de optimale voor/achterversnelling voor je persoonlijke rijstijl. Je kunt de E-TUBE PROJECT-app of de website gebruiken om nauwkeurig in te stellen wanneer de schakelmomenten plaats dienen te vinden.

Shimano Di2 2

Wat is Semi-Gesynchroniseerd Schakelen

In plaats van het automatisch schakelen van de voorderailleur, schakelt de semi-gesynchroniseerde schakelmodus de achterderailleur automatisch wanneer de voorderailleur wordt geschakeld. Dit biedt rijders optimale schakelhandelingen voor soepeler rijden.

De E-TUBE PROJECT-app of de website kunnen weer worden gebruikt om nauwkeurig in te stellen wanneer het schakelen plaats dient te vinden.

 van