03-07-2020 - Nieuws, Wielrenblad

Shimano en Tour de Tietema : in 50 dagen naar de Ronde van Vlaanderen

Shimano en Tour de Tietema slaan de handen ineen. De komende weken neemt Bas Tietema de fans van zijn YouTube-serie mee bij wat er komt kijken als je begint met fietsen. Het doel: iemand die nog nooit heeft gefietst in 50 dagen klaar stomen voor het rijden van de héle Ronde van Vlaanderen. De eerste aflevering van de serie staat inmiddels live, en is ook hieronder te bekijken.

Tour de Tietema werd bekend in de Tour de France van 2019 door elke dag – zonder accreditatie – een door fans ingestuurde ‘challenge’ aan te gaan. Het resultaat daarvan werd dagelijks door tienduizenden mensen bekeken op YouTube. Bedenker van de serie is Bas Tietema (25), ooit derde in Parijs-Roubaix bij de beloften. Voor hun serie wonnen Tietema en zijn kompanen Josse Wester en Devin van der Wiel eind vorig jaar een SponsorRing.

In de nieuwe docuserie over ‘De Ronde’ laat Tietema zien hoe je jezelf voorbereidt op een lange fietstocht. Van beginner tot gevorderd, de drie hoofdrolspelers hebben verschillende niveaus. Een bikefitting, klikpedalen en een helm dragen: alles komt de komende weken voorbij. Inmiddels is Tour de Tietema al bij het Shimano Experience Center in Valkenburg geweest voor een fietspositiemeting van bikefitting.com. De komende 50 dagen leven de drie als profs en bereiden ze zich voor op de Koppenberg, Oude Kwaremont, Paterberg en Muur van Geraardsbergen.

“Door het wegvallen van onze zomerplannen begon het bij mij direct te kriebelen om zelf weer meer op de fiets te stappen”, vertelt Bas Tietema. “Dat ik niet de enige was, bleek wel uit het aantal vragen dat binnenkwam over beginnen met fietsen. Toen Josse ook zijn eerste racefiets kocht, was dit idee eigenlijk een logisch vervolg voor ons. Ik ben ontzettend blij dat Shimano direct positief reageerde en ik de mannen het best denkbare materiaal kan bieden.”

“De afgelopen periode zien we dat veel mensen voor het eerst op de racefiets stappen”, zegt Tom de Louw, Digital Marketing Coordinator van Shimano Benelux. “Met Tour de Tietema bereiken we online een nieuw publiek – bijvoorbeeld op TikTok – en kunnen we op een originele manier laten zien waar je aan moet denken als je gaat starten met wielrennen en hoe je naar een doel toewerkt.”

Op 16 augustus staat ‘De Ronde’ voor Bas, Josse en Devin op de agenda. Tour de Tietema rijdt met Shimano Ultegra-onderdelen, -pedalen, S-PHYRE RC901-schoenen, S-PHYRE X bril en de Lazer Genesis-helm.

 van